bordcirkelsåg bäst i test

Olika typer av sågar

Att välja rätt såg för jobbet är av yttersta vikt för effektivitet och precision. I denna artikel kommer vi att undersöka tio olika typer av sågar, deras funktioner och användningsområden. <

Handsåg

Handsågen är kanske den mest traditionella och välkända sågen. Den har ett brett, platt sågblad med en robust trä- eller plasthandtag. Handsågar används ofta för att snabbt och enkelt skära genom trä, men de kan också hantera andra material. Tack vare deras enkla design och handkraft är de idealiska för många hushålls- och byggprojekt.

Bågsåg

Bågsågen är speciellt anpassad för grövre material som grenar eller stockar. Dess design, där ett långt, smalt blad är spänt mellan ändarna av en stor båge, gör den mycket effektiv för sådant arbete. Dessutom är bladen ofta utbytbara, vilket gör att du kan välja rätt typ för specifika material.

Sticksåg

Sticksågen är en elektrisk såg som är idealisk för att skära ut komplicerade former och mönster i material som trä eller plast. Den har ett tunt, vertikalt blad som rör sig upp och ner med hög hastighet, vilket ger användaren utmärkt kontroll över snittets form.

Läs om vårt bäst i test av sticksågar.

Cirkelsåg (bordcirkelsåg)

bordcirkelsåg bäst i test

Cirkelsågen är en kraftfull, handhållen elektrisk såg som används för att snabbt och effektivt skära genom olika material. Den har ett cirkulärt blad som roterar med hög hastighet, vilket gör att den kan göra både raka och sneda snitt.

Läs mer om bordcirkelsågar.

Bandsåg

Bandsågen är en stationär såg som är idealisk för att göra exakta snitt i en mängd olika material. Den har ett kontinuerligt, smalt blad som roterar runt två hjul, vilket ger den förmågan att skära genom tjocka material och utföra noggranna snitt.

Tigersåg

Tigersågen är en specialiserad typ av handsåg som är designad för att skära kurvor i trä och andra material. Den har ett smalt, flexibelt blad som kan följa en markerad linje noggrant, vilket gör den idealisk för finare snickeriarbeten.

Läs mer om tigersågar

Kap- och gersåg

kap och gersåg bäst i test

Kap- och gersågen är en elektrisk såg som är speciellt anpassad för att göra raka snitt, gersågning och kapning i material som trä och plast. Den har ett roterande blad som du kan justera för att göra exakta sneda snitt, vilket är mycket användbart för att skapa saker som ramar och lister.

Kedjesåg

Kedjesågen är en bensin- eller batteridriven såg som används för att skära genom trä, särskilt för att fälla träd och dela ved. Den har ett kedjeblad som roterar runt en guide bar, vilket gör den mycket kraftfull men även potentiellt farlig.

Återsåg

Återsågen är en typ av bandsåg som är designad för att skära trä längsmed ådringen för att skapa skivor. Den har ett mycket stort blad som kan skära genom hela bredden av ett trästycke, vilket gör den idealisk för att skapa skivor av trä.

Bordsåg

Bordsågen är en kraftfull stationär såg som är idealisk för att göra långa raka snitt i trä och andra material. Den har en fast bänk med ett sågblad som sticker upp genom ett hål, vilket gör att du kan skära med hög precision och kontroll.

Japansåg

japansåg set

Japansågen, även känd som ”Nokogiri”, är en unik typ av handsåg känd för dess distinkta trähantag och tunna, flexibla blad. Den skiljer sig från västerländska sågar eftersom den sågar under dragning snarare än skjutning, vilket gör att den kan skapa extremt precisa och rena snitt. Japansågen är idealisk för fina snickeriarbeten och där man behöver skära komplicerade former och mönster.

Motorsåg

Motorsågen är en mycket kraftfull sågtyp, vanligtvis drivna av en tvåtaktsmotor eller ett elektriskt batteri. Den är utrustad med ett kedjeblad som roterar runt en guide bar, vilket gör den mycket effektiv för att snabbt skära genom mycket tjocka bitar av trä, som stora stockar eller hela träd. Motorsågen är ett oumbärligt verktyg inom skogsbruk och trädfällning men kräver försiktighet och ordentligt skydd vid användning på grund av dess potentiella fara.

Sänksåg

sänksåg

Sänksåg, även känd som en dyksåg, är en specialiserad typ av cirkelsåg. Den unika funktionen hos en sänksåg är förmågan att ”dyka” rakt ner i mitten av ett stycke material, istället för att behöva börja vid en kant. Detta gör den mycket användbar för arbetsuppgifter som kräver exakta, inre snitt i en panel eller skiva. Sänksågen är dessutom ofta utrustad med en skena som guidar sågen under snittet för att säkerställa en hög precision och raka snitt. Den är perfekt för att snabbt och effektivt göra långa raka snitt med hög precision, exempelvis vid arbete med platsbyggda möbler eller kök.

Övriga sågar:

 1. Fogsåg
 2. Filsåg
 3. Gipssåg
 4. Metallsåg
 5. Mursåg
 6. Rundsåg
 7. Sabotsåg
 8. Stångsåg
 9. Tvillingsåg
 10. Vajersåg
 11. Vedsåg
 12. Fogsvans

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *