Att tänka på när man ska renovera källaren

Är husets källare en relik från nittonhundratalets ungdomskultur – eller vill du helt enkelt använda ditt gamla pannrum eller gillestuga till ett tonårsrum? Då är det dags att byta upp sig från furupanel och säckvävstapeter, slänga ut bardisken, de gamla möblerna och börja på ny kula: Projekt renovera källare!

Att renovera källaren är ett vanligt renoveringsprojekt. De vanligaste byggprojekten när man ska renovera källaren kan du läsa om här nedan

RENOVERA KÄLLARE - MATERIALVAL

När det gäller materialval när man ska renovera källaren är det viktigt att tänka på att alltid använda sig av material som andas – det vill säga släpper igenom luft och på så sätt förhindrar källarfukt att sätta sig. Klinker och puts är bra alternativ, plastfärg och plastmattor är däremot mindre bra. Tänk på att inte heller lägga trä direkt mot källarbetongen, varken väggar eller golv, då fukten lätt kryper upp och träet suger åt sig fukten.

RENOVERA KÄLLARE - EXTRARUM

Har din tonåring vuxit ur barnrummet och efterfrågar lite enskildhet och kanske en egen ingång? Eller har du ofta övernattande gäster som vill kunna ha en egen vrå? Visst passar det att renovera ett rum i källaren. Här är det givetvis extra viktigt att din källarmiljö är sund, med låg fuktighet och bra värme. Att det finns ljusinsläpp i rummet känns också viktigt och givetvis är det än viktigare i en källare än annars, att du belyser rummet på ett bra sätt.

Många små ljuskällor är att rekommendera framför få stora. När du renoverar din källare till bostadsyta bör du vara medveten om att källargolv tenderar att vara ganska kalla, om ni inte gjort en större renovering och lagt in golvvärme? Minska känslan från kalla golv med mjuka mattor, som även ger ett behagligare ljud i rummet.

RENOVERA KÄLLARE - BADRUM

Att skapa sig ett eget litet spa i källaren är en dröm som gått i uppfyllelse för många i villasverige. Lyxiga små spa-avdelningar med exklusiva duschar, badkar och bastu. Att bygga ett badrum i källaren lämpar sig väl, eftersom både kakel och klinker är exempel på ytbeklädnader som passar bra i en källarvåning som är byggd av betong där väggar och golv inte rör sig. Kakel och klinker är ju dessutom både snyggt och praktiskt. Att renovera en gammal omodern tvättstuga till ett mysigt badrum är både roligt och möjligt! Vill du läsa mer om detta gå gärna in på sidorna byggabadrum eller byggaspa. Tänk på att anlita fackmän med behörighet för såväl vvs som el!

ORDNING OCH REDA!

Stökiga och oöverskådliga förråd gör ingen lycklig. Skapa istället ett välsorterat förråd i din källare. Inred med väggfasta konsoller och hyllplan som är flyttbara efter dina behov. Köp stapelbara backar med lock för förvaring av mindre saker, häng upp vinterjackorna och köp skoställ till familjens alla skor som inte används för säsongen! Skänk bort eller sälj det ni inte använder er av längre, och skapa istället en ordning av det som familjen fortfarande har användning för!

Gör en matkällare av källaren

Är du så lyckligt lottad att du har en matkällare i ditt hus råder vi dig att vara rädd om den. Renovera källaren genom att måla om väggar och golv i för utrymmet anpassad målarfärg, och i en kulör du trivs med. Ställ in hyllor med hyllplan i lagom avstånd. Här inne kan du förvara allt det som du inte använder så ofta, drickabacken och potatispåsen. En matkällare är givetvis ovärderlig vid högtider som jul och påsk, när kylskåpet sällan vill räcka till.

Inspiration

Ska du renovera källaren?

Just nu kan du få en rabatt på 10 000,- genom vår samarbetspartner när du renoverar källaren. För att få en offert – klicka på knappen nedan. (Gäller enbart i Stockholm)