Allt du behöver veta om laminatgolv

Laminatgolv – ett bra alternativ
Ett golv är en viktig inredningsdetalj och gör mycket för vilken känsla du får i ditt hem. Ett laminatgolv ger dig ett lättskött och slitstarkt golv som kan se ut precis som ett trä-, klinker- eller stengolv.

LAMINATGOLV
Ett laminerat golv betyder att materialet man använder är laminerat. Det innebär att det är flera lager av material som pressats ihop. Ytskiktet är plastlaminat och är ett slitskikt, vilket skyddar det underliggande fotopappret som imiterar önskat material. Det finns laminatgolv som imiterar såväl ett trä-, klinker- som stengolv. Golvet består huvudsakligen av högdensitetsfiber som skyddar mot fukt och ger golvet stadga och hållbarhet.

Fördelar med laminatgolv

LAMINATGOLV ELLER TRÄGOLV? 

Ett laminatgolv med en träimitation är vilseledande likt ett riktigt trägolv, men till ungefär hälften av priset. Att det bara är ett foto gör att du kan ha exotiska träslag på ditt golv, utan att hugga ner några träd. Det riktiga trägolvets fördelar är att trägolvet kan slipas om det blir skador, och det åldras vackert. Laminatgolvets fördelar är att det inte kräver samma skötsel som ett trägolv, det är enklare att lägga, det solbleks inte på samma sätt och det är som sagt billigare.

SLITSTARKT OCH LÄTTSKÖTT
Ju bättre kvalitet det är på golvet, desto större slitstyrka och resistens har det mot fukt. Ett laminatgolv är riktigt bra att ha i kök eller hall där golven slits som mest. I till exempel badrummet är det för fuktigt för att ha ett laminatgolv, där passar ett klinkergolv eller en plastmatta bättre. Laminatolvet är tåligt, men om det blir skadat är det svårt att åtgärda. Sand och gruskorn kan repa golvet, varför man får vara lite försiktig i till exempel hallen där det kan hamna mycket grus. Golvet är i övrigt lättskött och behöver ingen annan skötsel än regelbunden dammsugning och någon våttorkning då och då.

Lägga klickgolv - Lägg laminat själv - guide

GÖR DET SJÄLV
Ett laminatgolv är lätt att lägga själv, det finns som klickgolv som du lägger utan lim. Golvet kan läggas på alla plana underlag där det ligger gamla golv, förutom textilgolv med lugg, nålfiltsmatta och matta av hårdvävd textil är dock inga problem. 

Om golvet som du ska belägga med laminatgolv är ojämnt finns det risk för att det nylagda golvet kommer att knarra och svikta. Spackla därför upp eventuella svackor vid behov. Innan du lägger på laminatet lägger du ett underlagsmaterial, en så kallad foam. Vilken slags foam du ska använda beror dels på vilket slags laminatgolv du ska lägga samt vilket golv som du lägger golvet ovan på.

INNAN DU LÄGGER IN ETT LAMINATGOLV

  • Tänk på att ta bort listerna i rummet innan du lägger det nya laminagolvet.
  • När du lägger golvet flytande ska du varken använda lim eller spik.
  • Räkna ut golvets yta i kvadratmeter och lägg till minst 5 % i spill.
  • Ha golvet i obruten förpackning i två dygn innan du lägger det, för anpassning till temperatur och luftfuktighet.
  • Lämna alltid ett mellanrum på några millimeter mellan golv och vägg, då materialet rör sig.

LYCKA TILL!