Fuktskydd

Information om olika typer av fuktskydd

Fuktskydd i hus

Genom att ha ett säkert fuktskydd, kan du minimera risken för vattenskador – en smart investering.

FÖRSÄKRINGSBOLAG

När man bygger nytt eller om man bygger om så innebär många gånger byggnationen att man samtidigt behöver se över fuktskyddet. Fuktskydd är precis vad det låter som  – man skyddar något från fukt. Vanligtvis pratar man om fuktskydd i källare och i våtutrymmen såsom badrum, toalett eller kök.

Innan du påbörjar byggnationer i något av dessa utrymmen bör du först kontakta ditt försäkringsbolag angående vilket slags fuktskydd de kräver att ni ska ha, och bygg sedan enligt dessa anvisningar. Om det blir fuktskador och du inte har följt deras anvisningar så kan du behöva stå för kostnaderna för att korrigera skadorna själv.

När man bygger själv, och inte anlitar en hantverkare som har ansvaret för byggnationen, är det en bra idé att löpande dokumentera byggprocessen med bilder, så att du i värsta fall, om olyckan trots allt är framme, kan bevisa att du byggt allt på rätt sätt.

Försäkringsbolagen får många rapporter om vatten- och fuktskador varje år. Självrisken som du som försäkringstagare får betala är relativt hög, varför det alltid lönar sig att förekomma olyckan och se till att man har ett fullgott fuktskydd.

FUKTSKYDD I KÖKET

I ett våtutrymme såsom köket gäller det att se till att alla ytskikt har en ordentlig fuktspärr bakom sig, på de ytor som skulle kunna påverkas av ett läckage eller fukt. Det finns många mer eller mindre dolda utrymmen i ditt kök som får utstå fukt, som tyvärr inte alltid har ett tillräckligt bra skydd. Det allra bästa är att redan i byggstadiet se till att fuktsäkra genom att se till att ha en vattentät inklädnad och ytbeläggning.

FUKTSKYDD I BADRUM

I badrummet är ventilationen ett viktigt fuktskydd. Genom att ha en ordentlig ventilation så kan man slippa både fukt och mögel. Luktar det dåligt, instängt eller obehagligt i ditt badrum? Då är det ett varningstecken på fukt, andra varningssignaler kan vara mycket silverfiskar eller sprucket kakel. I badrummet kan fuktskador uppstå på flera ställen, ett vanligt ställe där fuktskyddet ofta brister är i utrymmet mellan golvbrunn och golv, se till att allting är tätt och att isolera rätt. Om det var längesedan badrummet kalkades så kan fuktskyddet under kaklet vara dåligt vid det här laget, dessutom är det högre krav på fuktskydd i badrum nu än tidigare.

HANTVERKARE 

När du anlitar en fackman så kontrollera att han är utbildad och behörig att installera fuktskyddet, och dessutom att allt blir rätt gjort. Hantverkaren måste följa branschreglerna, boverkets byggregler, försäkringsbolagets krav samt byggnormer och monteringsanvisningar. När det gäller saker som fuktskydd, el, avlopp och andra installationer som kräver att det är en fackman som utför jobbet – anlita då en behörig fackman till att göra jobbet.  

Hör med olika hantverkare och ta in offerter för att jämföra priser. Våga gärna även fråga efter referenser och bestäm efter det vem som ska få hjälpa dig med ditt fuktskydd. Du kanske kan få ROT-avdrag på arbetet, så tänk på att kolla upp det med skatteverket. Kolla även upp om du behöver bygglov med stadsbyggnadskontoret i din kommun

BYGG SJÄLV

Om du ska starta ett eget byggprojekt behöver du skaffa dig kunskap, byggtips, byggbeskrivningar och kanske också kontakta ett byggföretag för att få hjälp. Gör upp en budget, och plocka på dig broschyrer för inspiration. Välj rätt byggmaterial och köp de rätta verktygen, fråga dig fram när du gör detta. Du kan genomföra både stora och små byggprojekt själv, allt beror på din tid, ekonomi, tålamod och erfarenhet. Glöm inte att om du är byggherre och att det är ditt ansvar att bygget går rätt till.

BYGGLOV OCH ROT-AVDRAG

Sök bygglov på stadsbyggnadskontoret i din kommun. När du bygger till, om eller reparerar kan du ha rätt att få ROT-avdrag, om du anlitat arbetskraft att utföra arbetet. Du kan dock bara få avdraget för utförda arbetstimmar och inte för materialet, kolla upp med skatteverket vad som gäller för just ditt bygge.

Vill du har råd och tips för ett kommande projekt? Kontakta din närmaste återförsäljare.