Senast uppdaterad: juli, 2024

Bordcirkelsåg Bäst i test 2023

För riktigt raka sågsnitt!

Bästa bordcirkelsågen

För renoveringsprojekt eller arbeten där det krävs att du kan få till riktigt raka sågsnitt är det en bordcirkelsåg din allra bästa vän. Här kan du välja en passande modell i lite olika prisklasser och med hög precision kan du arbeta på ett smidigare sätt. Bordscirkelsågen bör också vara robust för att du ska kunna jobba med full kontroll. Vi har letat fram tre stycken bordcirkelsågar som vi tycker står ut från mängden lite extra. Från dessa kan du sedan välja ut din favorit.

Testvinnare

Smidig och liten bordsklinga,  och mobila uppdrag! Kraftig 1800W-motor med startströmsbegränsning och överlastskydd ger snabb avverkning

Omöjligt att hitta ett enda negativt omdöme om sågen. Uppskattas av både proffs och hemmafixare.

💰 Prisklass: Medel
😍 Kraftig 1800W-motor (stark som ett as)
⚖️ Anslutning för dammsamlare

Premiumval

Helt enkelt marknadens bästa såg. Dyr, men överlägset bäst. Massa småfinnesser som dina projekt smidigare och säkrare. Perfekt till proffset!

💰 Prisklass: Hög
😍 Säkerheten på sågen är topp notch
⚖️ Många småfinesser (Som du garanterat kommer uppskatta om du sågar mycket)

Billigast

För hemmafixaren

💰 Prisklass: BILLIGT SOM F*N
😍 Galen styrka för låg prislapp
⚖️  Mycket bra omdömen från användare

Jämförelse i kärnfunktioner:

Produkt Bordsstorlek (mm) Varvtal obelastad (varv/min) Klingdiameter (mm) Lutningsinställning Max. kapkapacitet höger (mm) Max. kapkapacitet vänster (mm) Vikt (kg) Mått (LxH) (mm) Rank
BOSCH GTS 10 J 642 x 634 3650 254 47° Vä / 2° Hö 635 255 27 706 x 330 #1
METABO TS 36-18 970 x 995 5000 254 -1.5 - 46.5° 630 200 34.5 - #2
DEWALT DWE7485-QS 485 x 485 5800 210 - 622.0 318.0 22 605 x 330 x 605 #3

Bosch GTS 10 J

#1

Sågen som har nästan allt. Lång garanti, styrka, säkerhet, självinställning, bra omdömen och bra pris.

Betyg:4.9
5/5

💰 Prisklass: Medel
😍 Kraftig 1800W-motor (stark som ett as)
⚖️ Anslutning för dammsamlare

Varumärket Bosch designar några av marknadens bästa verktyg. Deras bordcirkelsåg GTS 10 J är en storfavorit och också den modell som vi väljer att placera högst upp på topplistan. Detta är modellen för dig som vill kunna såga med hög precision. 

Verktyget har försetts med en bra effekt på 1800 watt, samt flera inkludera sågtillbehör som gör att du kan skräddarsy maskinen för att passa ditt behov bättre. 

Däribland har sågblad, vinkelanslag och utsugsadapter inkluderats. Detta gör att du kan ansluta en dammsamlare för att kunna arbeta med mer kontroll och mindre dammpartiklar i luften. Ett måste för dig som planerar att använda denna bordcirkelsåg inom ditt yrke. 

Fördelar

Nackdelar

Metabo TS 36-18 LTX BL 254

#2

Betyg: 4.7
4.7/5

💰 Prisklass: Hög
😍 Kraftig 1800W-motor (stark som ett as)
⚖️ Anslutning för dammsamlare

Metabo har tagit fram denna utmärkande bordcirkelsåg TS 36-18 LTX BL 254. Ett särskilt bra val för dig som letar efter en rejäl modell och som har en liten högre budget. Här får du verkligen vad du betalar för och fler avancerade tillägg gör att du kan arbeta på ett säkert och kontrollerat sätt.

Verktyget är helt batteridrivet, vilket gör att du kan arbeta smidigt och utan begränsningar. Bordcirkelsågen har också ett inbyggt dammutsug med en mycket god filtrering som gör att du kan arbeta nästan dammfritt. Fördelarna som detta ger är många och ger framför allt dig mer kontroll på vart du sågar.

Bordcirkelsågen har en mycket stabil konstruktion som gör att den står stadigt oavsett virke du sågar i. Dessutom har den försetts med ett högre varvtal på 5 000 varv i minuten, vilket ger en god precision när du sågar. Du har möjlighet att justera såghöjden mellan 0-85 millimeter och verktyget klarar av en sågbredd parallellt på 620 millimeter. Allt som allt är denna modell från Metabo bra när du vill ha tillgång till de allra bästa funktionerna.

Fördelar

Nackdelar

Dewalt DWE7485-QS

Bra prislapp, stark motor, flera användare har utryckligen berättat om hur nöjda dem är med sågen.

#3

Betyg: 4.3
4.5/5

💰 Prisklass: BILLIGT SOM F*N
😍 Galen styrka för låg prislapp
⚖️  Mycket bra omdömen från användare

Den något mer prisvänliga bordcirkelsågen DWE7485-QS från Dewalt är kompakt och därmed enklare att transportera. Dewalts modell är därmed ett mycket bra val för dig som ofta behöver transportera bordcirkelsågen mellan olika arbetsplatser eller boenden. En annan fördel är att sågen endast har en vikt på 22 kilo, vilket också underlättar när du behöver transportera den.


För att ge dig en stabil grund har sågbordet tillverkats av helgjuten aluminium. Detta har sedan kombinerats med rejäla anslagsstänger som ger verktyget en bra maximal sågbredd. 

 

Dewalt har också säkerställt att sågen kan användas för lite tuffare material som trots allt också kräver god precision när du sågar. Anslaget har därför en utvecklad kugghjulsjustering som håller anslaget parallellt även när du sågar i grövre material. Trots sitt pris får du här en bordcirkelsåg som verkligen håller måttet.

Fördelar

Nackdelar

Köpguide – Vad man ska tänka på vid köp av bordcirkelsåg

Det allra viktigaste är att du väljer en modell av bordcirkelsåg som passar dig. Det finns flera punkter som du bör ha i åtanke som till exempel hur sågen är konstruerad, hur enkel den är att transportera och även vilka säkerhetsfunktioner den har försetts med.

Bekväm att använda

Om du ska använda verktyget under en längre tid är det viktigt att du kan jobba på ett bekvämt sätt. För den allra bästa komforten ska bordcirkelsågen kunna justeras efter det arbete du ska utföra, samt handtaget bör också vara ergonomiskt utformat. 

Effekt på motorn

Med en bordcirkelsåg som har en stark motor kan du såga igenom grövre material med väldigt stor precision. Välj en bordcirkelsåg efter de material som du behöver bygga med. 

Anslutning till dammsamlare

För att du ska kunna arbeta säkert är det viktigt att du har en ren yta. När du sågar kommer det att skapas dammpartiklar som kan påverka din sikt. Du får därför flera fördelar av att ansluta bordcirkelsågen till en dammsamlare. Den kan avlägsna damm så du får en fri sikt. Detta gör städning också betydligt smidigare då majoriteten av dammet sugs upp av dammsamlaren när du arbetar.

Välj rätt bordcirkelsåg

 1. 1

  Bestäm syftet med sågen

  Ska den användas för professionellt bruk eller för hemmabruk?

 2. 2

  Välj en såg med lämplig kapacitet

  Tänk på det största materialet du kommer att såga och välj en såg som kan hantera detta.

 3. 3

  Välj en såg med hög precision

  Se till att sågen har justeringsmöjligheter för att säkerställa exakta snitt.

 4. 4

  Välj en såg med tillräckligt med kraft

  Se till att sågen har en kraftfull motor för att klara av tunga sågarbeten.

 5. 5

  Välj en såg som är lätt att använda

  Se till att sågen har bekväma handtag och enkel justering av såghöjd och vinkel.

 6. 6

  Jämför priser och läs recensioner

  För att få en uppfattning om kvaliteten på olika modeller.

 7. 7

  Ta beslut

  Ta beslut, kom ihåg att det alltid är öppet köp enligt svenskt lag.

Bordcirkelsåg

 • Vad kan man använda en bordcirkelsåg till?
  En bordcirkelsåg kommer att bli din bästa vän när du behöver såga med hög precision. Tack vare sågens stabila bord kan du såga med mer kontroll och få till en riktigt fin sågyta. Ett mycket bra val för detaljjobb och renoveringsprojekt som kräver ett mer pålitligt verktyg.
 • Vilken klinga bör man välja till bordcirkelsågen?
  Det är alltid en fördel om bordcirkelsågen säljs med flera inkluderade klingor. Men om du behöver köpa en ny är det viktigt att du väljer en klinga som är anpassad för just bordcirkelsågar, så du kan arbeta på ett säkert sätt.
 • Hur vi har valt ut produkterna till vår topplista?
  Alla har lite olika preferenser när det kommer till verktyg. Det är därför alltid viktigt att du också gör dina egna efterforskningar av marknadens utbud för att kunna göra ett passande val för dig. Vi har därmed letat igenom utbudet och valt ut våra tre favoriter efter att ha tagit del av mer information om hur en bra bordcirkelsåg bör vara utformad. Vi har läst recensioner, kundomdömen och andra artiklar om bordcirkelsågar och vad de kan användas till. Av dessa kan du sedan välja ut den som passar dig bäst.
 • Statistik om Bordcirkelsågar

  Användning

  Enligt en undersökning från 2020 används bordcirkelsågar av cirka 80% av träsnickare och hantverkare inom byggbranschen.

  Motorstyrka

  En annan undersökning från 2019 visade att de flesta bordcirkelsågar har en motor med en effekt på mellan 1,5 och 2,5 hästkrafter.

  Efterfrågan

  Enligt en branschanalytiker är efterfrågan på bordcirkelsågar förväntas öka de närmaste åren på grund av den ökande efterfrågan på träbyggnader och renoveringar.

  Vanligaste användningsområden

  Enligt en undersökning från 2020 så är de vanligaste användningsområdena för bordcirkelsågar att skära takbjälkar, golvplankor, paneler, och att göra snitt i trä för fönster och dörrar.

  Populära skärblad

  Enligt en statistisk undersökning från 2020, så är de vanligaste typerna av skärblad som används i bordcirkelsågar TCT-blad och HSS-blad.

  Mest populära märkena

  Enligt en branschrapport från 2019 är de mest populära märkena av bordcirkelsågar Bosch, Dewalt och Makita.

  Inbyggda lasrar

  Enligt en undersökning från 2020 visade att ungefär 60% av de som använder bordcirkelsågar föredrar att ha en modell med en inbyggd laser som hjälper till att göra precisa snitt.

  Säkerhet är A-O

  En bordcirkelsåg är en användbar och viktig verktyg för många träarbeten. Det är en typ av motorsåg som är utformad för att kapa trä med hjälp av en cirkelformad sågklinga som roterar runt en axel. Detta gör det möjligt för användaren att kapa trä med precision och enkelhet.

  Trots att bordcirkelsågar är användbara verktyg, är det viktigt att man använder dem på ett säkert sätt. Som med alla verktyg kan det vara farligt om man inte följer säkerhetsföreskrifterna och använder sågen på rätt sätt.

  För att minimera risken för olyckor bör man alltid använda skyddsutrustning, såsom sågklingeskydd, skyddsglasögon och hörselskydd, när man använder en bordcirkelsåg. Dessutom bör man se till att sågen är väl underhållen och i bra skick, och att sågklingan är skarp och rengjord innan man använder den.

  Sammanfattning

  När du behöver såga med precision och en stadig hand är det en bordcirkelsåg som du bör använda. Fundera på vilket typ av material som du ska använda sågen till och även hur din budget ser ut. Basera sedan valet av bordcirkelsåg på detta och du kan utföra mer detaljjobb i hemmet på ett smidigare sätt!