Ska du påbörja ett byggprojekt?

Ett byggprojekt kan vara litet eller stort och handla om vilket bygge som helst

BYGGPROJEKT

Ett byggprojekt är ett samlingsnamn på om- och tillbyggnad samt nybyggnation. Ett projekt kan variera i storlek och omfattning beroende på vad det är som ska byggas.

 

PLANERA DITT BYGGPROJEKT

Drömmer du om att bygga till eller kanske renovera fritidshuset? Har du tid över på semestern och vill starta ett nytt byggprojekt i sommarstugan, i ditt fritidshus, eller ska du kanske bygga staket? Börja med att besluta var ditt byggprojektet ska lokaliseras, sedan vad som ska göras och hur omfattande byggprojektet ska vara.

Hur mycket tid vill du avsätta, och vilken ekonomisk budget har du? Rita gärna upp en skiss så det blir tydligare vad som ska utföras, eller anlita någon som tar fram ritningar åt dig. Välj sedan material och planera dina inköp. Se till att välja rätt svårighetsgrad på ditt byggprojekt, så du inte ger upp halvvägs!

HANTVERKARE TILL BYGGPROJEKTET

Ditt byggprojekt behöver bli rätt och säkert gjort. Ska du anlita hantverkare till byggprojektet? Då är det en bra idé att ta in olika offerter från olika hantverkare. Fråga alltid efter referenser som du sedan kontaktar för att se vad de har tyckt om hantverkaren och arbetet han har utfört. Du kan också anlita en totalentreprenör som får hela ansvaret för byggprojektet med både planering och byggnation och som ser till att allt går rätt till. Annars står du själv som byggherre och ska se till att allt både går rätt till och blir gjort i tid.

Renovering

Många byggprojekt består av att bara renovera tidigare påbörjade, men inte avslutade projekt. Här kan du till exempel läsa om att renovera hemma. Du kan också läsa om att renovera fritidshuset, renovera stugan eller garaget.  En annan slags renovering är att byta tak eller att bygga om köket. Se till att renovera och underhålla dina nuvarande byggnationer innan du påbörjar andra större byggprojekt.

BYGG SJÄLV

Om du ska starta ett eget byggprojekt behöver du skaffa dig kunskap, byggtips, byggbeskrivningar och kanske också kontakta ett byggföretag för att få hjälp. Gör upp en budget, och plocka på dig broschyrer för inspiration. Välj rätt byggmaterial och köp de rätta verktygen, fråga dig fram när du gör detta. Du kan genomföra både stora och små byggprojekt själv, allt beror på din tid, ekonomi, tålamod och erfarenhet. Glöm inte att om du är byggherre och att det är ditt ansvar att bygget går rätt till.

BYGGLOV OCH ROT-AVDRAG

Sök bygglov på stadsbyggnadskontoret i din kommun. När du bygger till, om eller reparerar kan du ha rätt att få ROT-avdrag, om du anlitat arbetskraft att utföra arbetet. Du kan dock bara få avdraget för utförda arbetstimmar och inte för materialet, kolla upp med skatteverket vad som gäller för just ditt bygge.

Vill du har råd och tips för ett kommande projekt? Kontakta din närmaste återförsäljare.