Renovera kök - Kostnad - Gör det själv - Ikea?

Hur kan man renovera köket?

Att renovera köket kan bli ett stort lyft för ett hus. Hur mycket du ska renovera eller byta ut beror på dina behov, önskemål och budget. Här får du lite råd och handfasta tips att tänka på innan du påbörjar att renovera köket!

TA HJÄLP?

Vet du exakt vad du vill göra och hur det ska se ut? Ja, då är du antagligen inte i behov att ta hjälp av en arkitekt eller något köksinredningsföretag för förslag på utseende, men kanske behöver du hjälp att rita upp det, eller kanske behöver du hjälp att montera upp det? Känner du att du vill få fler förslag på vilka möjligheter ditt kök och din ekonomi tillåter, är ett gott råd att ta kontakt med experter redan från början. 

RENOVERA KÖK – SKÅP 

När du ska renovera köket – ska du byta ut all köksinredning eller har du bestämt dig för att det räcker det med att byta skåpsdörrarna och lådfronterna? Att måla om skåpsluckorna och sätta på nya beslag kan ge köket ett rejält lyft och faktiskt ändra hela intrycket köket ger. Äldre köksinredning är ofta tillverkad av massivt trä, eller av träbaserade skivor av god kvalitet, och kan därför vara värda att behålla och att renovera. Konsultera din bygg- eller köksbutik om du ska köpa ny inredning eller beställ inredningen av en snickare. Behöver du inredning av annat format än standardstorlek så är det beställningsvara.

RENOVERA KÖK – GOLV

De vanligaste golvmaterialen i kök i Sverige idag är plastmatta, klinker, trägolv och laminatgolv. Golvets funktion är viktig och ett kök ställer höga krav på golvets tålighet. Om ni ska byta golv när ni ska renovera köket är ett bra tips att inte snåla med kvadratmetrarna. Det innebär alltså att man ska lägga golv även under köksskåpen, så att det finns samma golv överallt. Golvvärme är skönt att ha i ett kök, kanske passa på att installera om ni ändå byter golv?

RENOVERA KÖK – KAKEL

Kakel är både snyggt och praktiskt ovanför diskbänk, spis och köksbänk. Trenderna växlar när det gäller storleken på och materialet i plattorna. Mosaik, glasmosaik, matt glasskiva eller mönstrade kakelplattor är bara några av alla valmöjligheter. Låt dig inspireras av marknadens utbud i våra butiker. Det är inte så svårt som många tror att kakla och den normalhändige klarar att kakla själv i köket. Det finns många alternativ till kakel ovanför bänkskivorna. Många försöker till exempel skapa en modernare känsla med hjälp av att sätta härdat glas eller plexiskivor på väggen istället för kakelplattor. 

RENOVERA KÖK – VÄGGAR

Det finns många olika alternativ till köksväggar. I ett kök kan man ha såväl målat som tapetserat, fondväggar eller hela väggar med kakel. Vill du måla om väggarna i en annan färg, vill du tapetsera eller kanske vill du ha in lite panel på väggarna?

RENOVERA KÖK – BÄNKAR

När man ska renovera köket kanske man passa på att bygga in en fler meter bänkskiva genom att bygga en köksö? En köksö är en trevlig lösning till exempel om man är flera som ska hjälpas åt att laga mat. Som arbetsytor passar skivor av stavlimmat trä, komposit, laminat eller sten. Trä- och laminatskivor går att köpa i standardmått men går även att beställa efter egna önskemål.

Det finns många olika slags träskivor att välja mellan. I köket är skivor av bok en klassiker men det finns många andra alternativ. Förvissa dig om att du väljer en skiva av något hårt träslag som tål slitaget i köket utan att få märken.

Komposit är en typ av material som man kan helgjuta hela bänkar enligt dina önskemål och mått. Bänkar av komposit kan du alltså låta tillverka diskhoar och bänkskivor av, i ett enda sammanhängande stycke. Komposit går att beställa i alla önskvärda färger.

Sten är ett annat vanligt material till bänkskivor i köket och återfinns i många färger och kvaliteter. Beroende på hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga på stenskiva kan du får allt från granit till blänkande vit marmor.

RENOVERA KÖK - DISKBÄNK OCH BLANDARE

En traditionell diskbänk av rostfri plåt med en kant runt om som hindrar vatten från att rinna ner på golvet är en praktisk lösning. Vattenblandaren, det vill säga kranen, fästs då genom diskbänken. Som alternativ till en stor diskbänk kan man välja att fälla in en mindre diskbänk, alternativt använda sig av diskhoar nedsänkta i en bänkskiva.

Diskhoar finns i porslin, betong, komposit och vanlig rostfri stål.  Det är viktigt att allt monteras på rätt sätt med vattentäta skarvar som är ordentligt fogade. Ett tips är att det är bra om infällda diskhoar är försänkta någon millimterer extra, ned i bänkskivan, för då går det lättare att torka ner vatten och smulor i hoarna utan att det är en kant i vägen.