Inomhuspanel till väggar och tak

Bli expert på inomhuspaneler.

Inomhuspanel är precis som det låter – paneler man klär väggar eller tak med inomhus.

Den vanligaste inomhuspanelen i Sverige är av trä, men det finns väggpaneler för inneväggar i både plåt och plast också. Det vanligaste träslaget man använder för att göra paneler för inomhusbruk är furu, gran är mindre vanligt då det tenderar att droppa kåda, vilket kan ställa till med oönskat besvär.

Inomhuspanel kallas även för interiörpanel. Att använda panel till att klä väggarna inomhus har en lång historia. Redan på  medeltiden var detta vanligt. Under 1700-talet började man i rikare hem smycka ut sin panel, och det kallas då för boasering.

Boasering är en speciell typ av panel, som innebär att panelerna är konstfullt smyckade med sniderier, målningar och inläggningar. Boaseringen hade ofta ett vackert ramverk runt sig.

INOMHUSPANEL IDAG

Inomhuspanel kan sättas liggande, stående eller på diagonalen, beroende på vilket utseende man föredrar. Brädorna som används till inomhuspanel kan vara t.ex. lockbrädor och lockläkt som överlappar, eller spontad panel, vanliga råspontade brädor eller pärlspont.

Bröstpanel används för att skapa en ombonad känsla i rummet. Bröstpanel har fått sitt namn från att höjden på panelen inte går längre upp på väggen än till brösthöjd, men oftast går den inte ens så högt upp på väggen. Till bröstpanel används ofta pärlspontade brädor och toppas med en passande bröstlist.

En allt vanligare typ av inomhuspanel är en vitmålad liggande träpanel av råspont med den ohyvlade sidan utåt.

PANELPLATTOR

Inomhuspanel kan också innebära panelplattor av olika slag. Inomhuspaneler som rätt och slätt kallas väggpaneler innebär ofta större paneler, i form av hela plattor. Många plattor tillverkas av MDF-board och har olika slags utseenden. Vissa plattor är släta med en spegellist runt, så att de ser ut som stora höga gammaldags lister.

Andra MDF-skivor är tänkta att likna brädor och har då ett nästintill identiskt utseende som brädorna den imiterar. Inomhuspanel i form av färdiga panelväggar är ofta använda beroende på enkelheten att sätta upp dem. I och med att de är bredare än brädorna de imiterar krävs mindre spikning, kapning och anpassning och de går därför snabbare att sätta upp.

Ovanför bänkar och maskiner i köket kan man också sätta väggpanelplattor. Sådan inomhuspanel skyddar då väggen mot smuts och gör det lättare att hålla rent. Plattor som är ämnade att sitta i våtutrymmen som kök är oftast inte tillverkade av trä utan av annat mer fuktbeständigt material.

Takpanel är kanske inte lika vanligt nu som förr, men förekommer alltjämt. Att sätta upp inomhuspanel i taket kan förändra upplevelsen av rummet. Genom att sätta upp panelen åt ett visst håll, på tvären eller längden, kan man skapa illusionen av att rummet faktiskt är bredare eller längre än vad rummet egentligen är.

 

VETA MER?

Vill du veta mer om paneler för inomhusbruk eller kanske få hjälp att välja bland det stora utbudet som finns på marknaden? Ta kontakt med din närmsta återförsäljare så hjälper de dig mer än gärna.