Funderar du på att renovera i hemmet?

Renovera hemma - Några korta tips!

Vill du renovera hemma?

Att renovera hemma är något som lönar sig i längden, eftersom värdet på huset ofta stiger mer än vad renoveringen har kostat. Vissa förändringar är enkla medan andra kräver mer tid, tålamod och planering. Vissa gånger måste du själv ge upp och anställa en hantverkare, andra gånger måste du se till att slutföra det projekt du själv har påbörjat.

MINDRE RENOVERING

Det går att göra små förändringar i ditt hem som gör stor skillnad. Du kan till exempel tapetsera en fondvägg eller ett helt rum. Måla om dina köksluckor, byt bänkskiva eller sätt upp nytt kakel i antingen kök eller badrum. I badrummet kan du annars köpa en ny duschkabin alternativt en duschvägg. Om du renoverar badrummet och ska borra i kaklet, ta först reda på var el och vatten är draget, och använd alltid en kakelborr.

STÖRRE RENOVERING

Ju större renoveringar, desto svårare är det att fixa allt själv. Ett tips när det handlar om kök är att ta kontakt med en köksfirma. Då får du hjälp med både inspiration, uppritning och planering. Oftast kan köksfirman även hjälpa dig att hitta montörer. När du gör en större renovering hemma kan det vara en idé att anlita hantverkare.

HANTVERKSHJÄLP

När ni ska börja renovera hemma så är det en bra idé att ta kontakt med olika hantverkare för att jämföra priser. Fråga efter referenser och titta på slutförda byggnadsprojekt. Fråga efter en tidsplan där en deadline finns specificerad, när renoveringen ska vara klar. Om ni ska skriva avtal så finns det standardkontrakt att hämta ner.

Vissa byggprojekt kräver bygglov, vilket man söker på stadsbyggnadskontoret på kommunen.

FINANSIERING

Det vanligaste sättet att finansiera kostnaderna som det innebär att renovera hemma, är att utöka det befintliga bostadslånet. Ett bolån ger en låg ränta och en lång återbetalningstid. Att spara pengar under en tid före renoveringen och sedan betala renoveringen är också ett bra och vanligt alternativ.

Lånar man inte med bostaden som säkerhet kan man ta ett vanligt banklån, vilket ger högre ränta eftersom säkerheten är mindre. Men samtidigt betalas lånet av snabbare, vilket kan vara önskvärt. 

ROT-AVDRAG

ROT-avdraget är en skattereduktion som du får göra för Renoverings- Ombyggnads- och Tillbyggnadsarbete på ditt hus. Det går inte att dra av för materialkostnader utan bara på utförda arbetstimmar. Du kan högst få 50 000 kr per person och per år, och då måste du ha skattat för minst lika mycket. Du måste antingen bo heltid i bostaden som du ska renovera, eller ha den som fritidsbostad. Läs mer om ROT-avdrag hos skatteverket.

TIPS

När du ska renovera hemma:

  • Bestäm ett projekt, gör en budget med en inräknad kostnad för både material och hantverkare, sätt en deadline och innan du påbörjar nästa projekt: avsluta det första. 
  • Ha i tanken att det kommer att kräva tid att renovera hemma, det händer inte på en dag.
  • Kom ihåg att i alla fall el, värme, ventilation och sanitet måste göras av en auktoriserad hantverkare.
  • Glöm inte att berömma varandra och att fira när ert projekt ”renovera hemma” är klart.