Konsten att bygga villa

GRATTIS!

Att bygga en villa är en utmaning och ett projekt som erbjuder många möjligheter. Vi hoppas kunna ge dig inspiration, tips och råd innan du sätter igång! 


EN VILLA

En villa är ett friliggande en- eller tvåfamiljshus placerat på en till huset tillhörande tomt. Tomten ska alltså tillhöra huset, och huset ska vara en fastighet för maximalt två familjer.

VAD KOSTAR DET?

Att svara på frågan vad det kostar att bygga en villa är lika svår som att svara på frågan: -Hur långt är ett snöre? Priset på vad det kostar att bygga en villa beror på många olika faktorer, samma villa kan kosta olika beroende på var den ska byggas. Kostnader som kan variera utöver själva villan kan påverkas av följande:

  • Hur ser tomten ut? 
  • Vad kommer sprängning, schaktning och fyllning att kosta?
  • Vad kostar de hantverkare och entreprenörer som ska anlitas? 
  • Hur långt måste material transporteras?

TOMT ATT BYGGA VILLA PÅ

Innan man ska bygga villa, eller ens planera hur villan ska se ut, är det viktigt att fastställa hur tomten ser ut. Tomtens yta, väderstreck och markförhållanden spelar stor roll i valet av vilken typ av hus man kan och får bygga. Det allra, allra första du ska göra är alltså att hitta en tomt. Var ska den vara belägen? Vill du ha en sjötomt, en tomt i staden, ute på landet, och med vilken utsikt? Tänk också på tomtens väderstreck, markförhållanden, utsikt och insyn. När du väl har bestämt dig och slagit till, då är det dags för planeringen.

PLANERA ATT BYGGA VILLA

När du väl har hittat, och köpt, din tomt är det dags att börja att planera och skissa. Hur ser din målbild ut? Och framför allt: hur ser din ekonomi ut? Tänk på vad familjen har för behov och utgå ifrån det när du planerar storleken, antal badrum, sovrum, hur stort köket ska bli och hur stora umgängesytorna ska vara. Tänk ut din absoluta drömvilla, och gör sedan om drömmen till en mer realistisk variant. När du är lite säkrare på vad du är ute efter kan det vara dags att kontakta ett byggföretag som kan åta sig byggprojektet.

FÖRETAG SOM GÄRNA VILL BYGGA VILLAN

Kontakta ett företag som kan hjälpa dig i alla förestående val. Även om du har ritat din villa själv, är det många beslut att fatta, som i sin tur föregås av en mängd val. Vill man så finns det idag en uppsjö med hustillverkare som säljer mer eller mindre prefabricerade hus att ställa upp på din tomt. Det vanligaste materialet att bygga villa i är trä, men det går också att bygga i sten, tegel, puts eller något annat material.

Totalentreprenad innebär att man köper tjänsten att vara ansvarig projektledare för projektering samt byggnation. Om du väljer att bygga själv kan du göra det i lösvirke eller genom en prefabricerad byggsats. En byggsats levereras till dig färdig att sättas upp, både monteringen och installationen går fort.

BYGGLOV

Innan man bygger något måste man ha ett bygglov. Du kan läsa mer om detta på boverkets hemsida. Bygglov söker du på stadsbyggnadskontoret i din kommun, och om du har ett brådskande fall och om handläggningen dröjer, kan du söka förhandsbesked. 

För att få bygglov av kommunen kan de komma att kräva en geoteknisk undersökning av tomten du ska bygga villan på. Det finnas särskilda mått som man måste förhålla sig till när man ska bygga villa, såsom regler för taklutning, för hur stor yta av tomten din villa får ta upp, och mycket mer. Det är inte alla tomter som man får bygga på, se till att kontrollera bygglov i ett tidigt skede. 

KURIOSA

Ordet villa kommer från det latinska ordet för herrgård eller lantgård och är ett begrepp som går tillbaka till antikens Rom. I det romerska riket betydde villa (ru´stica) en större jordbruksfastighet och villa (surburba´na) ett privathus eller en privat rekreationsanläggning. Villa rustica var ett åretruntboende och fastigheten var navet i deras jordbruksanläggning. Villa suburbana var också lantlig men hade inte samma funktion. Villa suburbana var inte en del av ett jordbruk, utan var ett bostadskomplement till en mer välbärgad familj som kanske hade ytterligare ett bostadshus i staden. (Källa: www.ne.se)