Allt om gipsskivor

Jämför marknadens bästa gipskivor

Gipsskivor

Ska du bygga en vägg eller ett innertak och använda gipsskivor? Här kan du läsa om hur en gipsskiva är uppbyggd, hur du hanterar den på bästa sätt och givetvis – hur du använder den!

GIPSSKIVOR

Gipsskivor används oftast för att klä in väggar, golv eller innertak. Gipsskivor är lätta att arbeta med, billiga och brandsäkra. Det vanligaste är att en den består av av gips som sedan är belagd med kartong på var sida. En gipsskiva har inte så stor värmeisolerande eller ljudisolerande effekt i sig, men finns i olika tjocklek och utförande. 

Den vanliga gipsskivan används framförallt i torra utrymmen. Kartongen som omger långsidorna kan vara av olika hårdhet, och skydda olika mycket mot olika saker, såsom ljud, stötar, brand etcetera. Det finns skivor som istället för att vara klädd med kartong, är klädda med vattenavvisande glasfiberväv. Dessa är då speciellt lämpliga att använda i mindre torra utrymmen såsom våtrum och ouppvärmda utrymmen. Även gipskärnan varierar i och kan vara armerad med glasfiber vilket ger en hårdare och tåligare skiva.  

Gipsskivorna kan vara otympliga, så det är bra att se till att få hjälp när du bär dem. Skivorna är relativt känsliga så det är viktigt att både bära och förvara dem på rätt sätt. Förvara dem helst  på ett plant underlag inomhus, och om du väljer att förvarar dem utomhus är det viktigt att skydda dem mot fukt.

VÄGGAR

Gipsskivan används ofta i väggkonstruktioner och monteras då på plåt- eller träreglarna i en vägg med en speciell gipsskruv. Du kan enkelt kapa av skivan för att få den i önskad storlek. Detta gör du genom att använda en först markera var på skivan du vill kapa den, sedan använder du en linjal och skär med en kniv genom kartongen. Bryt därefter skivan nedåt över en bordskant och skär igenom kartongen med kniven på andra sidan. För bra finish slipar du skivkanten med sandpapper.

När du ska montera gipsskivor på reglar, ska gipsskivans skarv vara mitt på regeln. Tänk på att förskjuta monteringen på andra sidan av väggen för att inte fästa några skarvar på samma regel.  

GOLV

Gipsskivor kan användas som underlag för de flesta golvytskikt. Gipsskivor lämpar sig bra som underlag för till exempel golvplattor, parkett och heltäckningsmattor. Den gipsplattan man använder som  golvunderlag är en tryckfast gipsskiva speciellt utvecklad för att kunna klara de påfrestningar som den utsätts för som undergolv. Gipsskivan består av en glasfiberarmerad gipskärna mellan två lager extra stark papp.

TAK

Att bygga innertak med gipsskivor kan innebära flera fördelar. Gipsskivorna ger, förutom brand- och ljudisolering, även ett snyggt och stabilt underlag. När man ska konstruera ett innertak monterar man gipsskivor på stålprofiler alternativt träreglar. Innertak kan monteras med eller utan synliga skarvar.

VARDAGEN

När man har innerväggar av gipsskivor kan det vara lite krångligt att hänga upp saker på väggarna. Det gäller då att ha rätt fästdon när du ska sätta upp en tavla på väggen eller en lampa i taket. Du kan behöva använda dig av någon form av X-krok eller gipsskruv. Mollytång att fästa gipsskruvarna och gipsskruvar är enkla att använda och bra att ha hemma.