Senast uppdaterad: juli, 2024

Handöverfräs Bäst i test 2024

Perfekt när du ska arbeta med lister!

Bästa handöverfräsen - Sveriges mest omfattande test

När du ska arbeta med till exempel lister kommer en handöverfräs vara en perfekt investering. Med denna maskin kan du fräsa ur spån och skapa riktigt snygga profiler när du arbetar med olika typer av trämaterial. Beroende på vilken typ av handöverfräs du investerar i och vad du planerar att använda den till finns det lite olika val på marknaden som passar dig bäst. Vi listar tre stycken varianter som du kan kika lite närmare på och som även har presterat bra i andra tester!

Bäst i test - Topp 3 handöverfräsar

Testvinnare

Bosch DIY POF 1200 är en lättanvänd och prisvärd handöverfräs med en effekt på 1200 W. Den är ett bra alternativ för hemma- eller hobbyanvändare som vill ha en kraftfull fräs till en rimlig kostnad. Med sitt enkla grepp och lätta vikt är det en lämplig fräs för användare som inte har så mycket erfarenhet.

💰 Prisklass: Billig

För proffset

Bosch GOF 1250 CE är en mer kraftfull och professionell handöverfräs med en effekt på 1250 W. Den har en konstantelektronik för jämn avverkning och är utrustad med mjukstart och varvtalsinställning.

Det är ett bra alternativ för hantverkare eller yrkesanvändare som kräver en robust och tillförlitlig fräs för sitt dagliga arbete.

💰 Prisklass: Relativt hög

Billigast

Dewalt DW621KT är en kraftfull handöverfräs med en effekt på 1200 W. Det är ett bra alternativ för yrkesanvändare eller hantverkare som kräver en kraftfull fräs för sitt dagliga arbete. Den har ett stödjande handtag för extra komfort och kontroll samt en lätt vikt för bekvämt användande.

💰 Prisklass: Medel

Bosch DIY POF 1200 AE

#1

Sågen som har nästan allt. Lång garanti, styrka, säkerhet, självinställning, bra omdömen och bra pris.

💰 Prisklass: Billig

Betyg:4.9
4.9/5

POF 1200 AE är ett bra val för dig som vill ha mer valmöjligheter under dina kreativa renoveringsprojekt. Ur Bosch DIY-serie hittar du denna genomtänkta handöverfräs som vi har valt att placera högst upp på topplistan. Med sina funktioner och justerbara design är detta ett mycket bra val, som heller inte kommer kosta dig skjortan.

Denna handöverfräs är batteridriven och väldigt enkel att använda. Hastigheten kan justeras för att passa materialet du arbetar med och det inbyggda spånskyddet ger en säkrare användning. En annan fördel är den inkluderade spånskivan som ger mycket raka snitt där du har full kontroll.

Fördelar

Nackdelar

Bosch GOF 1250 CE

#2

Betyg: 4.6
4.6/5

💰 Prisklass: Relativt hög

Från varumärket Bosch har du också denna handöverfräs GOF 1250 CE. Detta är en riktigt rejäl maskin som håller vad den lovar. Handöverfräsen har även försetts med ett dammutsug för att du ska kunna arbeta på en renare arbetsyta och med mer kontroll.

För att du ska kunna skräddarsy maskinen efter det typ av arbete du genomför har den en högre effekt och en justerbar varvtalsinställning. Handtagen är ergonomiskt placerade för att du ska kunna arbeta med en stabil hand. Bosch har även säkerställt att du snabbt kan byta mellan olika fräsverktyg, genom att förse denna maskin med ett praktiskt spindellås.

Fördelar

Nackdelar

Dewalt DW621KT

Bra prislapp, stark motor, flera användare har utryckligen berättat om hur nöjda dem är med sågen.

#3

Betyg: 4.3
4.5/5

💰 Prisklass: Medel

Dewalt har designat denna handöverfräs DW621KT som har försetts med flera intressanta funktioner. Dessutom medföljer en väska som gör maskinen enklare att förvara i garaget och som även gör den enklare att transportera. Ett bra val både för dig som letar efter en mer avancerad handöverfräs för hemmafixet eller till dig som ska använda den professionellt.

Maskinen har en elektrisk hastighetskontroll och djupet kan även enkelt justeras för att du ska kunna använda handöverfräsen till fler ändamål. Den enda nackdelen med denna modell är att den inte har något dammutsug.

Fördelar

Nackdelar

Omdömen:

dewalt dw612ikt omdöme

Jämförelse

Parameter Bosch DIY POF 1200 Bosch GOF 1250 CE Dewalt DW621KT
Effekt 1200 W 1250 W 1100 W
Varvtal 10.000 – 27.000 varv/min 10.000 – 24.000 varv/min 8.000 – 21.000 varv/min
Verktygsfäste 6 – 8 mm 6 – 8 mm 6 – 8 mm
Max. fräskorgsrörelse 56 mm 60 mm 56 mm
Vikt 2,6 kg 3,6 kg 4,3 kg
Mått 150 x 370 x 270 mm 170 x 370 x 270 mm 500 x 192 x 235 mm
Funktioner – Mjukstart – Fotplatta med siktöga – Ergonomisk handtag -Nypatenterad spindellåsning – Mjukstart -Konstantelektronik – Kompatibilitet till styrskena – Patenterad fininställning av fräsdjupet – Inbyggt dammutsug – Elektronik för jämn hastighet – Verktygsfäste med självspännande – Justerbar hastighet – Fotplatta med siktöga

Köpguide – Vad man ska tänka på vid köp av handöverfräs

Att välja rätt handöverfräs är inte alltid det enklaste. Det finns idag ett väldigt gediget utbud av olika verktyg och det kan därför vara svårt att veta vilket typ av verktyg man ska investera i. En handöverfräs kommer att underlätta för dig som till exempel planerar en renovering där du vill kunna göra dina egna lister. För att kunna välja en skräddarsydd handöverfräs är detta tre punkter som du bör fundera lite extra på:

Drivmedel

Även fast utvecklingen av batteridrivna handöverfräsar går framåt och är mycket effektiva, kan det också ibland fortfarande vara mer fördelaktigt att välja en elektrisk modell utan begränsningar. Fundera på vad du planerar att använda maskinen till och om en batterdriven eller elektrisk modell kommer att fylla sin funktion bättre i ditt hushåll.

Greppvänliga handtag

När du arbetar med maskiner eller verktyg vill du kunna få en säker användning. Särskilt när du arbetar med maskiner där det finns en risk att du sågar eller skär dig själv. Att handöverfräsen har greppvänliga handtag är därför en mycket viktig faktor.

Justerbar hastighet

Det är också viktigt att du kan justera hastigheten på maskinen du väljer, för att kunna anpassa den efter det underlag du arbetar med. Beroende på träets tjocklek och hårdhet är det viktigt att du kan justera handöverfräsen.

FAQ

En handöverfräs kan användas till lite olika ändamål och när du har satt i rätt sågtillbehör för du maskinen långsamt över träet för att kunna spåna ur eller skapa profiler i träet. Du kan till exempel skapa dekorer för lister och kan investera i lite olika frässtål för fler möjligheter att arbeta med trämaterial.

En handöverfräs kan användas för att borra, fräsa, slipa och runda hörn. Det kan också användas för att skära plåt, trä och andra material. De kan användas för precisionsarbete och för att skapa profiler och former.

Bosch POF 1200 AE är den bästa handöverfräsen som finns på marknaden och den ger dig alla verktyg du behöver för att skapa din egen kreativa träprojekt. Den har kraftfull motor och justerbara hastigheter som ger en hög noggrannhet och precision. Dess ergonomiska design med Softgriphandtag gör att arbetet blir bekvämt och säkert. Det ingår även ett antal tillbehör som gör det ännu enklare att använda den.

En handöverfräs kan användas för att skära, fräsa, slipa, borra, slå och polera metaller, trävaror och andra material. Det är ett värdefullt verktyg för hemmafixare och hobbyister, och kan användas för att skapa skräddarsydda delar och konstruktioner.

Hur vi har valt ut produkterna till vår topplista

Vi påbörjade arbetet med denna artikel genom att jämföra olika modeller på marknaden. Detta gav oss snabbt en god överblick på vilka handöverfräsar som står ut lite extra ur utbudet och där man får mer för pengarna. Man behöver inte spendera många tusenlappar för att få en handöverfräs av hög kvalitet.

 

För att kunna göra en mer rättvis bedömning kikade vi också på hur olika modeller har placerat sig i andra tester, vad expertpaneler har att säga om detta och hur omdömen från kunder lyder.

Sammanfattning

En handöverfräs är kanske inte det absolut vanligaste verktyget i folkhemmen. Men är däremot ett bra val om man vill kunna göra dekorer i trä eller när man vill kunna genomföra en större del av renoveringen på egen hand. 

 

När du väljer ut vilken modell du bör investera i är det flera punkter att ha i åtanke, men allra viktigast är att du väljer en modell som är anpassad efter de typer av arbeten som du planerar att använda den till.