Senast uppdaterad: juni, 2024

Japansåg bäst i test 2024

Bästa handsågen på marknaden

Bästa Japansågen

Om du ska arbeta med trä kommer en japansåg att underlätta jobbet markant. Dessutom är många av dem designade för att du ska kunna komma åt enklare nära golv eller kanter. Med sina härdade blad är japansågar hållbara och mycket enkla att arbeta med. Så vilken typ av japansåg kommer att fylla sin funktion bäst i ditt hem?

Testvinnare

STANLEY 0-20-501 är en lätt och kraftfull japansk såg med en skarp och långvarig bladkonstruktion. Den är ett utmärkt val för hemmahantverkare och entusiaster som behöver en kvalitativ såg till ett rimligt pris. Stort handtag för en bekväm grepp och är enkel att använda för alla projekt.

💰 Prisklass: Billig
😍 ”Stanley är ju kvalitet, inget att orda om.”

Premiumval

Hultafors PSX är en högkvalitativ japansk såg med ett skarpt och precist blad för exakt skärning. Den är det optimala valet för yrkesverkställande t.ex. hantverkare, snickare och trädgårdsmästare. Hultafors PSX har en ergonomisk design med ett anti-vibrationshandtag för en bekväm användning under längre tidsperioder.

💰 Prisklass: Medel
😍 ”Sågen är superbra”

Billigast

Dewalt DWHT20541-0 är en professionell japansk såg med en skarp och hållbar bladkonstruktion för en snabb och exakt skärning. Den är ett utmärkt val för byggnadsarbetare och hantverkare som kräver en robust och effektiv såg för tunga arbetsuppgifter. Sågen har en stadig konstruktion för ökad säkerhet och en bekväm grepp för en mer behaglig användning.

💰 Prisklass: BILLIGT SOM F*N
😍 ”Vass som ett ninja svärd”

Stanley 0-20-501

#1

Betyg:4.9
5/5

💰 Prisklass: Billig
😍 ”Stanley är ju kvalitet, inget att orda om.”

Med Stanleys japansåg 0-20-501 kan du komma åt överallt. Denna prisvänliga modell har försetts med en smidig design och ett ergonomiskt handtag som gör det mer bekvämt att såga. Sågens utformning gör att du enkelt kan såga både nära golv, hörn och vid kanter som du annars inte når med en vanlig såg.

Bladet på sågen är dubbelsidig och har utrustats med 8 tänder per tum på ena sidan och 17 per tum på andra sidan. Detta är något färre än andra liknande modeller, men de säljs också till ett högre pris. Denna multifunktionella såg passar därmed till lite olika typer av projekt och är en mycket bra investering för dig som sågar mycket.

Fördelar

Nackdelar

Hultafors PSX

#2

Betyg: 4.7
4.7/5

💰 Prisklass: Medel
😍 ”Sågen är superbra”

Denna dubbelsidiga japansåg PSX från varumärket Hultafors är en stabil investering. Den kostar någon hundralapp mer än topplistans vinnare, men har en mycket snygg design som gör den trevlig att ha hängandes framme.

PSX har ett 240 millimeter långt blad som är skyddat mot rostangrepp. Detta gör sågen mer hållbar och den kan därmed användas under flera år. Bladet är utformat för att du ska kunna använda den till två olika slipningar (Rip+Cross Cut). Letar du efter en multifunktionell såg som också är mycket skön att använda är detta modellen för dig.

Fördelar

Nackdelar

Dewalt DWHT20541-0

#3

Betyg: 4.3
4.5/5

💰 Prisklass: BILLIGT SOM F*N
😍 ”Vass som ett ninja svärd”

Dewalt har tagit fram denna justerbara japansåg DWHT20541-0 som har försetts med ett mer flexibelt blad. Detta gör denna modell till ett bra val där det kan vara riktigt svårt att komma åt, till exempel vid utskjutande trappor. Det stabila handtaget ger dig också ett bra grepp så att du kan såga mer säkert och utan att slinta.

En nackdel är att sågen har försetts med ett något kortare blad. Men i flera situationer kan detta dock ge fördelar istället. Detta beror helt och hållet på vart du planerar att använda sågen. 

Fördelar

Nackdelar

Jämförelse sammanfattat:

Såg Märke Pris Bladlängd (mm) Egenskaper
STANLEY 0-20-501 STANLEY 279 kr 250 Japansåg med smidigt blad, ergonomiskt handtag, bladbyte. Jet Cut-tänder för snabb sågning. Dubbelsidigt blad med 8 och 17 tänder per tum
Hultafors PSX Hultafors 343 kr 240 Traditionell dubbelsidig japansåg med handtag i trä. 0,5 mm tunt blad i SK5-stål, 2 olika slipningar, tandspetshärdade tänder, inoljat blad
DEWALT DWHT20541-0 DEWALT 208 kr Japansåg för exempelvis utskjutande tappar och stavar med 23 TPI och flexibelt blad

Köpguide – Vad man ska tänka på vid köp av japansåg

En japansåg är ett mycket populärt val just för att det är ett mycket multifunktionellt verktyg. Däremot är det också viktigt att du funderar på vilken typ av japansåg du bör välja för att den ska vara lite extra skräddarsydd för dig.

Olika typer av japansågar

Bland utbudet av japansågar har du flera olika typer av modeller att välja mellan. De är skräddarsydda för lite olika ändamål och material.

 

  • Dozuki: Typ av baksåg som passar mycket bra för olika snickeriuppdrag.
  • Ryoba: Multifunktionell såg med rippade tänder.
  • Kataba: Mycket flexibel såg som passar bra för djup skärning.
  • Kugihiki: Såg som passar bra när du ska såga plugg.
  • Azebik: Större val av såg med böjda blad.
  • Mawashibiki: Japansk variant av nyckelhålssåg.
  • Oga: Större såg som passar grövre virke.

Bekvämt handtag

För att du ska kunna använda sågen med ett skönt grepp och utan risk för att slinta är det alltid en fördel att välja en japansåg som är utrustad med ett bekvämt handtag. Kika särskilt på en modell som har ett mer ergonomiskt handtag.

 

Skyddad mot rostangrepp

För att sågen ska hålla längre är det en fördel om bladet är behandlat mot rostangrepp. Trots detta är det fortfarande viktigt att du hanterar sågen varsamt, undviker att tappa sågen från högre höjder eftersom detta sliter på tänderna och även förvarar den på rätt sätt.

Frågor och svar:

 

En japansk såg är en typ av handverktyg som används för att skära trä. De skiljer sig från traditionella europeiska sågar genom att de har en bladform som är konvex (böjd utåt) på ovansidan och konkav (böjd inåt) på undersidan, vilket gör att de är mycket effektiva för precisionsskärning. Japanska sågar är vanligtvis gjorda av högkvalitativt stål och har en lätt och smidig design som gör det enkelt att hantera och kontrollera bladet under användning.

Eftersom bladet är tillverkat av metall är det viktigt att du förvarar sågen undan fukt eller regn. Det finns annars risk för att bladet rostar och kommer därmed inte vara lika effektiv att använda.

En japansåg har egentligen tre olika specifika användningsområden. Dessa är för finsnickeri, rivsnitt och även längdsågning. Sågens storlek gör den dock mycket multifunktionell och bekväm att använda för lite olika typer av uppdrag.

En japansåg sågas normalt inte. Tänderna är tillverkade för att vara robusta, men är däremot inte anpassade för att kunna slipas. När de har slits ner är det istället dags att investera i en ny japansåg.

Hur vi har valt ut produkterna till vår topplista

Det finns ett väldigt stort utbud av japansågar på marknaden eftersom intresset för dem är mycket stort. Japansågar är multifunktionella och det finns lite olika varianter inom denna kategori, vilket kan göra det svårt att välja vilken modell som är det bästa valet för dig. 

 

Vi valde därför att jämföra sågarna på marknaden för att sedan kunna välja ut några stycken som har fått bra i andra tester, som är populära hos kunderna och som även inte är en alltför kostsam investering. Vi har valt att fokusera på sågar som är mer multifunktionella och som passar såväl entusiastiska hemmafixare som snickare.

 

För att kunna göra ett mer rättvist val har vi också valt att jämföra vår topplista med andra utlåtanden och har även läst flera artiklar inom ämnet för att få en ökad kunskap om just japansågar.

Sammanfattning

Det är många hemmafixare som väljer att investera i en japansåg. Utbud av sågar på marknaden som du kan välja mellan är också väldigt stort. Med denna multifunktionella såg kan du komma åt runt hörn, trappan eller kanter som annars är svårt att nå med en vanlig såg. 

 

Fundera på vilken japansåg som kommer vara det bästa valet för dig, vilka material du ska använda den till och även hur ofta du planerar att använda sågen. Detta kommer hjälpa dig att göra ett skräddarsytt val och du kommer helt enkelt göra en bättre investering.