Senast uppdaterad: maj, 2024

Regelsökare bäst i test
(också kallad regeldetektor)

För enklare renovering på egen hand!​

När det kommer till reglar så vill du inte chansa. Ett misstag kan vara dyrt, mycket dyrt. Vår rekommendation är därför att du väljer de regelsökaren som har en lång historik med att vara felfria och noggranna. Under renoveringsprojekt så kan det uppstå flera moment som kräver lite särskilda verktyg och redskap. En nödvändig sådan är till exempel en regelsökare, som inte bara kommer att underlätta renoveringen, utan även göra processen säkrare. En regelsökare kommer att markera elledningar eller reglar i väggen, så att du vet exakt vart du kan såga eller spika.

För att du ska kunna göra ett bättre val och även kunna investera i ett verktyg som är skräddarsytt för dig, har vi satt ihop denna topplista där vi inkluderar marknadens bästa regelsökare. 

Bästa regelsökaren - Topp 5 detektorn på marknaden

Testvinnare: Bosch Wallscanner D-tect 120

5/5

Betyg: 5/5
Svensktbygg.se rekommenderar!

För dig som vill ha det bästa av det bästa

Egenskaper vi gillar:

Motivering:

Efter att ha jämfört marknadens utbud av regelsökare, var det framförallt Boschs Wallscanner D-tect 120 som stack ut lite extra från mängden. Här har du en något mer avancerad konstruktion, men med funktioner och en lättanvänd display som gör den till ett perfekt inköp för samtliga hushåll. 

 

Denna batteridrivna regelsökare är anpassad för att fungera med både alkaliska AA- och 12 V batterier, vilket även gör den kompatibel med andra verktyg från Bosch Professional serie. Verktyget använder sig av spotmätning, istället för den traditionella metodmätningen och innebär att Wallscanner D-tect 120 även lämpar sig bra att använda på små ytor.

 

Tack vare regelsökarens anpassade riktningsindikering och lokalisering, kan den upptäcka ledningar eller reglar på upp till 12 centimeter. 

 

En annan bonus är att denna regelsökare från Bosch även har försetts med ett användargränssnitt som enkelt kan justeras med hjälp av tre funktionsknappar. Detta gör modellen mer multifunktionell och där du själv kan anpassa regelsökaren efter varje enskild situation och material. En vinnare enligt oss!

Se mätaren in action

Rank #2

4.7/5

Betyg: 4.7/5

Billigaste BRA tigersågen (finns billigare, men dem kan tyvärr inte användas med någon yrkestolthet)

Egenskaper vi gillar:

Motivering:

Från varumärket Zircon har du denna utvecklade regelsökare X85. En multifunktionell modell som kan användas för att söka efter plaströr, reglar, elkablar eller andra ledningar i hemmet. Zircons X85 är därför en räddare i nöden i många olika situationer och har en design som gör den mycket enkel att förstå sig på och använda. Displayen är utformad för att underlätta hanteringen, där en pilformad pekare indikerar exakt vart du ska undvika att såga eller spika. Detta innebär att du oavsett tidigare erfarenhet kan använda sökaren med precision. 

En annan utmärkande sak med X85 från Zicron är dess ergonomiska design, som även är helt vatten- och dammresistent. Detta innebär att du kan arbeta under flera timmar, utan risk för att belasta dina armar eller handleder. Om du letar efter en premiummodell med många inkluderade funktioner, så kommer denna modell att vara ett utmärkt val!

Rank #3
Prisvärd

4.4/5

Betyg: 4.4/5

För hobbybyggaren funkar denna produkt utmärkt. Priset är bra, lokaliseringsdjup är hela 12 cm.

Egenskaper vi gillar:

Motivering:

Varumärket Bosch har även tagit fram denna regelsökaren GMS 120, en modell som med sitt generösa pris är ett passande val för flera olika projekt. Denna sökare har även försetts med många funktioner för att ha ett bredare användningsområde. Däremot innebär den billiga prislappen att du får kompromissa lite med verktygets effekt, som uppgår till 9V. Så vad är det då som gör denna modell utmärkande? Regelsökare är konstruerad för att kunna söka efter järnfria och järnhaltiga metaller, trä och olika former av ledningar med ett maximalt djup på 12 centimeter. 

Detta gör att du kan borra och såga i väggar och golv på ett säkrare sätt. Displayen är belyst, vilket ger dig en bättre uppsikt och innebär också att regelsökaren kan användas på ytor med en sämre belysning. Även verktygets mätlägen imponerar, där du själv kan justera vilket typ av material som sökaren ska användas på. Välj mellan gips-, metalläge eller kablar med spänning. Trots sin snälla prislapp är detta en passande modell för både hemmafixare och för dig som planerar att använda regelsökaren mer frekvent inom ditt arbete.

Rank #4
Mellanmjölk

4/5

Betyg: 4/5

Gör det den skall, bra omdömen, schysst pris! Zircons HD900c får en stabil 4/5!

Egenskaper vi gillar:

Motivering:

På topplistan vill vi även inkludera denna regelsökare HD900C från varumärket Zircon. Denna modell ger en väldigt precis avläsning av dolda reglar, rör, kablar och ytterkanter i både trä och metall för att du ska kunna spika eller såga i väggarna utan någon risk. Displayen är designad för att vara enkel att läsa av oavsett ljusförhållandena i rummet eller din tidigare erfarenhet. Tack vare att displayen är bakgrundsbelyst och även har en högre ljudsignal är du säker på att inte missa någonting i husets väggar, golv eller tak. Sökdjupet på denna modell har även förstärkts för att du ska få en bättre överblick. Tre olika justeringar innebär att verktyget har ett maximalt sökdjup på hela 76 millimeter i metalscanläget. Om du letar efter en regelsökare som kan användas på väldigt tjocka väggar och olika typer av material, är detta det allra bästa valet för dig!

Rank #5
Billigast (och sämst)

2.4/5

Betyg: 2.4/5

”Made in China” variant av regelsökare. Undvik sålänge inte din budget är begränsad.

Egenskaper vi gillar:

Motivering:

Varumärket Stanley har tagit fram denna mycket prisvänliga regelsökaren STHT77588-0, som är ett ok val för dig som inte kräver ett verktyg med avancerade funktioner. 

 

Däremot har Stanley säkerställt att denna modell ger en väldigt exakt mätning och kan därför användas för att söka efter både reglar, kablar och vattenbärande ledningar i järn med ett maximalt djup på 19 centimeter. Användarna av produkten vittnar dock om en annan historia. Tveksam mätning! Så välj enbart denna produkt om du har en begränsad budget. Eftersom sökaren har en mittmarkering, kan du enkelt avläsa vart du bör undvika att spika i väggen.

 

Verktygets kompakta design är även det en utmärkande faktor, då det gör den enklare att bära med sig och förvara när den inte används. Om du ofta förflyttar dig mellan flera olika platser eller utrymmen, kommer detta helt klart vara en fördel som är värt att ta i beaktning.

 

Inbyggda ljus- och ljudsignaler vägleder dig genom hanteringen och markerar tydligt vart ledningar och reglar befinner sig. STHT77588-0 är därför en modell som har flera användningsområden och den modell som vi också anser är marknadens bästa prisvänliga regelsökare!

Köpguide - Vad man ska tänka på vid köp av regelsökare

Beroende på vad du planerar att använda regelsökaren till, kommer det bästa valet för dig inte nödvändigtvis vara topplistans vinnare. Här gäller det istället att du funderar på vilka funktioner som kommer att underlätta hanteringen för dig, vart du ska använda regelsökaren och vad den ska kunna leta efter.

 

När vi jämförde marknadens utbud av regelsökare var det flera faktorer som spelade in. Modellerna ska ha presterat bra i andra tester, vara enkel att använda oavsett tidigare erfarenhet och även inte vara en alltför kostsam investering. 

 

Dessutom hade vi även nedan punkter lite extra i åtanke, vilket även kommer vara det som du bör ta i beaktning för att kunna göra ett skräddarsytt val som du kan använda för flera olika bestyr och renoveringsprojekt hemma!

Lokaliseringsdjup

Beroende på tjockleken på väggar, golv och tak i ditt hem så kan det vara värt att kika på lite olika modeller av regelsökare. Ett högre sökdjup innebär att regelsökaren generellt är mer multifunktionell, då den kan söka efter ledningar, rör eller reglar som ligger djupare i materialet.

 

För vardagliga bestyr som att till exempel hänga upp saker i ditt hem, kommer inte verktygets lokaliseringsdjup nödvändigtvis vara en punkt som du bör prioritera eftersom du framförallt kommer att använda den för att hitta reglar som du kan spika i. 

 

Men för större renoveringar eller om du planerar att använda regelsökaren inom ditt yrke, rekommenderar vi att du kikar på en modell med ett sökdjup på minst 12 centimeter.

Hur enkel är modellen är använda?

Det kommer alltid att vara en fördel att kika på en regelsökare som är enkel att använda och som har försetts med en tydlig display. I stundens hetta kommer det att spara tid och oro om du snabbt kan se exakt vart dolda objekt ligger i väggen eller taket.

 

Men vilka faktorer kommer då att spela in lite extra när det kommer till hur användarvänlig modellen i fråga är. Dels kommer du att behöva ta dina egna erfarenheter i åtanke. Men verktygets display är en annan punkt som kommer att ha stor betydelse. 

 

Displayen ska vara tydlig och ha en indikator som är lätt att läsa av. En display som är försedd med bakgrundsbelysning är också en bonus som är värt att kika lite extra på. Detta kommer att underlätta markant när du behöver arbeta på ytor där belysningen i rummet är sämre.

Drifttid

De flesta modeller på marknaden idag använder sig av batterier som drivmedel, där verktygets effekt då kommer att avgöras beroende på vilken eller vilka typer av batterier som regelsökaren är kompatibel med. 

Detta är därför en anledning till varför vi valde att placera just Wallscanner D-tect 120 från Bosch som favoriten. Eftersom du här har möjlighet att använda dig av två olika typer av batterier, kan du få en starkare effekt på 12V och därmed en längre drifttid och en mer kraftfull maskin.

Ljus- och ljudsignal

En annan faktor som kommer att bidra till att verktyget är enkelt att använda kommer att vara hur den indikerar och visar vart dolda ledningar, rör eller kablar befinner sig där sökaren placeras. En starkare ljus- och ljudsignal innebär att du kan få en tydligare överblick och säkerställer att du inte missar någonting.

Detekterbara material

Men kanske den allra viktigaste punkten kommer trots allt vara vad regelsökaren är designad att användas till. Beroende på vilken typ av metodsökning som verktyget har, kommer den att kunna upptäcka olika material. Här är det därför viktigt att du funderar lite extra på vad du ska använda den till, för att sedan kunna välja en modell som passar dig. 

 

En fördel är helt klart att välja en regelsökare som kan detektera både plast-, metall- och trämaterial och ger då regelsökaren ett bredare användningsområde.

Vad har du för budget?

Ibland handlar det dock inte alltid om vilka funktioner som du verkligen behöver, utan mer vad du har råd att faktiskt investera i. En högre budget kommer såklart ge dig ett bredare utbud av regelsökare som du kan välja mellan, men en dyrare modell behöver dock inte heller alltid vara det bästa valet för dig.

 

Vi har därför säkerställt att topplistan innehåller någonting för allas budget och plånböcker, så att du kan göra ett val som passar dig!

Vanliga frågor om regelsökare

En regelsökare kanske ses som en något onödig investering i mångas ögon och många kanske även anser att den är knepig att använda. Men faktum är att så absolut inte är fallet. För att kunna söka efter dolda reglar, rör eller ledningar startar du regelsökaren och håller den över det område som du vill söka av. Indikatorn på displayen visar sedan vart du ska undvika att spika och även på vilket djup objektet i fråga ligger.

Många verktyg och maskiner har idag försetts med en IP54-klassificering, vilket helt enkelt innebär att denna specifika modellen har genomgått tester som visar att den är damm- och vattentålig. Eftersom damm och vatten inte kan ta sig in i verktyget under användning, kommer detta ge en säkrare användning, samtidigt som klassificeringen även innebär att verktyget kommer hålla längre. Helt klart en bonus att hålla utkik efter!

Precis som med alla typer av investeringar så behöver den dyraste modellen på marknaden inte alltid vara det bästa valet för dig. Oftast är det verktygets funktioner, effekt och inställningar som du kommer att betala extra för. 

Så fundera på vad du behöver, för att sedan kunna göra ett anpassat val och för att du inte ska behöva betala mer för funktioner som du ändå inte kommer att använda.

Hur vi har valt ut produkterna till vår topplista

För att kunna skapa denna artikel om regelsökare Bäst i test och inkludera regelsökare som verkligen håller måttet, var efterforskning och jämförelser av marknadens utbud A och O för oss. Den information som vi tog del av och produkternas placering enligt tidigare gjorda tester, lade grunden för uppbyggandet av topplistan och vad vi fann viktigt att inkludera.

Men i det långa loppet så är det också ni kunder själva som kommer att kunna ge en mer fullskalig recension av olika regelsökare på marknaden. Så även hur populära produkterna är och vilket betyg de har hade avgörande betydelse för oss.

Målet med denna artikel är att ge dig den information som du behöver för att kunna göra en smartare investering och välja ett verktyg som erbjuder de funktioner som du kommer att behöva. Därför har vi inkluderat marknadens bästa regelsökare enligt oss i flera olika prisklasser, kategorier och med olika funktioner.

Sammanfattning

En regelsökare är ett väldigt användbart verktyg och inte bara när du ska genomföra ett byggprojekt på hemmaplan eller inom arbetet. Även för vardagliga bestyr som att hänga upp tavlor eller din nya TV i vardagsrummet kommer en regelsökare hjälpa dig att hitta en mer stabil punkt att borra eller såga i. Dessutom kan du undvika strömförande- eller vattenburna ledningar.

 

Vilken typ av regelsökare som kommer vara det allra bästa valet för dig, beror dock helt och hållet på vad du planerar att använda den till, hur din budget ser ut och såklart även vilka funktioner som kommer att underlätta hanteringen lite extra för dig. Kika på vår topplista för att hitta din favorit och sedan kan du borra och såga hemma på ett säkrare sätt!