Att lägga golv själv​​

Din fullständiga guide

Lägg golv

Ska du lägga golv? Då har du kanske redan börjat att fundera på vilket sorts golv du vill ha och hur det ska läggas? Här får du lite tips och råd om att lägga golv.

LÄGGA GOLV
Är du trött på ditt gamla golv och funderar på att lägga nytt golv, eller är du i en nybyggnation och ska du lägga golv i ditt nya hus?

Då är det bra att läsa lite om vad man bör tänka på, och vilka möjligheter som finns att välja mellan. Vissa golvmaterial kan till exempel  läggas över det gamla golvet, andra golvmaterial kräver att både det gamla golvet och dess underlag rivs ut.

Innan du bestämmer vilket slags golv du vill ha är det bra att fundera på hur mycket pengar du är beredd att lägga på ett nytt golv, och vilken funktion golvet ska fylla, vilket slitage det måste tåla, och andra eventuella behov du har.

Se videoguide

Följ steg för steg!

Guiden för att lägga golv själv

Att lägga golv själv kan vara relativt enkelt. Det finns golv på marknaden som är gjorda för att hanteras av “hemmafixare” och svårighetsgraden att lägga golven är anpassade därefter. 

Oavsett vilket golv som läggs in så är det viktigt att underlaget är rätt. Underlaget ska vara torrt, rent och sätt. De flesta golv kräver ett underlagsmaterial som man köper i samband med inköp av golvet.

LAMINATGOLV:
Det vanligaste golvet man lägger i själv är laminatgolv med klickfunktion. Det är inte bara det vanligaste utan även det allra enklaste. Laminatgolvet kan ofta läggas på det befintliga ytskiktet, mellan det gamla och nya golvet placeras ett ljud och stötdämpande plastmaterial.

KLINKER:
Att lägga in klinkergolv är egentligen inte så svårt, men är innefattar många mer eller mindre kritiska moment, särskilt om det ska läggas in ie tt våtutrymmet såsom dusch eller badrum. Därför råder vi dig att ta hjälp av hantverkare.

TEXTIL:
Heltäckningsmattor och andra textila golv är däremot oftast väldigt enkla och snabbt inlagda. Följ leverantörens anvisningar så är det snabbt gjort.

TRÄGOLV:
Att lägga ett trägolv själv är mer av en utmaning och kan vara svårt att göra som lekman. Följer du dessa instruktioner har du dock stor chans att ditt nya golv blir riktigt bra!

VILKEN SORTS GOLV?

Det finns så många olika golvmaterial att välja mellan. För att bara nämna några kan nämnas: stengolv, trägolv, klinkergolv, parkett, laminat och heltäckningsmattor. 

Har du tänkt att lägga golvet själv eller ska du anlita hantverkare? Vissa golv är relativt lätta att lägga in och man klarar det utan vidare kunskap innan, medan andra golv kräver sin hantverkare för att uppnå ett bra slutresultat. 

Ett laminatgolv är ett golv som är enkelt att lägga och även enkelt att hålla rent. Laminatgolvet är ofta billigare än andra golv och kan imitera de flesta material såsom trägolv eller stengolv. 

Ett äkta trägolv, plank eller parkett, är dyrare och svårare att lägga in men ger självklart en helt annan känsla, det är både mjukt och hållbart. 

Ett golv av klinker är relativt lätt att lägga in, men svårighetsgraden ökar givetvis beroende på eventuella golvvärmeslingor etc. Klinker kräver inte mycket skötsel, bara dammsuga och torka av, och klinkers är även väldigt slittåligt. Det går också att lägga textila golv såsom heltäckningsmatta eller nålfiltsmatta. Vilket slags golv du ska lägga in beror framförallt på dina behov och din budget.