En byggsats som grund

Byggsatser - vad är det?

Att bygga med byggsats kan vara ett litet eller stort byggprojekt. Du kan bygga allt från en mindre möbel upp till en större villa med hjälp av en byggsats.

BYGGA MED LITE KUNSKAP ELLER TID

Har du ont om tid, och eller kunskap, men vill ändå bygga? Då kan du köpa en byggsats som du sedan kan montera ihop, den kan spara dig både tid, pengar och besvär. Många kopplar ihop ordet byggsats med att bygga ihop möbler, men det är långt ifrån allt du kan bygga genom att köpa en byggsats.

BYGGSATS

En byggsats är en uppsättning prefabricerade delar som är avsedda att monteras samman till en färdig produkt, t.ex. en lekstuga eller en möbel. 

VAD KAN JAG BYGGA?

Idag kan du hitta nästan vad som helst i färdiga byggsatser:

Ett relativt vanligt litet bygge som enkelt går att bygga med hjälp av en färdig byggsats är just en friggebod. En friggebod används ofta som gästhus, verktygsbod eller till verkstad. När du köper en byggsats råder vi dig att innan du köper, se efter vad som ingår i byggsatsen och för att göra det bästa köpet – jämföra mellan olika liknande byggsatser. Det som till en början kan verka som ett bra köp kan bli dyrare än anat om du själv i efterhand måste köpa till spik, skruv, lister eller annat.

FÖRDELAR OCH NACKDELAR

Fördelen med en byggsats är att det oftast är en lägre kostnad för en vara, eftersom du själv måste montera ihop den. Förpackningen är mindre och är därmed lättare att frakta hem, vilket också bidrar till en lägre kostnad. Nackdelarna kan vara att du har mindre möjlighet att påverka utseendet på slutresultatet, då du endast sätter samman det någon annan har byggt. En avgörande faktor som kan få en byggsats att bli dålig är givetvis om det är en bristfällig monteringsanvisning som medföljer.

MONTERINGSANVISNING

En monteringsanvisning ska alltid följa med i en byggsats. Den ska tydligt och pedagogiskt visa hur den ska sättas samman. Företag som säljer byggsatser skickar oftast med en tryckt broschyr, men det kan också vara en DVD-skiva som visar hur man gör.

Verktyg som kan vara bra att ha till hands är skruvmejsel, stjärnmejsel, hammare och penna. Om du inte förstår monteringsanvisningen kan du ofta bara höra av dig till företaget som sålt produkten och fråga dem om hjälp. Skruvar och andra infästningar som följer med i  byggsatsen, men blir över efter monteringen, sparas med fördel. 

BYGGLOV?

Ja, man kan behöva bygglov även för en byggsats, men det beror givetvis på vad det är du ska bygga. Om du bygger en villa, ett fritidshus eller lusthus med byggsats så behöver du i de flesta fall söka bygglov för att få föra upp dem. En friggebod kan byggas utan bygglov på din tomt om den inte överstiger ett visst kvadratmeter, och beroende på antal andra byggnader på tomten, men kolla upp detta med stadsbyggnadskontoret i din kommun.

Om du söker bygglov behöver du lämna in skisser och ritningar över byggnationen. Om du har bråttom så kan du söka förhandsbesked eftersom det kan ta från några veckor till månader att få ett bygglov. 

LYCKA TILL!