Skruvar och bultar - vad är egentligen skillnaden?

Skruv och bult

Skruv och bult - allt man behöver?

Skruv och bult är fästanordningar som används för att fästa samman olika material med varandra. Enkel skillnad mellan skruv och bult kan kortfattat sägas vara att bulten saknar skruvgängor, till skillnad från skruven.

SKRUV OCH BULT – BULT

Ordet bult brukar användas i dagligt tal, när man pratar om en stor skruv med sexkantshuvud till vilken man använder en mutter. Om man ska vara helt korrekt med definitionerna saknar en bult gängor och bulten låses med en saxpinne eller ett spännstift. Bult med sexkantskalle används främst för infästningar tillsammans med mutter och bricka. 

SKRUV OCH BULT – SKRUV

Det finns många olika sorters skruv och de flesta har ett specifikt användningsområde, så när du ska välja vilken skruv du ska ha, så börja alltid med att ta reda på vilket material som ska fästas och vad det ska fästas i. Generellt sätt så gäller att om du ska använda skruvar i utomhuskonstruktioner krävs rostfria skruvar, till att börja med.

KONSTEN ATT VÄLJA

Skruvar som ska fästas i ett material, och inte mot en mutter, kallas oftast för fästelementsskruv. Fästelementskruv finns i många olika varianter men kan indelas i två vanliga huvudtyper efter gängans utformning och dess användning: maskinskruv och sen trä- eller plåtskruv.

När du ska arbeta inomhus så lämpar sig ofta såväl gipsskruv, spånskiveskruv, plåt- som träskruv, beroende på material. Plåtskruv och träskruv ser ganska lika ut men träskruven har en klenare kärna och djupare och vassare gängor som ger fäste i poröst trä.

Trä- eller plåtskruv har normalt ganska låg hållfasthet och avsedda att skruvas i ett mjukt underlag alternativt tunt gods.

Fransk träskruv är ett slags mellanting mellan skruv och bult. Den franska träskruven har en sexkantskalle, är varmförzinkad, tillverkas i grova dimensioner och passar bra för kraftiga infästningar utomhus. Vanligtvis är det den franska träskruven som används när järndetaljer monteras på träkonstruktioner. 

Farmarskruv är en annan varmförzinkad skruv, men den används för att fästa plåt.
Trallskruvar är lämpliga till utomhusgolv. 
Maskinskruv däremot är tänkt att skruvas in i en motgående godsgänga eller en mutter och har relativt hög hållfasthet. Det finns även maskinskruv som är självborrande och självgängande och kan sägas vara en hybrid av de två typerna. 

Även när det gäller skruvarnas huvuden finns det många olika varianter för olika typer av skruvmejslar och bits. På grund av olika tillverkningsmetoder är olika skruvar av olika kvalitet. Till exempel får en underhärdad skruv dålig skärpa medan en överhärdad skruv lätt går av. En fosfaterad skruv däremot både bra skärpa och är lätt att skruva i.

Tänk på att två till synes lika skruvar kan alltså skilja mycket både i pris och hur lätta dom är att använda. Hos oss får du tips och råd om vad du bör tänka på innan du köper något.