Konsten att bygga bastu

Vilket bastumaterial? Hur gör man? Bastufolie? Bastulavar? - Vi svarar på allt!

Bygga baststuga / bastu

Funderar du på att bygga bastu i ditt hus eller på din tomt? Oavsett om du vill ha en byggsats att sätta samman eller om du vill bygga en bastu helt från grunden, går det med rätt instruktioner att klara det mesta på egen hand.

PLANERING
Det går oftast att hitta något utrymme i huset där det går att bygga bastun, även om det inte var planerat när huset byggdes. Det smidigaste är att bygga bastu i anslutning till ett badrum, där det både finns ventilation och dusch. Det går också att bygga en fristående stuga på din tomt. Vill du ha en bastu som är färdig att monteras upp, eller lösvirke för att bygga bastun själv? Kostnaden för att bygga bastu med en byggsats skiljer sig något från kostnaden att bygga bastu med lösvirke, oavsett vilket man väljer så beror slutkostnaden helt på bastuns storlek och vilket träslag man väljer att använda. Vill du bygga en fristående bastu på tomten kan den komma att räknas som en friggebod och kanske behöver du inte bygglov för att snickra den. Kontakta stadsbyggnadskontoret i din kommun för att få veta mer.

Att bygga en bastustuga:
Om du köper en monteringsklar bastu är det väldigt viktigt att du följer byggbeskrivningen. En byggsats kan löna sig prismässigt, men när man bygger en egen bastu på lösvirke går det att bestämma sina mått exakt. Sittytorna, eller bänkarna, i bastun kallas för lav. Det är viktigt att just laven byggs i ett material som inte blir för upphettat, till exempel asp, så man inte bränner sig när man ska sitta ned. Väggar och tak kan vara av gran, al eller värmebehandlad furu.

Bygga vedeldad bastu VS Bastu med element / bastuaggregat

En bastu som är byggd i anslutning till duschen/badrummet har ofta ett eldrivet aggregat, medan en fristående bastu antingen är eldriven eller vedeldad med skorsten. Eldrivna aggregat behöver monteras upp av en behörig elektriker. Väljer du att bygga en vedeldad bastu får du en riktigt skön bastuvärme. Att elda med björk är tacksamt eftersom björken ger mycket energi när den förbränns och samtidigt doftar björkved riktigt gott.

ATT TÄNKA PÅ

De vanligaste felen många gör när de ska bygga bastu är att de inte konstruerar ventilationen på rätt sätt, vilket ger en dålig luftcirkulation. För att förhindra dålig luftcirkulation i bastun bör ventilen för luftinsläpp sitta under bastuaggregatet, medan ventilen för luftutsläpp ska sitta i taket. Ventilen för inluft långt ned och släppa ut luften högt upp. För bästa resultat sätter man ventilerna diagonalt från varandra. 

En annan sak att tänka på när man ska bygga bastu är det ska vara minst 15 mm mellan lavens sittbrädor, annars blir det ingen luftcirkulation där. Var också noga med att anpassa din bastudörr, eftersom träet kommer att svälla upp i den fuktiga värmen och om det är för liten springa mellan dörr och dörrkarm så finns risken att dörren fastnar och inte går att öppna. Se också till att alla spikar i bastun sitter fördolt, eftersom metallen bränns.

Tips:

  • Gör som våra finska grannar: knyt ihop björkris och slå lätt på ryggen, det ökar din blodcirkulation.
  • Tänk på att ha dämpad, mjuk belysning i din bastu. Svalka dig genom att äta lätt frysta vindruvor, eller dricka nåt kallt.
  • Duscha svalt eller varför inte genom att ta ett dopp i en sjö?