multimeter bäst i test

Multimeter Bäst i test

Bästa multimetern 2023 – Ett måste när du jobbar med elektronik!

Denna multifunktionella hjälpreda är ett måste för dig som arbetar med elektronik. Dessutom är det också en mycket bra investering för enklare mätningar hemma eller när du behöver felsöka elektronik i bostaden. Fungerar de eller inte?

Tack vare sina flera funktioner kan du mäta både ström, volt och spänning i ledningar. Däremot är det många som har svårt att förstå syftet med en multimeter och framför allt vilka punkter man ska ha i åtanke för att kunna göra det allra bästa valet.

Vi listar här fem stycken modeller som enligt oss står ut från mängden lite extra. När vi har jämfört marknaden var det framför allt modellens funktioner, användningsområde, mätkapacitet och även pris som hade avgörande betydelse. Du hittar vår topplista nedan och vi listar även lite praktisk info så att du kan göra ett mer skräddarsytt val.

Bäst i test – Topp 5 multimetrar på marknaden

#1 Fluke 115

fluke-115
Fluke 115

Som marknadens bästa multimeter har vi utsett Fluke 155. En multifunkionell modell som passar både dig som ska använda den inom ditt yrke. Men även för dig som vill kunna mäta ström, volt och spänning hemma på ett mycket effektivt sätt.

Denna modell underlättar särskilt när du behöver felsöka elledningar i fastigheten och har utrustats med flera intressanta funktioner. Däribland diodtest och en funktion som gör att du kan mäta växelströmmens faktiska effektivvärde.

En annan klar fördel med denna vinnande modell är att den är designad för att vara enkel att använda. Även om du inte har någon tidigare erfarenhet av multimetrar kan du använda denna för att felsöka hemma. Displayen är lätt att läsa av oavsett erfarenhet. Multimetern är batteridriven och kräver därför minimalt med underhåll. Inkluderat hölster gör den enkel att bära med sig på alla dina uppdrag under dagen. Ett mycket praktiskt exemplar som vi rekommenderar att du kikar på lite extra!

Fördelar:

 • Passar alla erfarenhetsnivåer
 • Inkluderat hölster
 • Lätt att läsa av 

Nackdelar:

 • Kostar några tusenlappar

#2 Extech EX355

Extech EX355

Från Extech har du denna populära multimetern EX355. Förutom att den klarar av att användas även i extremtemperaturer på ner till -40 grader är denna modell också ett mycket prisvänligt val. Här får du mycket för pengarna och kan felsöka elledningar utan att det kostar dig skjortan.

Trots sitt snälla pris har denna multimeter en mycket väldesignad display med 6000 punktbilder. Detta gör att du snabbt kan läsa av resultatet på skärmen utan fördröjningar. Denna modell har dessutom en inbyggd beröringsfri spänningsdetektor som underlättar under lite olika typer av jobb.

Om du letar efter en multimeter som är enkel att bära med sig och som har en lägre vikt är EX355 också ett utmärkande val. Denna modell har en vikt på endast 370 gram. Ett bra val för lite olika typer av jobb där du behöver kunna mäta spänningen i ledningar.

Fördelar:

 • Enkel att bära med sig
 • Låg vikt på 370 gram
 • Prisvänligt val

Nackdelar:

 • Inte lika avancerade funktioner

#3 Extech EX505

Extech EX505

Från varumärket Extech har du också denna något mer utvecklade multimeter EX505. Denna digitala mätare är helt vattentät för att kunna användas oavsett väderlek. Dessutom är den designad för att kunna mäta både effektivvärde, frekvens och kapacitansmätning. 

Modellens belysta display gör också att du enkelt kan läsa av mätningarna även när det är sämre ljusförhållanden där du arbetar. EX505 är således ett mycket bra val för dig som arbetar som elektriker men som ändå inte vill spendera flera tusenlappar på en effektiv mätare.

Extech är ett mycket respekterat företag inom byggbranschen och med denna multimeter har de också bevisat att de kan designa riktigt bra mätverktyg. Ett bra val för lite olika typer av uppdrag. 

Fördelar:

 • Multifunktionell
 • Mycket för pengarna
 • Vattentät

Nackdelar:

 • Klarar inte av extremtemperaturer

#4 Limit Mini 210

Limit Mini 210

Om du letar efter en transportvänlig och mindre multimeter som är enkel att bära med sig är det framför allt Mini 210 från varumärket Limit som du bör kika lite extra på. Denna modell är särskilt framtagen för att ta upp minimalt med plats, samtidigt som den också är kraftfull nog att kunna användas till ett ganska brett arbetsområde. En annan fördel är också att Mini 210 är ett mycket prisvänligt val på marknaden.

Trots sin mer kompakta storlek har denna modell flera funktioner. Den kanske inte är ett lika kraftfullt val som några av de andra inkluderade modellerna på vår topplista. Men denna multimeter ger dig möjligheten att mäta både lik- och växelström, frekvens, kapacitans och även resistens och är således ett väldigt multifunktionell val.

För att du ska kunna använda multimetern under en längre tid utan avbrott har den försetts med ett energisnålt batteri. Dessutom stänger modellen av sig själv efter en stund för att spara batteri. En praktisk funktion som du kommer att uppskatta.

Fördelar:

 • Kompakt design
 • Prisvänligt val
 • Mäter både lik- och växelström

Nackdelar:

 • Inte lika kraftfull

#5 Fluke 177

Fluke 177

På vår topplista har vi också valt att inkludera multimetern 177 från varumärket Fluke. Om du har en något högre budget och letar efter ett premiumval bland marknadens utbud som är mycket effektiv är detta det allra bästa valet för dig. 

Denna modell kostar visserligen en högre slant men du får också fler funktioner och en robust mätare som verkligen håller måttet. Bland annat kan du mäta uppvärmning- och ventilationsproblem, samt fler mätningar med en större precision. Detta gör därför Flukes modell 177 till ett litet extra bra val för dig som måste använda en multimeter inom jobbet. Med denna modell kan du prestera på topp hela tiden och mätaren har också ett extra kraftfullt batteri som gör att du kan jobba på utan avbrott.

Någonting som Fluke har säkerställt med denna multimeter är att du kan mäta oavsett ljusförhållanden eller väderlek. Mätaren kan användas i temperaturer ner till -40 grader och har en tålig skärm med bakgrundsbelysning. Ett premiumval på marknaden som vi rekommenderar varmt. 

Fördelar:

 • Premiummodell
 • Fler mätfunktioner
 • Skärm med bakgrundsljus

Nackdelar:

 • Dyrare vid inköp

Köpguide – Vad man ska tänka på vid köp av multimeter

Om du börjar leta igenom marknadens utbud av multimeters märker du snabbt att det finns ett större utbud än du kanske hade räknat med från början. För att kunna göra ett skräddarsytt val är det därför viktigt att du funderar på vilka funktioner mätaren behöver ha för att vara ett bättre val för dig. 

Andra viktiga punkter är såklart också att modellen är anpassad för din erfarenhet, användningsområde och att du väljer en mätare som ligger inom din budget.

Mätarens prestanda

Med prestanda menar vi inom vilket spann multimetern kan mäta. Beroende på hur effektiv modell du väljer kommer prestandan att se lite olika ut och du måste därför göra ett val som passar det du planerar att använda multimetern till.

För att avgöra om modellen är tillräckligt effektiv kan du kika på modellens spänningsklass och den maximala spänning som den kan avläsa. Det är vanligt att de flesta mätare har en maximal avläsning på 600 volt eller 10 ampere. Men detta avgör också vanligtvis priset på den mätare du väljer. Premiumval klarar till exempel oftast av en högre spänning.

Mätkapacitet

Mätkapacitet är viktigt att tänka på när man väljer multimeter. Man bör välja en multimeter med rätt mätkapacitet för det man ska använda den till. Olika multimetrar har olika mätkapacitet för olika värden, såsom ström, spänning och resistans.

Analog eller digital mätare?

Det finns två olika typer av multimeters på marknaden. Analoga modeller eller digitala mätare. Vi har valt att endast inrikta oss på digitala mätare som drivs med hjälp av ett batteri. Fördelen med dessa är att de är mer användarvänliga, kräver lite eller ingen kunskap och även har en lång drifttid. 

Analoga modeller är dock vanligtvis mer kraftfulla och krävs för mer gedigna felsökningar eller ledningar med väldigt stark ström. Gör därför här ett val som passar dig.

Hur enkel är modellen är använda?

Om du inte har någon tidigare erfarenhet av att använda en multimeter är det också viktigt att du väljer en modell som är designad för din erfarenhetsnivå. Den ska bland annat vara utrustad med en display som gör det enkelt för dig att läsa av mätningarna på displayen. 

En fördel är också om den har en bakgrundsbelyst skärm så att du kan arbeta i flera olika typer av ljusförhållanden. Dessutom är det alltid bra om den är enkelt att bära med sig, har en mer kompakt storlek som gör den mer transportvänlig och även en lägre vikt för att den inte ska tynga ner fickorna när du arbetar.

Hur noga mäter modellen?

Om du endast ska genomföra enklare mätningar på hemmaplan kanske denna punkten inte kommer ha särskilt stor betydelse. Men om du däremot planerar att använda multimetern inom ditt jobb som till exempel elektriker är det viktigt att du väljer en modell som mäter mer precist. Decimaler kan ibland göra stor skillnad när du felsöker och för detaljjobb är det viktigt att du får en sådan exakt mätning som möjligt.

Andra funktioner som har betydelse

För att du ska kunna göra en mer skräddarsydd investering spelar också dina personliga preferenser in. Är det några särskilda funktioner som du letar efter, några extra tillbehör som kommer underlätta hanteringen eller ska mätaren kunna klara av mycket låga temperaturer?

multimeter

Vanliga frågor om multimeters

Hur stark multimeter behöver man köpa?

Det finns lite olika starka modeller på marknaden. Välj därför en som passar det användningsområde som du kommer använda mätaren till. Det är vanligt att en multimeter har en maximal spänningsmätning på antingen 20 , 200 eller 600 Volt. Utöver detta har även flera modeller adderade funktioner som kan göra dem till ett mer skräddarsytt val för dig.

Vad använder man en multimeter till?

Med en multimeter kan du mäta spänning, ström och motstånd. Ett måste när du till exempel behöver felsöka elledningar. Syftet med en multimeter är att mäta elektriska värden som ström, spänning, resistans och kontinuitet. Detta gör det möjligt att felsöka och testa elektroniska komponenter och ledningar. Multimetrar kan användas i många olika sammanhang, såsom professionell elektronikreparation, felsökning av elektronisk utrustning i hemmet eller för att verifiera elektriska installationer.

Använda till felsökning?

Användning för felsökning i fastigheter är en vanlig användning för multimetrar. De kan användas för att identifiera problem med elektriska ledningar och komponenter i fastigheter, såsom kortslutningar och överbelastning. Multimetrar kan också användas för att verifiera säkerheten i elektriska installationer och för att mäta spänningen på eluttag och andra elektriska komponenter.

Behöver jag köpa extra tillbehör?

Som regel inte. Diverse tillbehör ingår i multimetern.

Hur vi har valt ut produkterna till vår topplista

Det var flera saker som vi hade i åtanke För att kunna välja ut vilka modeller vi ville inkludera på vår topplista. Dels ville vi inkludera lite olika typer av multimeters för att du ska få en bättre överblick på de bästa modellerna inom flera olika priskategorier. 

För att kunna göra en rättvis bedömning tog vi både hjälp från tester, expertutlåtanden och även omdömen från kunder. Detta gav oss en bra plattform för att sedan kunna välja ut de modeller som vi tycker står ut lite extra från mängden.

Genom att läsa flera tester som har gjorts inom detta område kunde vi också få en bättre överblick på marknaden och se vilka modeller andra också tycker står ut från mängden. Resultatet är en topplista där du kan hitta en multimeter som passar det jobb du ska använda den till och som även passar din budget. Vilken är din favorit?

Sammanfattning

När du behöver felsöka elledningar eller måste mäta strömmen är en multimeter en mycket praktisk investering. Tack vare utvecklingen på marknaden kan du idag hitta riktigt effektiva mätare för en väldigt billig peng. Letar du efter en multimeter med ett bredare användningsområde kan du istället lägga till en summa och därmed investera i en modell som har flera funktioner. 

När du avgör vilken modell som passar dig bäst är det alltid viktigt att du tar dina egna preferenser och budget i åtanke. Investera i en multimeter och du kan arbete med el på ett säkrare sätt. Ett måste inte bara för dig som arbetar som elektriker!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *