Attefallshus-Bolundare-Maria-Heliodal

Varför Modulhusen har tagit Sverige med storm

Vad är ett modulhus?

Ett modulhus är ett nyckelfärdigt hus. Huset byggs i fabriken och fraktas sedan ut till önskad destination med hjälp av lastbil. Huset är även portabelt, vilket betyder att du kan flytta huset om det skulle önskas.

Den STORA skillnaden är att modulhuset inte är platsbyggt. Ett platsbyggt hus är omöjligt att flytta och som regel mycket dyrare än ett modulhus.

Här är de 8 största fördelarna med ett modulhus

#1 Billigaste (och bästa?) alternativet

Som nämnt tidigare är ett modulhus bra mycket rimligare än platsbyggda hus. Ett modulhus massproduceras i fabriker (vilket drar ned kostnaden rejält), medans platsbyggda hus kräver 100 tals timmar av planering och hantverk. Och som du säkert redan vet är hantverkarnas timdebitering 2022 ganska rejäl. 

Du slipper även att din tomt förvandlas till en byggarbetsplats. Men massa byggdamm och bråte som aldrig försvinner. 

#2 Smidig transport och installation

Modulhusen kommer i en färdig byggsats som tillverkarna eller tillverkarnas partner oftast monterar upp på några arbetsdagar. Montörerna har monterat samma eller liknande stugor dussintals gånger tidigare, så denna processen är mycket tidseffektivt (Vilken gör att du inte behöver betala för överdrivna arbetstimmar eller försenade projekt)

Allt som behövs för att transportera huset är en lastbil. Och om du vid någon tidpunkt skulle vilja flytta huset så är detta möjligt (Hur coolt är inte det?)

#3 Strömlinjeformad tillverkning och inga dåliga väder

Ett hus som byggs i fabrik går mycket snabbt att tillverka och du som köpare behöver inte själv vara en byggherre. I fabriken regnar det aldrig och huset blir garanterat rak för det byggs på rak mark. Det blir även mindre spillmaterial och din tomt slipper att vara en byggarbetsplats. När ditt hus är klart så skeppas det med lastbil och det enda som kräver är att en lastbil kan komma fram tiill din tomt, huset lyfts sedan på plats med en kran.

#4 Om huset är under 30 KVM går modulhus under Attefallsregler

En av de mest unika regelverken med Sveriges byggregler är undantaget för Attefallshus. I dagens läge får du bygga upp till 30 kvm som en komplementbostad på din tomt utan bygglov. Ett bygglov kan vara svårt, krångligt och tidskrävande att få igenom, därför är detta ett otroligt smidigt och snabbt sätt att få upp en komplement stuga på tomten.

#5 Du kan bo i det

Om du väljer ha ett gediget attefallshus som är en komplementbostad kan du använda det som en bostad. Det är nämligen så att du får inte bo i vilket små hus som helst, för att någon ska kunna bo i ett attefallshus behöver det attefallshus som  ska användas som bostäder och uppfyller Boverkets krav. Det handlar om bostaden ska vara tillgänglighetsanpassad, med en normalstor toalett, det finns kök och våtrum. 

Inspiration från Modulhus.se

#6 Passiv inkomst du kan hyra ut det

Modulhusen är väldigt lukrativa på bostadsmarknaden. I stora delar i Sverige är efterfrågan mycket högre än tillgångarna. Om du ser till att hyra ut din nya stuga till en stabil hyresgäst, så kommer du i princip ha gjort ditt modulhus till självförsörjande. Njut av familjens nya passiva inkomst.


Bonus tips🤯: Om du har solceller på huvudbyggnaden, installera detta på taket också för att få extra mycket vinst från dina solceller.

#7 Trygg framtid

Historiskt sätt är fastighetsbranschen i särklass den bästa investeringen du har kunnat göra. Och vad ett modulhus gör är att den ökar din existerande bostadsvärdering markant (oftast mer än vad själva modulhuset kostar). Du kan ofta låna på ditt befintliga huslån.

#8 Kombinera bygget med ROT

Ett modulhus är redan kostnadseffektivt. Men extra billigt blir det när du kombinerar bygget med ROT-avdraget. ROT-avdraget ger dig 30% rabatt på arbetstimmarna (vid montering), den kan du använda när du bygger husgrunden.

Bygg ett attefallshus enligt din budget

Gillar du lyx och fina materialval i din interiör, inga problem.  Vill du hellre ha ett mer basic attefallshus kan du välja bort och ta mer billigare val. Detta gör du enkelt online hos Modulhus husbyggare. När du är klar får du ett fastpris på ett attefallshus och du slipper extra kostnader. 

Här kan du bygga ett attefallshus.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *