Tigersåg

Tips för att välja en bra tigersåg

Köp inte begagnat
Utvecklingen har gått framåt väldigt mycket när det gäller tigersågar under senare år. De nyare modellerna kan därför sägas vara väldigt mycket bättre än de som bara är några år äldre. Så finns det inte någon väldigt specifik anledning, bör man helst inte köpa en begagnad tigersåg.

Satsa helst på kända märken och tillverkare
När detta gäller verktyg av det här slaget är nämligen ”de bästa” mest kända av en anledning. Visserligen kan det vara så att du får betala något mer för en ”märkes” tigersåg, men det brukar det faktiskt vara värt!

Tungt kan vara bra!
Att denna såg är tyngre gör den nämligen mer stabil. Så när det gäller dessa sågar behöver man inte leta efter något så lätt som möjligt, som man ofta gör när det gäller andra produkter.

Titta på handtaget
Handtaget ska nämligen vara bekvämt för just dig under användning. Alla föredrar vi olika typer av handtag, så försök komma fram till vad som passar just dig bäst komfortmässigt.

Prisjämför!
Samma såg kan nämligen variera i pris beroende på var du köper den ganska mycket. Du bör därför alltid göra en ordentlig prisjämförelse av den såg du vill skaffa innan köp. Enklast gör man detta på nätet, genom att jämföra priser på en viss modell i olika nätbutiker, men givetvis kan du även besöka flera olika fysiska butiker och ta en titt på deras priser om du föredrar det.

Användningsområden
Denna sågmodell använder man inte så frekvent såvida man inte har det som yrke att kapa rör, såga öppningar i väggar och göra många omöjliga kapningar.
Har man något specifikt på gång där det kräver en riktigt bra maskin kan man köpa en billigare såg online. Denna såg är ett sånt fantastiskt verktyg som man med fördel använder för att just förstöra och riva. Det finns ett ganska stort utbud av begagnade proffsmaskiner på nätet. Att byta fönster och dörrar är verkligen ett område då denna såg är bland det bättre man kan ha.

Att kapa en bräda:
När du vill såga av en bräda, så bör du börja med att mäta upp kapstället med förslagsvis en tumstock. Du lägger upp vinkelhakens kortsida mot långsidan på den bräda som ska kapas. Sedan drar du med en blyertslinje längs vinkelhakens långsida.

Det kan vara en fördel om du har möjlighet att fästa trästycket i en s.k. arbetsbänk. På så sätt kan brädan inte röra sig under sågningen. Använd sedan gärna skruvtvingar men skydda träytan mot eventuella klämmärken.

Sedan håller du sågen i 45 graders vinkel mot brädans ovansida. Håll den utskjutande brädan i ett ordentligt grepp med den andra handen. Dra sedan sågen lätt till dig så att du får en 2-3 mm lång startskåra.

Du bör se till så att ni fattar sågen rakt så att kapytan inte blir sned. Så såga lugnt med stadiga och bestämda rörelser, se till att du inte pressar. Du styr sågen med din fria hands tumme.
När du börjar närma dig slutet av kapningen ska du skärpa ditt grepp om den del av träbrädan som du ska såga bort. Låt därför din såg arbeta utan någon press överhuvudtaget. Annars finns en risk att virket fläks upp eller skadas.

Vad är egentligen en tigersåg?

Om du behöver en såg för hemmabruk är förmodligen en sk. tigersåg vad du behöver. Detta är nämligen en väldigt grov och kraftfull såg, som kan ta sig igenom de flesta material, från trä, tegel, metall och så vidare. Dessutom kommer tigersågar med en motor, då de i regel är antingen nätdrivna eller batteridrivna. Detta gör att du slipper ta i lika mycket själv när du använder sågen.

Till en tigersåg kan man få flera olika sågblad. Bara man väljer sågblad smart, kan man med hjälp av denna såg såga sig igenom det mesta, vilket gör att det är en bra investering för alla som fixar i hemmet regelbundet.

Olika tigersågar kan dock ha olika hög prestanda, och vara olika väl utformade med tanke på ergonomi och liknande. Det kan därför vara en god ide att jämföra flera olika tigersågar innan köp, så att man hittar en tigersåg som bäst motsvarar de egna förväntningarna.

Kort och gott kan man säga att en tigersåg är en mer modern och smidig lösning för den som behöver flera olika sågar och trots detta endast vill köpa en enda! Det kan man nämligen göra om man väljer denna typ av såg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *