BYGGLOV

Innehållsförteckning

takrenovering

Bygglov

Beroende på hur stora förändringar du planerar att utföra och hur du vill bygga till kan det krävas ett bygglov för att få lov att utföra tillbyggnaden. Bygglov ansöker du hos stadsbyggnadskontoret i din kommun. Tillsammans med ansökan måste de bifoga de byggritningar som krävs, som visar hur tillbyggnaden ska komma att se ut.

BYGGA TILL

Att bygga till är ett sätt att förändra sitt befintliga boende att bättre passa de behov och önskemål som de som bor där har. Många gånger kan det vara billigare och lättare att bygga till, än att sälja, flytta och köpa nytt boende. 

VAL AV TILLBYGGNAD

Det finns många sätt att bygga till sin fastighet. Oavsett vad man ska bygga så är det viktigt att en tillbyggnad passar till det befintliga husets stil och utförande. Är det boyta som ska utökas är detta ännu viktigare, då man antagligen ska bygga till huset med ny byggnad som sitter ansluten till det ursprungliga huset. Här nedan har vi sammanställt olika tillbyggnader som främst ökar de byggda kvadratmetrarna utomhus.

BYGGA TILL EN BALKONG

Genom att bygga en balkong kan du öka värdet på din fastighet. Balkonger är eftertraktade och önskade av många, när de ska byta bostad. Var på fastigheten, från vilket rum man kommer ut på balkongen, utsikten från balkongen samt i vilket väderstreck den är placerad, påverkar givetvis attraktionskraften. Det kan vara önskvärt att bygga balkongen i ett sydvästläge med en utsikt mot en innergård eller park. Södersidan är alltid det soligaste väderstrecket och med tanke på att solen går ned i väster kan en balkong erbjuda många varma sommarkvällar om du har tur!

BYGGA TILL EN ALTAN

En altan är något av det trevligaste man kan ha i sin trädgård. En altan kan vara allt från en stensatt yta mitt i lummigaste delen av trädgården till en uppbyggd altan intill huset. Att välja hur och av vad man ska bygga sin altan är ett val som beror på husets placering på tomten, vad huset är byggt av, och vilka möjligheter tomten och huset tillsammans kan erbjuda. 

BYGGA TILL ETT UTERUM

Den svenska sommaren kan innehålla både mycket regn och blåst. Bygg till ett uterum där du oavsett väder och vind kan spendera många sköna stunder. Ett uterum kan ge mycket glädje på blöta sommardagar och mörka vinterdagar.

 

BYGGA TILL EN FRIGGEBOD

När du ska bygga friggebod kan du välja att bygga det av lösvirke eller av en mer eller mindre färdig byggsats. På marknaden kan du hitta allt från relativt billiga byggsatser, till dyrare arkitektritade friggebodar, allt beroende på hur mycket pengar du vill lägga ner. Först är det bäst att fundera på vad du ska använda friggeboden till, sen hur mycket du vill investera i ditt gästhus, din bastu eller vad du nu bestämmer dig för att den ska fylla för funktion. När det gäller hur man kan bygga en friggebod så hittar du såväl handfasta tips, råd och en enkel ritning du kan bygga din egen friggebod efter.