Klinkergolv

Vad är klinkergolv?

Klinkergolv är ett slitstarkt och tåligt golvmaterial som ser nytt ut, under en lång tid. Golvet fungerar mycket bra tillsammans med golvvärme som ger en skön yta att gå på. Klinkerplattor finns i allt från små kvadrater på 5 cm till stora rektangulära plattor med till exempel måtten 30 x 60 cm, vilket ger stora möjligheter att skapa många olika vackra golvmönster när man lägger golv.

Klinkergolv finns i allt fler hem. Kanske beror det på att det både är vackert, slitstarkt och lättskött. Men vad är det egentligen?

Vad är klinker?
Klinker är gemensam benämning på keramiska plattor av flintgods eller stengods ämnade för golv och väggar. Klinker finns också som byggnadstegel och då kallas det för klinkertegel. Klinkerplattor kan vara glaserade eller oglaserade och de används mest till golvmaterial. Glaserade klinkerplattor som är frostbeständiga kan även användas till golvbeläggning på balkonger, altaner och fasader.

Mer info om klinkers

SKILLNAD MELLAN KLINKER OCH KAKEL
 Många blandar ihop klinker och kakel, beroende på att båda säljs som plattor och sätts upp på liknande sätt. Det är lätt att felaktigt tro att enda skillnaden är att kakel sitter på väggen och klinker på golvet – men det är alltså fel. Skillnaden mellan kakel och klinker ligger i materialet. Klinker är tåligare än kakel beroende på att klinkerplattor har en högre täthet, densitet, än vad kakelplattorna har och är därför tåligare både vad det gäller slitage och temperaturförändringar. Kakel har ett mer poröst material som inte tål slitage på samma sätt som klinker. Det är därför främst klinker används som golvmaterial och inte kakel. Självklart finns det olika kvaliteter på klinker, där täthet och därmed slittålighet varierar.

Användningsområden:
Klinkergolv används ofta i våtutrymmen såsom badrum och duschutrymmen. När man ska lägga in klinkers i såna utrymmen måste man tänka på att följa aktuella regler. Om olyckan skulle vara framme och du skulle få en vattenskada måste klinkergolvet vara inlagt på rätt sätt, med korrekt fuktskydd under och lutningar mot golvbrunnar etc. För att veta vilka regler som gäller kontakta ditt försäkringsbolag, innan du börjar att renovera hemma. 

Många väljer att anlita auktoriserade fackmän till att lägga klinker, vilket kan vara en god idé om man inte har varit med och gjort detta förut. Klinkergolv lämpar sig också ypperligt i andra utrymmen, på grund av sin slittålighet och att det är lätt att hålla rent. Att ha golv med golvvärme i hallen gör att blöta och kalla skor torkar snabbt och enkelt av att bara stå på golvet, till exempel. Andra självklara fördelar med klinker i just en hall är ju enkelheten att hålla rent.