Allt om infästningar

Infästningar är saker man fäster med. En infästning kan till exempel vara lim, fog, spik eller skruv. Beroende på vad det är som ska sättas fast och mot vilket material det ska fästas, så använder man sig av olika fästdon, det vill säga olika infästningar.

Det du kan läsa om här, är några olika sorters skruvar och spikar. 

Här nedan kan du läsa om trådspik, kamspik, pappspik, nubb, gipsskruv, spånskiveskruv, betongskruv och träskruv.

TRÅDSPIK

Trådspik är vår vanligaste spik. Den är framställd av en fyrkantig eller x-formad metalltråd, till skillnad från spikar som är smidda. Den kryssformade trådspiken förses ibland med räfflor vilket ökar infästningens fästförmåga och friktion.

KAMSPIK

Kamspik är en infästning som finns i olika längder. Spiken är utformad med räfflor som lämpar sig väl för olika träarbeten. Infästningen tillverkas vanligtvis i rostfritt stål, men finns även att köpa i koppar eller brons.

PAPPSPIK

Pappspiken används precis som dess namn antyder, till att spika fast olika sorters papp såsom till exempel asfaltspapp.  Infästningen är relativt kort och har ett brett huvud som gör att spiken inte kryper ned i pappen. 

NUBB

Nubben kan nog vara den allra minsta infästningen vi har, och den kan vara så liten som endast 6 millimeter lång. Nubben har ett litet platt huvud och den används för att fästa tunnplåt mjuka mattor, med mera.

GIPSSKRUV

Det finns olika sorters gipsskruv att använda beroende på vad du ska fästa gipset mot. Ska du skruva gips mot stål, trä, gips eller plåt finns speciella infästningar anpassade till varje material. Gemensamt för de flesta gipsskruvarna är att huvudet på skruvarna är utformade så att gipsplattans papper inte trasas sönder kring skruvhuvudet, utan istället gör att pappret viks in under skruvhuvudet.

SPÅNSKIVESKRUV

Infästningen spånskiveskruv används för att fästa träbaserade skivor såsom spånskivor, boards eller plywood mot träreglar eller metallreglar, olika infästningar mot respektive typ av regel. Spånskiveskruven har ett mindre huvud än gipsskruven och försänker sig ner i spånskivan.

BETONGSKRUV

Betongskruv är en infästning som är tillverkad av specialhärdat stål, som gör det möjligt att utan användning av plugg, skruva rakt in i betong. Betongskruvens gängor är så vassa och skarpa att de skär sig in i betongen, vilket gör det möjligt att skruva närmare kanter än vad som är möjligt när man måste använda sig av plugg. Betongskruvens skruvhuvud är utformad för att passa såväl montering av stål, plast, aluminium som trä.

TRÄSKRUV

Träskruven är den vanligaste infästningen bland skruvar. Träskruven är konisk till formen och har en vass gänga.

KURIOSA

Spik är ett gammalt påfund. Spiken som vi känner den idag användes redan på antiken. De första skruvarna man har hittat är från 1400-talet. Skruvar användes på den tiden i lås och vapen.