Renovera torp / gammalt hus?

Innehållsförteckning

renovera stuga
renoverafritidshus3

Har det blivit dags att renovera stugan? Här kan du läsa och få tips om vad du bör tänka på innan du sätter igång.

VAD ÄR EN STUGA?

En stuga kan vara allt från en bastustuga vid bryggan, en friggebod på tomten, en fjällstuga i en skidort till en sommarbostad på landet.

RENOVERA TORP, FRITIDSHUS & SOMMARSTUGA

Att renovera en stuga är många som väljer att göra på sin semester. Vi rekommenderar dock att ni planerar er renovering noga, för att inte byggprojektet ska ta upp hela semestern.

PLANERING

När man väl har bestämt sig för att renovera stugan så är det lätt att upptäcka nya saker, som också skulle behövas göras om. Vi rekommenderar därför att du redan från början ser till att ha en klar bild över vad som ska göras, och sedan håller dig till det.

När det under arbetets gång dyker upp nya renoverings- eller förändringsbehov så är det bättre att skriva upp dem på en lista, och om det finns tid och pengar kvar så kan dessa åtgärdas i samband med pågående renovering. Men – om medel saknas så spara dessa saker till nästa gång ni kan och vill renovera stugan. Därför är det viktigt att planera noga redan från början vad det är ni vill göra, hur lång tid det får ta och vad det får kosta, och även om ni ska ta hjälp av hantverkare eller inte.

MÅLA OM

När det gäller att måla om finns det många områden att piffa upp. Ska du måla om hela stugan utvändigt med utomhusfärg, väggarna inuti, golvet, stugan eller varför inte måla om alla skåpluckor?

Oavsett var du målar är det en bra idé att skaffa hem prover på de färger du väljer mellan, eftersom det är mycket lättare att bestämma sig för vilken färg man vill ha, om man ser färgen där den sen ska komma att vara.

Efter du beslutat vilken färg du ska måla med, räknar du ut hur mycket färg du behöver, vilka penslar och eller rollers som lämpar sig bäst för målningen, och köper hem allt du behöver innan du börjar.

VANLIGA RENOVERINGAR

De vanligaste man gör när man ska renovera stugan är troligtvis, att byta ytskikt. Att just den renoveringen är så vanlig, beror på att det är relativt enkelt och billigt att utföra men ger ändå ett synbart och tydligt resultat. Att byta ytskikt klarar de flesta av själva utan att för den saken skull behöva anlita en hantverkare. Till att byta ytskikt räknas bland annat att måla om invändigt och utvändigt, tapetsera och lägga in nytt golv.

Att renovera fönster och isolering av stugan är också vanligt att göra när man ska renovera stugan, men dessa renoveringar kräver lite mer arbete.

VINTERBONA

Med vinterbonat menas att huset går att värma och bo i även på vintern. Om du tänker bo i stugan under vintern också, så behöver den vara vinterbonad för att hålla värmen. Att vinterbona stugan kan innebära saker som att Isolera stugan invändigt eller utvändigt, och se över fönstrens kvalitet. Att renovera fönster lönar sig om fönstren är av bra kvalitet, annars kan det vara idé att satsa på att köpa nya 2- eller 3-glas fönster. Om du har ordentliga fönster och en bra isolering spiller stugan mindre värme.

HANTVERKARE

Behöver du hjälp av någon som målar, snickrar, drar el eller vatten? Då behöver du kanske anlita en hantverkare som kan renovera stugan. Ta kontakt med hantverkare och jämför de priser de har. Tänk på att kontrollera att hantverkaren har f-skattebevis, om du inte vill stå för eventuella skatter och sociala kostnader själv.

ROT-AVDRAG

ROT-avdraget innebär att du får göra avdrag för inköpta arbetstimmar för renovering, ombyggnad och tillbyggnationer. Observera att avdraget inte gäller material utan endast kostnader för arbetskraft. Du kan läsa mer om ROT-avdraget hos skatteverket.

LYCKA TILL MED ATT RENOVERA STUGAN!