Senast uppdaterad: maj 22, 2024

Bandslip Bäst i test 2024

För grovslipning av trä!

Vilken är den bästa bandslipen?

När du behöver grovslipa trämaterial eller möbler är en bandslip ett mycket bra inköp. En fördel är då om du kan justera hastigheten och även att bandslipen har en design som gör den bekväm att använda, även under en längre tid.

 

I vår bäst i test artikel har vi gjort det enklare för dig genom att granska och jämföra de bästa bandsliparna på marknaden. Vi har kikat på funktioner som hastighet, design, effekt och pris för att ge dig en så komplett bild som möjligt. Vi presenterar tre toppmodeller, Makita 9911, Bosch DIY PBS 75 SE Set och Black & Decker KA86-QS, som har visat sig vara de bästa valen för grovslipning av trämaterial och möbler. Läs vidare för att se vilken bandslip som är bäst för just dina behov!

Testvinnare

Kraftfull bandslip från Makita. Väldigt smidig trots sin starka effekt. Många bra småfinesser som reglerbar hastighet. Slibanden är hållbara och centrerar.

💰 Prisklass: Medel
😍 Reglerbar hastighet

Premiumval

För proffs som slipar regelbundet. Lite dyrare än de andra alternativen.

💰 Prisklass: Relativt hög
😍 Effektiv som bara den (”Slipen äter trä”)
⚖️ Många småfinesser (Som du garanterat kommer uppskatta om du slipar mycket)

Billigast

En spartansk bandslip som inkludererar det du behöver till ett bra pris.

💰 Prisklass: BILLIGT SOM F*N
😍Har det som behövs (Varken mer eller mindre.)

Makita 9911

#1

Sågen som har nästan allt. Lång garanti, styrka, säkerhet, självinställning, bra omdömen och bra pris.

Betyg:4.8
4.8/5

💰 Prisklass: Medel
😍 Reglerbar hastighet

Bandslipen 9911 från varumärket Makita är en prisvänlig modell med genomtänkta funktioner som gör den till en ren fröjd att arbeta med. Denna modell är designad för att kunna användas på lite olika typer av trämaterial. Detta beror på att den har försetts med möjligheten att du enkelt kan ställa om hastigheten och har även en automatisk bandcentrering som gör den mer praktisk att arbeta med.

Några andra positiva funktioner med denna bandslip är en lägre ljudnivå på 83 dB och bandslipen har en dammuppsamlare för att du ska kunna arbeta på en jämnare yta.

Vad säger kunderna?

Omdömen makita bandslip

Fördelar

Nackdelar

Bosch DIY PBS 75 SE Set

#2

Betyg: 4.8
4.8/5

💰 Prisklass: Relativt hög
😍 Effektiv som bara den (”Slipen äter trä”)
⚖️ Många småfinesser (Som du garanterat kommer uppskatta om du slipar mycket)

Bosch har lanserat denna bandslip PBS 75 SE Set som är en del av deras DIY-serie. Denna modell har en något högre effekt på 750 watt och har dessutom försetts med en justerbar hastighet för att du enkelt ska kunna anpassa bandslipen efter materialet du ska grovslipa. 

Varumärket Bosch har även tänkt till lite extra när det kommer till designen och denna bandslip är därmed mer bekväm att arbeta med under en längre tid. Maskinens automatiska system gör att bandet håller sig på plats under användning. 

Fördelar

Nackdelar

Vad säger kunderna?

Black & Decker KA86-QS

Bra prislapp, stark motor, flera användare har utryckligen berättat om hur nöjda dem är med sågen.

#3

Betyg: 4.3
4.5/5

💰 Prisklass: BILLIGT SOM F*N
😍Har det som behövs (varken mer eller mindre)

Om du letar efter en prisvänlig modell med bra funktioner bör du kika på bandslipen KA86-QS från varumärket Black & Decker. Varumärket visar med denna modell att du inte behöver spendera en större summa för att få en praktisk och effektiv maskin. 

En nackdel är att det inte medföljer några tillbehör som slippapper. Men detta reflekteras också i det väldigt förmånliga priset och ger dig mer rörelsefrihet att kombinera bandslipen med slippapper som har en grovstorlek som passar det underlag du ska använda den på. 

Fördelar

Nackdelar

Vad säger kunderna?

omdöme black decker ka86

Jämförelse av bandputs:

Band Slip Bosch DIY PBS 75 AE Set Makita 9911 Black & Decker KA86-QS
Effekt (W) 750 650 720
Bandhastighet (m/min) 200-350 Reglerbar 206
Slipyta (mm) 76×165 76×457 75×457
Banddimension (mm) 75×533 76×457 75×457
Maskinens vikt (kg) 3.5
Mikrofiltersystem Ja
Varvtalsinställning Ja
Bosch styrelektronik Ja
Automatiskt bandsystem Ja Ja Ja
Spännsystem för slipbanden Ja
Leveransomfattning (Parallell- och vinkelanslag, slippapper) Ja
Pris (Inkl. moms) 2 371 kr 1 825 kr 1 006 kr
Lagerstatus 6 st 9 st 2 st
Leveranstid 24 timmar 24 timmar 24 timmar
Fri frakt över (kr) 625 625 625
Öppet köp (dagar) 30 30 30

Köpguide – Vad man ska tänka på vid köp av bandslipmaskin

Att köpa en skräddarsydd bandslip är inte alltid det enklaste. Men om du tar dessa tre punkter i åtanke kommer det vara enklare att välja en modell som är mer anpassad efter dig och de arbeten hemma som du planerar att utföra.

Inbyggd dammuppsamling

För att du ska kunna arbeta på ett säkrare sätt och även få en mer jämn slipning är det en stor fördel om bandslipen som du väljer har en inbyggd dammuppsamling, alternativt att du kan koppla på en dammsugare när du arbetar. Du får en bättre överblick när du använder bandslipen och därmed också en säkrare användning. 

Justerbar hastighet

Om du kan justera bandslipen efter underlaget kommer du att kunna få ut mer av modellen du väljer. Det viktigaste är då att du kan justera hastigheten så att du kan använda bandslipen på fler ytor. Dessutom kommer du att kunna grovslipa bord eller andra lite större ytor med mer kontroll. Det är också en fördel om du kan justera varvtalet på maskinen du väljer.

Är bandslipen enkel att använda?

Det är viktigt att du köper en bandslip som är skräddarsydd för att passa din erfarenhet. Men oavsett hur mycket kunskap du har sedan tidigare kommer det alltid vara mer fördelaktigt att välja en bandslip som är enkel att använda och som har en jämn drift.

FAQ

Allt fler bandslipar är idag batteridrivna och detta ger dig fördelar om du vill arbeta med mer rörelsefrihet. Så länge du kommer ihåg att ladda batteriet och även väljer en modell som är effektiv kommer du att kunna jobba under en längre tid. Vill du inte basera din jobbdag på maskinens drifttid kommer en elektrisk modell vara ett mer praktiskt val för dig.

Det allra viktigaste är att du köper en bandslip som är anpassad efter det som du planerar att använda den till. Har den en tillräckligt hög effekt och är den bekväm att använda? Att fundera på detaljer som dessa kommer göra det enklare att välja en mer skräddarsydd maskin.

Nej, bandslipar är inte lämpliga för att slipa hårda material som betong och sten. De är bättre lämpade för att slipa mjukare material som trä och metall.

Dammpåsen eller mikrofiltersystemet används för att samla upp damm och slipmedel som skapas under användning av bandslipen. Det hjälper till att hålla arbetsplatsen ren och förhindrar att damm sprids i luften, vilket kan vara farligt för din hälsa.

Nej, det är viktigt att använda det slippapper som är lämpligt för det material du ska bearbeta. Kontrollera bruksanvisningen för att se vilken typ av slippapper som rekommenderas för din bandslip.

Hur vi har valt ut produkterna till vår topplista

För att kunna välja ut tre stycken bandslipar som verkligen står ut på marknaden påbörjade vi arbetet med denna artikel att läsa på mer om vad en bandslip kan användas till och vilka funktioner en bra bandslip bör vara försedd med. Utöver detta var det också viktigt för oss att inkludera modeller i lite olika prisklasser, så att även du med en lägre budget ska kunna välja en effektiv bandslip av hög kvalitet. 

 

Efter detta har vi också vägt in kundomdömen, vad expertpaneler har att säga inom ämnet och även se vilka bandslipar som har hamnat högt i andra tester som har gjorts. 

Sammanfattning

När du behöver grovslipa till exempel golvet kommer en bandslip av passande storlek vara ett bra val. Välj en maskin efter underlaget du ska arbeta på och säkerställ också att den är bekväm och enkel att använda under en längre tid. Ta en titt på vår topplista för att hitta en bandslip som faller dig i smaken.