Senast uppdaterad: maj, 2024

Spånsug Bäst i test

Jobba med bättre sikt och säkerhet!

Bästa Spånsugen

Det är alltid säkrare om du arbetar på ett rent underlag. Du får en bättre överblick på det du jobbar med och vet vart du ska spika eller kan såga. Men om du använder flera olika typer av slipar eller sågar kan det snabbt bli dammigt eller skapas spån som skymmer din sikt. 

Den allra bästa investeringen är då en spånsug och ett särskilt viktigt inköp för dig som arbetar i en verkstad eller som snickare. 

 

Men vilken typ av spånsug bör man då kolla efter? Vi har letat fram tre av marknadens bästa spånsugare så att du kan göra ett bättre val. Oavsett vilken kapacitet och vilka funktioner du eftersöker har vi en spånsug för dig på topplistan!

Testvinnare

Perfekt ur alla vinklar. Bra kvalitet, bra omdömen, bra pris. Vad mer kan man önska?

💰 Prisklass: Billigare hittar du inte
😍 Stooor behållare ( 65 liter)
⚖️ Filtrerar bort 99% damm.

Premiumval

Smakar det så kostar det. Här har du marknadens bästa spånsug. Kanske för dyr för hemmafixare, men perfekt för proffskunder med höga krav.

💰 Prisklass: Hög
😍 120 liter behållare
⚖️ Många småfinesser (Som du garanterat kommer uppskatta om du använder den mycket)

Mellanmjölk

Anpassad för större projekt. En stabil sug för dig med mellanbudget.

💰 Prisklass: Mellan
😍 Hög kapacitet
⚖️  Stadig konstruktion

Detaljerad överblick

Rank Produktnamn Max vakuum Max luftflöde Filteryta Slanganslutnings-Ø Spånsäckens volym Nominellt upptagen effekt Mått Vikt
1 Metabo SPA 1200 1600 Pa 900 m³/h 1 m² 100 mm 65 l 0.55 kW 830 x 450 x 1600 mm 22 kg
2 Luna BDC 240 2100 m³/h. 2100 m³/h N/A 1×125 mm, 2×100 mm 120 l 1.5 kW N/A 51 kg
3 Metabo SPA 1702 W 1730 Pa 1010 m³/h 1.1 m² 100 mm 90 l 0.75 kW 882 x 562 x 1671 mm 24 kg

Metabo SPA 1200

#1

Betyg:4.9
5/5

💰 Prisklass: Billigare hittar du inte
😍 Stooor behållare ( 65 liter)
⚖️ Filtrerar bort 99% damm.

Högst upp på topplistan har du denna mycket omtyckta spånsug SPA 1200 från varumärket Metabo. 

Denna modell har försetts med flera olika utmärkande funktioner som gör att den är välförtjänt av sin förstaplacering på topplistan. Däribland är den enkel att använda och har också försetts med en medelstor kapacitet på 65 liter. Det inkluderade filtret avlägsnar 99% damm från luften, vilket också bidrar till att du kan arbeta i en bättre miljö och med mindre risker.

Tack vare spånsugens konstruktion kan den enkelt kopplas ihop direkt med det verktyg som du använder. Detta minskar damm och spån i luften och du får en bättre uppsikt när du arbetar.

Fördelar

Nackdelar

Luna BDC 240

#2

Betyg: 4.7
4.7/5

💰 Prisklass: Hög
😍 120 liter behållare
⚖️ Många småfinesser (Som du garanterat kommer uppskatta om du använder den mycket)

BDC 240 är en mycket rejäl spånsug som särskilt passar verkstäder eller större arbetsrum där det sågas mycket. Detta är ett premiumval av spånsug för dig som letar efter fler funktioner och som även har en högre budget att spendera. 

 

Trots sin något mer enkla design är spånsugen robust och står stadigt på plats. Enda nackdelen är att den kan vara besvärlig att flytta omkring och är därmed inte ett optimalt val för dig som behöver transportera den ofta inom jobbet. Men om du letar efter en mer stationär spånsug är detta det allra bästa valet för dig.

Fördelar

Nackdelar

Metabo SPA 1702 W

#3

Betyg: 4.0
4/5

💰 Prisklass: Mellan
😍 Hög kapacitet
⚖️  Stadig konstruktion

En annan utmärkande spånsug från Metabo är SPA 1702 W. Denna är dock anpassad för lite större projekt och har därmed en högre kapacitet på upp till 90 liter. Detta underlättar också arbetet då du inte behöver slösa tid på att tömma behållaren under dagen. Men när behållaren börjar bli full kan du enkelt tömma allting som har samlats upp.

 

Precis som Metabos andra spånsugar har även denna försetts med ett utvecklat filtersystem som avlägsnar mer partiklar, damm och spån från luften. Detta gör det enklare att städa lokalen på slutet av dagen och håller arbetsytan ren.

 

Spånsugens konstruktion är mycket stadig och modellen har även försetts med hjul undertill så den enkelt kan flyttas mellan olika verktyg i rummet. En bra spånsug för lite olika typer av jobb och lokaler. 

Fördelar

Nackdelar

Så väljer du rätt:

A: Användningsområde – Tänk på vilken typ av projekt du kommer att använda dammsugaren för och vilken typ av material du kommer att arbeta med. Detta kommer att påverka storleken och kraften på dammsugaren du behöver.

B: Kapacitet och prestanda – Överväg sugkraften och luftflödeshastigheten för dammsugaren. Det kommer att påverka hur väl den kan samla damm och avfall.

C: Storlek och vikt – Titta på storleken och vikten på dammsugaren. Det kommer att påverka hur lätt det är att flytta och förvara.

D: Funktioner och tillbehör – Kontrollera för ytterligare funktioner och tillbehör som kan göra dammsugaren mer bekväm att använda eller mer effektiv vid rengöring.

E: Pris och kvalitet – Jämför priserna på olika dammsugare och överväg deras byggkvalitet och hållbarhet.

F: Slutsats och val – Fatta ett beslut baserat på alla faktorerna ovan. Det kan vara hjälpsamt att titta på recensioner och jämföra specifikationerna för olika dammsugare.

Köpguide – Vad man ska tänka på vid köp av spånsug

Det är alltid viktigt att du har dina egna preferenser i åtanke och tänker på helheten när du köper spånsug. Men detta är några punkter som vi tycker är lite extra viktigt att du har i åtanke.

Hur enkel är den att använda?

Denna punkt innefattar egentligen flera olika kategorier. Men den stora frågan som egentligen betyder något är hur enkel spånsugen faktiskt är att använda för din arbetssituation. Har dess vikt någon betydelse och är behållaren enkel att tömma?

Behållarens kapacitet

Beroende på hur mycket damm eller spån som behöver sugas upp ska också behållarens kapacitet baseras på detta. För större rum eller verkstäder där det sågas mycket kommer en större kapacitet på mer än 100 liter alltid vara en fördel. Du kan då arbeta utan avbrott. Säkerställ också att spånsugen har försetts med hjul så den är enkel att flytta omkring i rummet.

Filtersystem

Det är alltid fördelaktigt att investera i en spånsug som har försetts med ett filtersystem. Fler partiklar kan då sugas upp från luften och ytan så du kan jobba i en bättre arbetsmiljö.

Frågor och svar

En spånsug kopplas oftast ihop med ett verktyg som skapar mycket dammpartiklar eller spån. Spånsugen kan då fånga upp detta och hålla arbetsytan ren så du kan arbeta på ett säkrare sätt. För större projekt, snickeriarbeten eller verkstäder är en spånsug ett måste för att hålla lokalen ren.

Detta beror på vilka typer av arbeten du utför och vad du planerar att använda spånsugen till. Desto större kapacitet, ju mindre tid behöver du lägga på att tömma behållaren. Men en större kapacitet innebär oftast också att modellen är tyngre att flytta omkring och värt att ha i åtanke om du behöver transportera den mellan olika arbetsplatser.

En spånsug består av en motor som skapar ett undertryck som suger upp träspån och damm från arbetsplatsen. Träspånen och dammen samlas sedan upp i en behållare eller påse.

En vanlig dammsugare är inte utformad för att hantera träspån och kan skada maskinen. Det är bättre att använda en speciellt utvecklad spånsug för att säkert samla upp träspån och damm.

En spånsug är utvecklad för att samla upp träspån och damm, men det kan också fungera för att samla upp annat fint damm eller små partiklar. Kontrollera specifikationernerna för din spånsug för att se om den är lämplig för andra material och använd den alltid i enlighet med tillverkarens anvisningar. Det är också viktigt att notera att vissa spånsugare är speciellt utvecklade för att samla upp vissa typer av damm, såsom finkornigt damm från träslipning, så det är viktigt att välja rätt enhet för ditt syfte.

Vissa spånsugare är utformade för att användas både inomhus och utomhus, medan andra är avsedda för användning endast inomhus. Kontrollera specifikationerna för din spånsug för att se om den är lämplig för utomhusbruk. Om du väljer att använda en spånsug utomhus, se till att hålla den torr och skydda den från väder och vind.

Ja, de flesta tillverkare erbjuder service och reparationer för sina spånsugare. Kontakta tillverkarens kundtjänst för att få information om servicealternativ och garantier. Det är också viktigt att notera att regelbunden underhåll och rengöring kan hjälpa till att förlänga livslängden på din spånsug.

Innan vi påbörjade arbetet med artikeln lade vi ner tid på att läsa på mer om spånsugar, vilka maskiner och verktyg de kan användas med och även vilka funktioner som gör en spånsug på marknaden mer utmärkande.

Vi tog del av tester och andra jämförelser som har gjorts inom detta område och detta var den information som vi sedan baserade denna artikels innehåll på. Vi prioriterade att inkludera lite olika typer av spånsugar, för att du sedan ska kunna välja en som passar din budget och som har en bra kapacitet för dig.

Sammanfattning

Den bästa spånsugen för dig ska ha en kapacitet som är anpassad för ditt arbetsrum eller projekt. Dessutom ska spånsugen vara praktisk, säker att använda och det ska gå snabbt att tömma behållaren under dagen. Kika på vår topplista för att hitta din favorit och fundera på vilken som kommer fylla sin funktion bäst under arbets du planerar att utföra.