Senast uppdaterad: april, 2024

Andningsskydd Bäst i Test

Bästa andningsskyddet

Med en massa alternativ på marknaden kan det vara en utmaning att hitta de bästa andningsskyddet för dina behov. Vi har därför gjort det tunga lyftet åt dig, granskat mängder av produkter och jämfört deras prestanda i olika scenarier. Vi har testat andningsskydden, bedömt deras prestanda och jämfört dem baserat på en rad olika parametrar som kvalitet, komfort, hållbarhet och pris. Detta för att du ska kunna göra det bästa valet utifrån dina specifika behov.

Sundström SR100 Halvmask erbjuder enastående prestanda i en praktisk och behändig design. Tillverkad med tanke på både komfort och säkerhet, skapar denna mask en balans mellan skyddseffektivitet och användarvänlighet. Dess robusta konstruktion och innovativa funktioner gör den till ett förstahandsval för både professionella och vardagsanvändare.

3M Secure Click HF-803SD är en mask som kombinerar innovation och komfort i en högpresterande design. Känd för sitt varumärke inom säkerhetsindustrin, levererar 3M än en gång en produkt som är avsedd att erbjuda både pålitligt skydd och användarvänlighet, oavsett situation.

3M 4279+ är ett andningsskydd som tar hänsyn till både skydd och enkelhet. Denna mask, som är utformad för att hantera en mängd olika miljöer och faror, är ett starkt uttryck för 3M’s åtagande att erbjuda högkvalitativa och användarvänliga skyddslösningar.

#1 Sundström SR100

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • Utmärkt andningskomfort: Den dubbla inandningsventilen minimerar andningsmotståndet, vilket ger en mer behaglig upplevelse.
 • Justerbar passform: Med sina elastiska huvudband och justerbara remmar erbjuder masken en individuell passform som garanterar tätning och bekvämlighet.
 • Lång livslängd: Tack vare dess hållbara material och robusta konstruktion, har denna mask en utmärkt livslängd, även under krävande förhållanden.
 • Skyddar mot en mängd faror: Den fungerar effektivt mot både fasta och flytande partiklar, inklusive damm, rök och aerosoler.

Nackdelar:

 • Kan vara klumpig: På grund av dess robusta konstruktion kan masken kännas lite klumpig, särskilt vid långvarig användning.
 • Kräver regelbunden underhåll: Filter behöver bytas ut regelbundet för att behålla optimal effektivitet.
 • Priset: Det är en premiumprodukt, vilket innebär att den kan vara dyrare än andra andningsskydd på marknaden.

Totalt sett erbjuder Sundström SR100 Halvmask ett utmärkt skydd med sin robusta konstruktion och effektiva filtreringssystem. Trots några mindre nackdelar, överväger dess andningskomfort, justerbar passform och lång livslängd dessa. Det är ett utmärkt val för alla som söker ett pålitligt andningsskydd som kombinerar komfort, hållbarhet och effektivitet.

#2 3M Secure Click HF-803SD

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Secure Click-filtersystem: Detta unika system gör det enkelt att byta filter, vilket ger enkel underhåll och säkerställer optimal skyddseffektivitet.
 • Komfortabel design: Med sin lättviktiga konstruktion och välventilerade struktur, kan masken användas under långa perioder utan obehag.
 • Brett synfält: Designen med låg profil ger ett brett synfält, vilket gör den idealisk för situationer som kräver god synlighet.
 • Justerbar passform: Dess elastiska remmar och justerbara storlek gör att den kan anpassas till olika ansiktsformer och storlekar.

Nackdelar:

 • Priset: Som en produkt av 3M kan denna mask vara dyrare än vissa konkurrerande alternativ.
 • Mindre slitstark: Trots sin högpresterande design, kan materialet i masken vara mindre hållbart jämfört med mer robusta alternativ på marknaden.
 • Tillgänglighet av filter: Medan Secure Click-systemet gör det enkelt att byta filter, kan det ibland vara svårt att hitta ersättningsfilter.

3M Secure Click HF-803SD är en mask som levererar hög kvalitet, komfort och enkel användning. Trots några mindre nackdelar, som priset och tillgängligheten av filter, erbjuder dess innovativa funktioner och väl genomtänkta design ett starkt alternativ för de som letar efter tillförlitligt andningsskydd. Med 3M’s rykte för kvalitet och innovation, är Secure Click HF-803SD definitivt värd att överväga.

#3 3M 4279+

Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Integrerad skyddsteknik: 3M 4279+ har inbyggda gas-, ånga- och partikelfilter, vilket eliminerar behovet av separat filterbyte.
 • Användarvänlighet: Den är enkel att ta på och av, vilket gör den mycket praktisk för snabb användning och snabbt byte.
 • Komfort: Den har ett vadderat ansiktssegel och justerbara remmar för en bekväm och tät passform.
 • Brett tillämpningsområde: Masken ger skydd mot ett brett spektrum av gaser, ångor och partiklar, vilket gör den lämplig för en mängd olika miljöer.

Nackdelar:

 • Ingen återanvändning: 3M 4279+ är en engångsmask, vilket kan leda till högre kostnader på lång sikt.
 • Mindre hållbar: Eftersom det är en engångsmask, är den mindre hållbar än flergångs- och halvmasksalternativ.
 • Mindre andningskomfort: Trots sin övergripande komfort kan den vara mindre behaglig vid andning under långvarig användning.

3M 4279+ andningsskydd kombinerar skydd och bekvämlighet i en enkel att använda design. Trots några begränsningar, särskilt med avseende på hållbarhet och andningskomfort under långvarig användning, levererar denna mask pålitligt skydd mot en mängd faror. För användare som behöver kortvarigt men effektivt skydd, kan 3M 4279+ vara ett lämpligt val.

#4 MILWAUKEE 4932471906

Kunder uppskattar detta andningsskydd på grund av dess justerbara passform och effektiva filtrering.

Betyg: 4/5
4/5

MILWAUKEE 4932471906 är ett andningsskydd som kombinerar funktion och hållbarhet i en stilren design. Detta är en mask som är utformad för att möta behoven hos yrkesverksamma och hemmafixare, med robust konstruktion och högpresterande funktioner som gör den till ett trovärdigt val i en mängd olika situationer.

Fördelar:

 • Robust konstruktion: MILWAUKEE 4932471906 är gjord för att hålla, med en hållbar design som klarar av krävande förhållanden.
 • Justerbar passform: Den har justerbara remmar för att säkerställa en säker och bekväm passform för olika ansiktsformer och storlekar.
 • Effektiv filtrering: Den har inbyggda filter som erbjuder effektivt skydd mot damm och andra fasta partiklar.
 • Lätt att underhålla: Den är lätt att rengöra och underhålla, vilket förlänger dess livslängd och funktionalitet.

Nackdelar:

 • Ingen skydd mot gas eller ångor: Till skillnad från vissa andra andningsskydd, erbjuder denna mask inte skydd mot gaser eller ångor.
 • Mindre bekväm vid långvarig användning: Även om den är justerbar, kan den kännas obekväm efter flera timmars användning.
 • Ingen valbarhet vid filtrering: Den har inbyggda filter som inte kan bytas ut eller uppgraderas.

MILWAUKEE 4932471906 är ett pålitligt andningsskydd som betonar hållbarhet och praktisk funktionalitet. Trots vissa begränsningar, särskilt i fråga om filtreringsförmåga, erbjuder dess robusta konstruktion och effektiva dammfiltrering ett starkt val för de som behöver pålitligt skydd i dammiga eller partikelrika miljöer. För de som prioriterar hållbarhet och enkelhet, är detta andningsskydd ett värdefullt övervägande.

#5 3M 8322F P2

Kunder uppskattar detta andningsskydd på grund av dess effektiva partikelfiltrering och bekväma passform.

Betyg: 3.5/5
3.5/5

3M 8322F P2 är ett engångsskydd som erbjuder enkel och effektiv lösning för dem som behöver pålitligt andningsskydd. Med sin användarvänliga design och 3M’s pålitliga skyddsteknik, är denna mask ett praktiskt alternativ för många situationer där damm och andra fasta partiklar utgör en risk.

Fördelar:

 • Enkel att använda: Dess engångsdesign gör den bekväm och enkel att använda – ingen montering eller underhåll krävs.
 • Kompakt och lätt: Dess lätta och kompakta design gör den bekväm att bära och lätt att förvara.
 • Effektiv partikelfiltrering: Den har P2-klassificering, vilket innebär att den erbjuder effektivt skydd mot fasta och vätskebaserade partiklar.
 • Bekväm passform: Den har en justerbar näsbrygga och två elastiska huvudband för att säkerställa en tät och bekväm passform.

Nackdelar:

 • Inget ång- eller gasskydd: Denna mask skyddar inte mot ångor eller gaser, vilket begränsar dess användning i vissa miljöer.
 • Inte återanvändbar: Eftersom det är en engångsmask, kan den inte tvättas eller återanvändas, vilket kan leda till högre kostnader över tid.
 • Kan bli obekväm över tid: Även om den initialt är bekväm att bära, kan den bli obekväm under långvarig användning.

3M 8322F P2 är ett andningsskydd som erbjuder enkelhet och praktisk användning. Trots dess begränsningar, särskilt i fråga om återanvändning och skydd mot ångor eller gaser, erbjuder denna mask effektiv partikelfiltrering och är enkel att använda. För de som behöver kortvarigt skydd mot damm och andra fasta partiklar, kan 3M 8322F P2 vara ett passande alternativ.

Köpguide

Att välja rätt andningsskydd kan vara en utmanande uppgift med tanke på det stora antalet alternativ som finns tillgängliga på marknaden. Här är en steg-för-steg-guide för att hjälpa dig att göra det bästa valet.

1. Identifiera dina behov: Det första steget i att välja rätt andningsskydd är att identifiera dina specifika behov. Vad kommer du att använda masken för? Behöver du skydda dig mot damm, gaser, ångor eller kanske alla tre? Olika miljöer och aktiviteter kräver olika typer av skydd.

2. Välj rätt typ av mask: Det finns olika typer av andningsskydd, inklusive engångsmasker, halvmasker, helmasker och mer. Engångsmasker är bra för kortvarigt skydd mot partiklar, medan halvmasker och helmasker erbjuder ett mer omfattande skydd och kan vara utrustade med olika filter för att hantera specifika faror.

3. Kontrollera passform och komfort: En mask som inte sitter ordentligt på ditt ansikte kommer inte att ge adekvat skydd. Se till att masken har justerbara remmar eller andra anpassningsmöjligheter för att säkerställa en tät och bekväm passform. Dessutom bör masken vara bekväm att bära under längre perioder, särskilt om du planerar att använda den regelbundet.

4. Tänk på filtrering: Skyddsnivån som en mask kan erbjuda beror till stor del på dess filtreringssystem. Vissa masker kommer med inbyggda filter, medan andra kräver separata filter som kan bytas ut. Tänk på vilken typ av partiklar, gaser eller ångor du behöver skydda dig mot när du väljer filter.

5. Kontrollera certifieringar: För att säkerställa att en mask uppfyller vissa standarder för skydd, bör du kolla efter certifieringar. Till exempel anger EU:s standarder (EN) nivån på skydd som en mask erbjuder mot specifika faror.

6. Beakta pris och hållbarhet: Priset på andningsskydd kan variera kraftigt beroende på typ, märke och funktioner. Kom ihåg att en högre initial kostnad kan vara värd det på lång sikt om produkten är mer hållbar och har utbytbara filter. Engångsmasker kan vara billigare att börja med, men de behöver bytas ut regelbundet, vilket kan bli dyrt över tid.

7. Se över underhåll och rengöring: Vissa masker kräver regelbunden underhåll och rengöring för att fortsätta att fungera effektivt. Kontrollera tillverkarens anvisningar för underhåll och rengöring innan du gör ditt köp.

Kom ihåg att andningsskydd är bara en del av en övergripande säkerhetsplan. Använd alltid lämpliga skyddsåtgärder i farliga miljöer och följ alla säkerhetsrekommendationer.

Frågor och svar

Andningsskydd är personlig skyddsutrustning som används för att skydda användaren från att inandas skadliga ämnen. Dessa ämnen kan inkludera damm, rök, ångor, gaser och andra farliga partiklar som kan finnas i miljön.

Det finns flera typer av andningsskydd, bland annat engångsmasker, halvmasker, helmasker, och motordrivna andningsskydd. Valet av andningsskydd beror på specifika arbetsförhållanden och de typer av risker som finns i miljön.

Valet av andningsskydd beror på de specifika riskerna i din arbetsmiljö. För att välja rätt skydd bör du bedöma vilka faror du kan utsättas för – inklusive damm, partiklar, gaser och ångor – och välja ett andningsskydd som ger lämpligt skydd.

Ett andningsskydd ska passa tätt mot ansiktet för att förhindra att oren luft sipprar in. De flesta andningsskydd har justerbara remmar eller band för att säkerställa en bra passform. Det är viktigt att följa tillverkarens instruktioner för korrekt passform och användning.

Engångsmasker är utformade för att användas en gång och bör bytas ut när de blir smutsiga, fuktiga eller när andningen blir svår. Längden på användningen kan variera beroende på arbetsförhållandena, men generellt sett bör de inte bäras längre än en arbetsdag. Kontrollera alltid tillverkarens instruktioner för specifik vägledning.

Sammanfattning

I jakten på det bästa andningsskyddet har vi granskat flera toppalternativ och bedömt dem utifrån en rad kriterier, inklusive skyddsnivå, komfort, hållbarhet och värde för pengarna.

Halvmasken Sundström SR100 visade sig vara en stark ledare i testet, med ett imponerande betyg på 5 av 5. Dess robusta konstruktion och avancerade filterteknik ger enastående skydd mot en mängd olika faror. Dess högkvalitativa filter och användarvänliga design är dock inte utan sina nackdelar, inklusive ett något högre pris och större storlek jämfört med andra alternativ.

På andra plats kom 3M Secure Click HF-803SD, som mottog ett stark betyg på 4.5 av 5. Denna mask imponerar med sin innovativa Secure Click-teknik som säkerställer en snabb och säker förbindelse av filter. Trots att den ger exceptionellt skydd, finns det några mindre nackdelar, som att vissa användare kan hitta designen lite klumpig.

På tredje plats kom 3M 4279+, med ett betyg på 4 av 5. Den utmärker sig med sin integrerade filterdesign, vilket sparar tid och bekymmer med att byta filter. Även om det är en pålitlig och praktisk lösning, kan dess oförmåga att byta filter vara en nackdel för vissa användare.

MILWAUKEE 4932471906 rankades på fjärde plats, även med ett betyg på 4 av 5. Den imponerar med sin slitstarka konstruktion och användarvänliga design. Men den är något tyngre än andra alternativ, vilket kan vara en nackdel för långvarig användning.

Slutligen, på femte plats, kom 3M 8322F P2 med ett betyg på 3.5 av 5. Som ett engångsskydd erbjuder denna mask en enkel och effektiv lösning för damm och fasta partiklar. Trots dess begränsningar, inklusive brist på ång- och gasskydd, är det ett praktiskt alternativ för kortvarigt bruk.

Vid köp av ett andningsskydd är det viktigt att överväga dina specifika behov, inklusive vilken typ av faror du kommer att utsättas för, komfort och passform, certifieringar, pris och underhåll. Kom ihåg att ett andningsskydd bara är en del av en övergripande säkerhetsplan och bör användas tillsammans med andra skyddsåtgärder.