Senast uppdaterad: juni, 2024

Grovdammsugare Bäst i Test

Bästa grovdammsugaren

När det gäller städning, är inte alla dammsugare skapade lika. Grovdammsugare, med sin robusta konstruktion och förmåga att tackla allt från fint damm till större skräp, spelar en avgörande roll i många hushåll och arbetsplatser. I den här artikeln granskar vi de mest populära grovdammsugarna på marknaden, baserat på omfattande tester och jämförelser. Vi har analyserat allt från sugförmåga och filterkvalitet till användarvänlighet och pris, för att hjälpa dig hitta den bästa grovdammsugaren för just ditt användningsområde. Låt oss dyka ner i detaljerna och hitta din perfekta match.

 • Tyst och rejäl grovdammsugare. Dessutom väldigt BILLIG.
 • Produkten har vunnit flera bäst i test (Bland annat Byggahus.se)
 • Klockrena betyg från användare
 • Svårt att gå fel med NILFISK’s Multi II.

KÄRCHER WD 6 PS är en grovdammsugare som har mycket att erbjuda. Med sin starka sugkraft och innovativa funktioner levererar denna maskin en pålitlig och effektiv rengöringslösning för en mängd olika uppgifter. Oavsett om du städar i ett hushåll eller på en arbetsplats, erbjuder KÄRCHER WD 6 PS en utmärkt prestanda.

Bosch GAS 35L är en krigsförklaring mot dammet.

BOSCH GAS 35 L SFC är en kraftfull grovdammsugare som kombinerar användarvänlighet och effektivitet på ett imponerande sätt. Denna maskin, som är byggd för att hantera en mängd olika rengöringsuppgifter, erbjuder en stark prestanda som kommer att uppfylla behoven hos både proffs och hushållsanvändare.

#1 NILFISK Multi ll 30 T Inox VSC

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • Stark sugeffekt: NILFISK Multi ll 30 T Inox VSC erbjuder en exceptionell sugeffekt, vilket gör den till en kraftfull allierad mot både fint och grovt skräp.
 • Robust konstruktion: Den rostfria behållaren är robust och klarar krävande arbetsförhållanden, vilket säkerställer att dammsugaren har en lång livslängd.
 • Användarvänlig: Tack vare sin intuitiva design och lättillgängliga kontroller är denna dammsugare mycket lätt att använda, oavsett din tidigare erfarenhet.
 • Mångsidig: NILFISK Multi ll 30 T Inox VSC kan hantera både vått och torrt skräp, vilket gör den otroligt praktisk i en mängd olika situationer.

Nackdelar:

 • Hög ljudnivå: Trots alla dess styrkor, har denna modell en tendens att vara lite högljudd, vilket kan vara störande för vissa användare.
 • Begränsad rörlighet: Med tanke på dess storlek och vikt, kan NILFISK Multi ll 30 T Inox VSC vara svår att flytta runt, särskilt i trånga utrymmen.

Trots några mindre nackdelar, står NILFISK Multi ll 30 T Inox VSC ut som en otroligt kraftfull och pålitlig grovdammsugare. Den erbjuder en fantastisk kombination av sugeffekt, hållbarhet och användarvänlighet, vilket gör den till ett utmärkt val för alla som behöver en pålitlig lösning för sina rengöringsbehov.

#2 KÄRCHER WD 6 PS

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Kraftig sugkraft: KÄRCHER WD 6 PS är känd för sin starka sugkraft, vilket gör den till en mästare på att ta hand om både fint damm och större skräp.
 • Innovativa funktioner: Med smarta funktioner som blåsfunktion och avtagbar handtag, är denna modell utformad för att vara så praktisk och flexibel som möjligt.
 • Energieffektiv: Tack vare sin Eco-motor, erbjuder KÄRCHER WD 6 PS en utmärkt sugeffekt samtidigt som den förbrukar mindre energi.
 • Robust och hållbar: Dammsugaren är byggd för att hålla och hantera krävande uppgifter, tack vare sin robusta konstruktion.

Nackdelar:

 • Stor och tung: Med sitt större format och tyngre vikt kan KÄRCHER WD 6 PS vara utmanande att manövrera, särskilt i trånga utrymmen.
 • Hög ljudnivå: Precis som många kraftfulla grovdammsugare, kan denna modell vara ganska högljudd, vilket kan vara störande i vissa miljöer.

KÄRCHER WD 6 PS är en pålitlig och effektiv grovdammsugare med många framstående egenskaper. Trots att den kan vara utmanande att manövrera och lite högljudd, så överträffar dess prestanda, innovativa funktioner och hållbarhet dessa mindre nackdelar. Den är ett fantastiskt val för de som söker en kraftfull och pålitlig grovdammsugare.

#3 BOSCH GAS 35 L SFC

Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Effektiv rengöring: BOSCH GAS 35 L SFC har en stark sugkraft, vilket gör den mycket effektiv för att hantera både fint och grovt skräp.
 • Automatisk filterrengöring: Dammsugaren har ett semi-automatiskt filterrengöringssystem, vilket gör underhållet enklare och förlänger filtrets livslängd.
 • Mångsidig: Oavsett om du behöver suga upp torrt eller vått skräp, klarar BOSCH GAS 35 L SFC uppgiften med bravur.
 • Kompakt och bärbar: Trots sin kraft, är denna grovdammsugare lätt att bära och förvara tack vare sin kompakta design.

Nackdelar:

 • Högre pris: BOSCH GAS 35 L SFC ligger i ett högre prissegment, vilket kan vara en avskräckande faktor för vissa användare.
 • Komplex användning: Medan den har många avancerade funktioner, kan detta också göra den något mer komplex att använda jämfört med mer grundläggande modeller.

BOSCH GAS 35 L SFC är en pålitlig och effektiv grovdammsugare som levererar en stark prestanda. Trots att den ligger i ett högre prissegment och kan vara något mer komplex att använda, kompenserar den för dessa nackdelar med sin starka sugkraft, filterrengöringssystem och mångsidighet. Detta gör den till ett starkt val för alla som behöver en effektiv rengöringslösning.

#4 MILWAUKEE AS 2-250 ELCP

Kunder uppskattar särskilt denna dammsugares kraftiga sugeffekt och kompakta design.

Betyg: 4/5
4/5

MILWAUKEE AS 2-250 ELCP är en grovdammsugare som inte bara är kraftfull, men även innovativ. Denna maskin är skapad för att erbjuda en optimal rengöringsupplevelse och hantera allt från fint damm till grova partiklar. 

Fördelar:

 • Kraftig sugförmåga: MILWAUKEE AS 2-250 ELCP erbjuder en imponerande sugkraft som effektivt tar hand om alla typer av skräp.
 • Kompakt design: Trots sin kraft, är denna grovdammsugare kompakt och relativt lätt, vilket gör den enkel att transportera och förvara.
 • Hög kapacitet: Med sin stora 25-liters behållare kan denna maskin samla upp en stor mängd skräp innan den behöver tömmas.
 • Inbyggd strömuttag: En användbar funktion som tillåter användare att koppla in andra verktyg direkt i dammsugaren.

Nackdelar:

 • Inget blåsläge: Till skillnad från vissa andra modeller, har MILWAUKEE AS 2-250 ELCP ingen blåsfunktion.
 • Något högre pris: Denna modell ligger i ett högre prissegment, vilket kanske inte passar alla användares budget.

MILWAUKEE AS 2-250 ELCP är en imponerande grovdammsugare som kombinerar kraft, kapacitet och användarvänliga funktioner på ett effektivt sätt. Trots avsaknaden av en blåsfunktion och ett något högre pris, är dess kraftiga prestanda och innovativa design tillräckliga för att placera den bland toppvalen för de som söker en pålitlig grovdammsugare.

#5 NILFISK AERO 21-21 PC

Kunder uppskattar särskilt denna dammsugares användarvänlighet och pålitlig prestanda.

Betyg: 3.5/5
3.5/5

NILFISK AERO 21-21 PC är en grovdammsugare som är både robust och pålitlig. Denna kompakta maskin, som har konstruerats för att hantera en mängd olika uppgifter, erbjuder en stark prestanda som uppfyller behoven hos både proffs och hushållsanvändare.

Fördelar:

 • Användarvänlig: NILFISK AERO 21-21 PC är känd för sin enkla och intuitiva användning, vilket gör den till ett utmärkt val även för de som aldrig har använt en grovdammsugare tidigare.
 • Kompakt och lätt: Den här modellen är både lätt och kompakt, vilket gör den enkel att manövrera och förvara.
 • Flexibel: Med förmågan att suga upp både torrt och vått skräp är NILFISK AERO 21-21 PC en mångsidig lösning för en rad olika rengöringsbehov.
 • Pålitlig prestanda: Trots att den är mindre än vissa av sina konkurrenter, levererar denna grovdammsugare en pålitlig och effektiv prestanda.

Nackdelar:

 • Mindre sugkraft: Jämfört med andra, mer kraftfulla modeller, kan NILFISK AERO 21-21 PC ha en något svagare sugkraft.
 • Begränsad kapacitet: Med sin mindre tankstorlek kan det behövas mer frekventa tömningar under större rengöringsjobb.

NILFISK AERO 21-21 PC är en pålitlig och användarvänlig grovdammsugare som är perfekt för mindre till medelstora rengöringsjobb. Även om den kanske saknar kraften och kapaciteten hos vissa andra modeller, kompenserar den för dessa med sin kompakta design, mångsidighet och lättanvändhet. Detta gör den till ett utmärkt val för de som söker en mindre, men ändå effektiv grovdammsugare.

Köpguide

Att köpa en grovdammsugare kan vara en utmaning, särskilt om du gör det för första gången. Det finns flera faktorer att tänka på och viktiga egenskaper att leta efter. Här kommer en köpguide för att hjälpa dig navigera i djungeln av grovdammsugare och hitta rätt produkt för dig.

1. Bestäm ditt behov: Första steget i processen är att identifiera dina behov. Vad ska du använda grovdammsugaren till? Behöver du en kraftfull maskin för ett verkstadsgolv eller en enklare modell för hemmet? Storleken och typen av det skräp du planerar att hantera kommer att påverka vilken typ av grovdammsugare du behöver.

2. Sugeffekt: Sugeffekten är en av de viktigaste faktorerna att tänka på när du köper en grovdammsugare. Maskiner med hög sugeffekt kan ta hand om större och tyngre skräp, men kan också vara dyrare. Om du mestadels kommer att städa lättare skräp kan en modell med lägre sugeffekt vara tillräcklig.

3. Torrt och/eller vått: En del grovdammsugare kan bara hantera torrt material, medan andra också kan suga upp vätskor. Om du planerar att rengöra områden där vätskor kan spillas, bör du välja en modell som klarar både torrt och vått.

4. Behållarens kapacitet: Storleken på behållaren påverkar hur ofta du behöver tömma dammsugaren. Större behållare kan hantera mer skräp men gör också maskinen tyngre och klumpigare. Mindre behållare kan vara lättare att hantera men kräver mer frekvent tömning.

5. Filter: Grovdammsugare använder filter för att fånga upp och hålla kvar skräp. En del modeller har utbytbara filter medan andra har tvättbara filter. Tänk på vilket alternativ som passar bäst för dina behov.

6. Extra funktioner: Vissa modeller kommer med extra funktioner som blåsläge, eluttag för anslutning av verktyg, eller automatisk filterrengöring. Dessa funktioner kan göra dammsugaren mer praktisk att använda men kan också höja priset.

7. Pris: Slutligen, kom ihåg att sätta upp en budget. Grovdammsugare varierar kraftigt i pris beroende på märke, modell och funktioner. Var noga med att jämföra priser och funktioner för att få mest möjliga värde för dina pengar.

Kom ihåg att läsa produktrecensioner och bäst i test-artiklar innan du gör ditt val. Detta kan ge dig en bra bild av vad du kan förvänta dig av en viss grovdammsugare.

Frågor och svar

En grovdammsugare, ibland kallad industridammsugare eller våt-/torrdammsugare, är en kraftig dammsugare designad för att ta hand om både vått och torrt skräp. De kan hantera allt från fint damm till grova partiklar och vätskor, vilket gör dem till ett utmärkt val för både hushållsbruk och professionella miljöer som verkstäder eller byggarbetsplatser.

Att rengöra en grovdammsugare innebär vanligtvis att tömma behållaren för skräp och rengöra eller byta ut filtret. En del modeller har tvättbara filter som kan sköljas under kranen, medan andra använder utbytbara filter som behöver bytas ut när de blir smutsiga. Se till att alltid följa tillverkarens instruktioner för rengöring och underhåll.

Många grovdammsugare drivs med el och behöver anslutas till ett eluttag. Men det finns också batteridrivna modeller som kan vara användbara för rengöringsjobb där tillgång till ett eluttag kan vara ett problem. Dessa dammsugare är ofta mer portabla, men kan sakna den kraft och kapacitet som eldrivna modeller har.

Ja, grovdammsugare kan definitivt användas för hushållsstädning. Faktum är att de kan vara särskilt användbara för att ta hand om större skräp, spill eller för att rengöra våta områden som badrum eller källare. De kan dock vara överdrivet kraftfulla eller stora för vissa uppgifter, så för regelbunden städning kan en traditionell dammsugare vara ett mer praktiskt alternativ.

Det bästa sättet att avgöra om en grovdammsugare har tillräcklig sugeffekt för dina behov är att se på dess specifikationer och jämföra dem med de uppgifter du planerar att använda den för. Om du planerar att suga upp tungt eller stort skräp, vill du ha en modell med hög sugeffekt. Produktrecensioner och bäst i test-artiklar kan också ge dig en bra indikation på hur en viss modell presterar i praktiken.

Sammanfattning

Att välja den bästa grovdammsugaren för dina behov kan verka som en utmaning, men genom att jämföra olika modeller och ta hänsyn till dina specifika behov kan du göra ett informerat val. I vårt bäst i test granskade vi fem populära grovdammsugare.

NILFISK Multi ll 30 T Inox VSC glänser som det bästa valet i vårt test, med en imponerande 5/5 betyg. Denna modell imponerade med sin kraftfulla sugeffekt och flexibilitet att hantera både vått och torrt skräp. En av dess mest framstående funktioner är det semi-automatiska filterrengöringssystemet, vilket sparar tid och ansträngning för användaren. 

KÄRCHER WD 6 P följde tätt efter på andra plats med ett betyg på 4,5/5. Denna grovdammsugare visade sig vara en riktig kraftfull enhet, utrustad med en stor skräpbehållare som är perfekt för större städuppgifter. Trots dess kraft, kan vissa användare hitta den lite klumpig att manövrera. Men när det gäller ren kapacitet och sugeffekt, levererar denna modell utan tvekan.

Den tredje platsen gick till BOSCH GAS 35 L SFC med ett betyg på 4/5. Denna grovdammsugare utmärkte sig med sitt inbyggda system för att förhindra att filtret blockeras, vilket ökar effektiviteten och förlänger livslängden på filtret. Den erbjuder även en praktisk L-BOXX-integrering för enklare transport av verktyg. Dessa särdrag hjälpte till att stärka dess position på tredje plats i vårt test.

Den fjärde platsen, med ett betyg på 4/5, gick till MILWAUKEE AS 2-250 ELCP. Användare uppskattade dess robusta konstruktion och enkelhet i användning. Även om den har en något lägre kapacitet än några av dess konkurrenter, levererar den fortfarande solid prestanda och pålitlighet, vilket gör den till ett bra val för dem som söker en lätthanterlig och hållbar enhet.

Slutligen, NILFISK AERO 21-21 PC landade på femte plats med ett betyg på 3,5/5. Denna modell stod ut med sin kompakt och lätt design, vilket gör den lätt att förvara och manövrera. Även om den kanske inte har samma sugeffekt och kapacitet som de andra modellerna i testet, kompenserar dess pålitliga prestanda och användarvänlighet för dessa nackdelar.