Senast uppdaterad: juli, 2024

Motorsåg bäst i test

Bästa motorsågen

På den svenska marknaden finns det över 201 + motorsågar. Några av dem är riktigt bra, andra borde du verkligen hålla dig undan från. Vi har analyserat Sveriges mest omfattande tester av motorsågar, och presenterar här de absolut bästa sågarna på marknaden. Vi har gjort researchen, så att du slipper!

STIHL MS 211 C-BE är en högpresterande motorsåg som rankas som nummer ett i bäst i test. Detta verktyg har fått ett betyg på 5/5 och är ett utmärkt val för både professionella och hobbysnickare.

STIHL MS 261 C-M är en högpresterande bensindriven motorsåg som imponerar på många sätt. Med sin starka motor, effektiva filtrering och ergonomiska design, har den mycket att erbjuda för både professionella och hobbyanvändare.

#3: DEWALT DCM565N

DEWALT DCM565N är en högpresterande och kraftfull röjsåg som är utformad för att klara av tuffa uppgifter och ge en jämn prestanda. Detta verktyg har fått ett betyg på 4,5/5 och rankas på tredje plats i bäst i test.

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • En högpresterande motorsåg med en kraftfull motor som klarar av de tuffaste uppgifterna.
 • Utrustad med en lättstartad teknologi som gör det enkelt att starta verktyget utan problem.
 • Kompakt och lätt vilket gör det enkelt att manövrera även på trånga utrymmen eller i svåra terränger.
 • Utrustad med en ergonomiskt utformad handtagsdesign som ger en bekväm arbetsställning och minskar belastningen på armar och rygg.
 • Utrustad med en enkel justerbar kedjespänning som gör det enkelt att hålla kedjan i optimalt skick.

Nackdelar:

 • Verktyget kan vara något dyrt jämfört med andra motorsågar på marknaden.
 • Ljudnivån kan vara hög vid användning vilket kan orsaka hörselskador om lämpliga hörselskydd inte används.

Sammanfattningsvis är STIHL MS 211 C-BE en högpresterande motorsåg som levererar imponerande prestanda. Med dess lättstartad teknologi, ergonomiskt utformade handtagsdesign och enkel kedjespänning är detta verktyg ett utmärkt val för den som söker en pålitlig och högpresterande motorsåg. Trots att priset kan vara högt är det en bra investering för alla som behöver en kraftfull motorsåg som håller länge.

 
 
Regenerate response
Betyg: 4,5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Stark och effektiv motor med en effekt på 3 kW och en cylindervolym på 50,2 cm³. Detta ger en hög kapacitet för både fällning och klyvning av trä.
 • Effektiv luftfiltrering med STIHLs M-Tronic-teknik som anpassar bränsleblandningen till rådande förhållanden, vilket ger bättre prestanda och minskat slitage på motorn.
 • Ergonomisk och användarvänlig design med bland annat en sidoplacerad kedjespännare som gör det enkelt att justera kedjan, och en anti-vibrationsteknik som minskar belastningen på användarens händer och armar.
 • Miljövänligare än många andra bensindrivna motorsågar tack vare sin låga utsläppsnivå.

Nackdelar:

 • En högre prislapp än många andra motorsågar på marknaden.
 • Kanske inte lika lätt och smidig som vissa mindre motorsågar.

Sammanfattningsvis är STIHL MS 261 C-M en högpresterande och pålitlig bensindriven motorsåg som imponerar med sin effektiva motor, ergonomiska design och miljövänliga funktioner. Även om det finns en högre prislapp, är det definitivt en investering som kan betala sig i längden för seriösa användare som behöver en pålitlig motorsåg för tungt arbete. Betyget blir därför 4,5 av 5.

 
Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • En av de starkaste batteridrivna röjsågarna på marknaden med en motor på 5500 varv per minut som ger en effektiv klippning.
 • Utrustad med en borstlös motor som förbättrar effektiviteten och livslängden på verktyget samtidigt som det minskar ljudnivån och vibrationerna.
 • Ergonomiskt utformad med en justerbar teleskopskaft och handtag för att ge en bekväm arbetsställning och minska belastningen på armar och rygg.
 • Utrustad med en automatisk trådmatning som gör det enkelt att byta tråd och minska avbrott i arbetet.
 • Batteriet har en imponerande livslängd och kan klara av en hel dag med arbete på en enda laddning.

Nackdelar:

 • Trådmatningen kan ibland ha problem med att mata ut tråden och kräver manuell hjälp för att få den att fungera.
 • Verktyget är något tungt och kan orsaka trötthet vid längre arbetspass.

Sammanfattningsvis är DEWALT DCM565N en högpresterande röjsåg som levererar imponerande prestanda. Trots några mindre nackdelar är detta verktyg en bra investering för den som söker en stark och pålitlig röjsåg.

 

Bra prislapp, stark motor, flera användare har utryckligen berättat om hur nöjda dem är med sågen.

Betyg: 3,5/5
3.5/5

Stiga CS 545 är en bensindriven motorsåg som imponerar med sin effekt och ergonomi. Den har fått en plats på listan över de bästa motorsågarna, men hamnar på fjärde plats med ett betyg på 3.5 av 5. Nedan följer en lista över dess för- och nackdelar.

Fördelar:

 • Stark motor med en effekt på 1900 W, vilket gör den kraftfull nog att fälla grova träd och kapa ved.
 • Bra avvibrering och låga vibrationer, vilket gör den bekväm att använda även under längre perioder.
 • Ergonomisk design med en vikt på 4.9 kg, vilket gör den lätt att hantera.
 • Prisvärd jämfört med andra bensindrivna motorsågar.

Nackdelar:

 • Kedjespännaren kräver verktyg, vilket kan vara en nackdel jämfört med modernare modeller som har spännare som inte kräver verktyg.
 • Ljudnivån på 99 dB är högre än vissa konkurrenter, vilket kan vara störande vid längre tids användning.

Sammanfattningsvis är Stiga CS 545 en prisvärd och kraftfull motorsåg som är idealisk för grövre jobb. Dess ergonomiska design och goda avvibrering gör den bekväm att använda även under längre perioder. Nackdelarna är främst kedjespännaren som kräver verktyg och den något högre ljudnivån.

Bra prislapp, stark motor, flera användare har utryckligen berättat om hur nöjda dem är med sågen.

Betyg: 3/5
3/5

STIHL MSA 220 C-BQ är en batteridriven motorsåg som får en tredjeplats i vårt bäst-i-test. Med en effekt på 36 V och svärdlängd på 30 cm är detta en kraftfull motorsåg som passar utmärkt för mindre projekt och trädgårdsarbeten. Nedan följer en lista med för- och nackdelar för STIHL MSA 220 C-BQ.

Fördelar:

 • Lätt och kompakt, vilket gör den behaglig att arbeta med även under längre perioder.
 • Innovativ EC-motor som ökar batteriets livslängd med upp till 70%.
 • Har flera säkerhetsfunktioner, som bromssystem och säkerhetsspärr, för att undvika olyckor.
 • Ematic-systemet som sparar olja, vilket är bra för miljön och plånboken.
 • Enkel att använda med snabbkedjespänning som inte kräver verktyg.

Nackdelar:

 • Batteri och laddare ingår inte i köpet, vilket gör priset högre.
 • Klarar inte lika tunga arbeten som bensindrivna motorsågar.
 • Kort svärdlängd på 30 cm, vilket begränsar kapaciteten vid större projekt.

Sammanfattningsvis är STIHL MSA 220 C-BQ en lättanvänd och miljövänlig motorsåg som passar utmärkt för mindre projekt och trädgårdsarbeten. Batteridriften gör den tyst och behaglig att använda, men svärdlängden och prestandan begränsar dess kapacitet vid större projekt.

 

Köpguide

 

Att köpa en motorsåg kan vara en förvirrande uppgift, särskilt för den som inte är särskilt kunnig på området. Men med rätt information och tips kan du göra en smart och säker investering. Här är en köpguide som hjälper dig att välja rätt motorsåg för dina behov.

 1. Användningsområde: Det första steget är att bestämma vad du ska använda motorsågen till. Ska du fälla stora träd eller bara kapa ved? Ska du använda sågen professionellt eller bara för hemmabruk? Ju mer kraftfull motorsåg du behöver, desto dyrare blir den vanligtvis.

 2. Källa till kraft: Motorsågar finns i två huvudtyper: bensin- och eldrivna. Bensindrivna sågar är mer kraftfulla och passar bäst för större arbeten utomhus. Eldrivna sågar är lättare att hantera och passar för mindre projekt och arbeten inomhus eller i trädgården.

 3. Svärdlängd: Svärdlängden är det längsta bladet på motorsågen som bestämmer hur tjockt träd du kan fälla eller kapa. Ju längre svärdlängd, desto kraftfullare motorsåg behöver du. För mindre projekt och konsumentbruk räcker det oftast med en svärdlängd på 30-40 cm.

 4. Vikt Motorsågens: vikt är viktig att tänka på eftersom det påverkar arbetskomforten. Om du planerar att använda sågen under längre tid kan det vara en god idé att välja en lättare modell. El- och batteridrivna sågar är oftast lättare än bensindrivna.

 5. Säkerhetsfunktioner: Säkerhet är alltid en viktig faktor att tänka på när du köper en motorsåg. Se till att motorsågen har nödstopp, kedjebroms, automatisk smörjning av kedjan och ett säkert handtag.

 6. Pris: Priset på en motorsåg varierar beroende på modell, storlek och kraft. Bensindrivna sågar är oftast dyrare än el- och batteridrivna. Men det är viktigt att välja en kvalitativ motorsåg som passar dina behov och budget.

Att köpa en motorsåg kan kännas överväldigande, men med dessa tips kan du hitta en säker och pålitlig motorsåg som passar dina behov. Tänk på vad du ska använda sågen till, källan till kraft, svärdlängd, vikt, säkerhetsfunktioner och pris när du gör ditt val.

 

Frågor och svar

Det beror på dina behov och användningsområden. Bensindrivna motorsågar är kraftfullare och bättre lämpade för tungt arbete, medan elektriska motorsågar är lättare och mer lämpade för mindre jobb.

Svärdlängden bör väljas baserat på storleken på de träd och stockar som du tänker såga. Generellt sett är längre svärd bättre för grövre arbete, medan kortare svärd är bättre för mindre jobb.

Underhåll är mycket viktigt för motorsågar. Regelbunden rengöring, oljebyte och byte av filter och tändstift kan förlänga livslängden på sågen och öka dess prestanda.

Skyddsutrustning som en hjälm, hörselskydd, skyddsglasögon, handskar och skyddskläder är alla viktiga när man arbetar med en motorsåg. Det är viktigt att skydda både huvud och kropp för att undvika skador.

En mindre elektrisk motorsåg med kortare svärd är lämplig för nybörjare som inte har mycket erfarenhet av att använda motorsågar. Dessa är lätta att hantera och mindre farliga än de större, kraftfullare modellerna.

Sammanfattning

En motorsåg är ett kraftfullt verktyg som kan användas för att fälla träd, kapa ved eller ta hand om trädgårdsarbeten. Vid köp av en motorsåg är det viktigt att välja rätt modell som passar dina behov och krav på kraft, säkerhet, vikt, ergonomi och prisklass.

Enligt vår bäst i test-artikel rankas Husqvarna 572 XP4 som den bästa motorsågen med ett betyg på 5/5, följt av STIHL MS 261 C-M med ett betyg på 4,5/5 och Makita EA7900P50E med betyget 4/5. Därefter följer Stiga CS 545 med betyget 3,5/5 och STIHL MSA 200 C-BQ med betyget 3/5.

När man köper en motorsåg bör man överväga vilken typ av kraftkälla som passar bäst, bensin- eller batteridrift. Det är också viktigt att tänka på svärdlängd, vikt, ljudnivå, säkerhetsfunktioner och underhållskrav.

För att välja rätt motorsåg är det bra att ställa frågor som vad ska jag använda motorsågen till, hur ofta kommer jag att använda den och vad är min budget? Det är också viktigt att läsa recensioner och jämföra olika modeller innan man köper en motorsåg.

Slutligen är det viktigt att ha rätt skyddsutrustning vid användning av motorsågar, som skyddsglasögon, hörselskydd, handskar och skyddskläder. Genom att göra ett informerat val och använda skyddsutrustning kan du få ut det mesta av din motorsåg samtidigt som du arbetar säkert.