Senast uppdaterad: juli, 2024

sänksåg Bäst i test

Bästa sänksågarna

En sänksåg är en oumbärlig verktyg för snickeri- och träarbeten, och valet av en rätt sänksåg kan göra hela skillnaden för precisionen och effektiviteten av ditt arbete. Men med så många olika märken och modeller på marknaden kan det vara svårt att veta vilken som är bäst för dina behov. I denna artikel kommer vi att undersöka och jämföra de bästa sänksågarna på marknaden idag, baserat på kvalitet, prestanda, pris och andra faktorer. Låt oss ta en titt på vad som gör dessa sänksågar så exceptionella och hjälpa dig att hitta den som passar bäst för dig.

Bosch GKT 55 GCE är en högpresterande och precisionssänksåg som har blivit utsedd till vår topprankade sänksåg med betyget 5/5. Med en kraftfull motor på 1400 W och ett högt varvtal på upp till 6250 rpm är denna såg en av de mest kraftfulla och effektiva på marknaden.

Makita SP6000J är en av de mest populära sänksågarna på marknaden, med en effekt på 1300 watt och ett maximalt varvtal på 5800 rpm.

Festool TS 55 är en populär sänksåg som fått höga betyg av både användare och experter. Den har en effekt på 1200 watt och kan nå ett varvtal på upp till 5200 varv per minut. Sågen är lätt att hantera och har ett effektivt splitterskydd som minimerar risken för splitter på båda sidor av snittet.

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • Kraftfull motor på 1400 W ger en hög sågkapacitet
 • Ljuddämpad sågklinga minskar ljudnivån och ökar arbetets komfort
 • Effektivt dammutsug minskar dammet och förbättrar arbetsmiljön
 • Mycket exakt inställning av sågvinkel och sågdjup ger perfekt precision
 • Kan användas på skenor från flera olika märken

Nackdelar:

 • Priset kan vara högre än för andra sänksågar på marknaden
 • Vissa användare kan uppleva sågen som något tung och klumpig

Sammanfattningsvis är Bosch GKT 55 GCE en högpresterande och pålitlig sänksåg som passar utmärkt för både privat och professionellt bruk. Med hög precision, kraftfull motor och effektivt dammutsug är denna såg ett utmärkt val för den som söker hög kvalitet och prestanda. Priset kan vara högre än för andra sänksågar, men för den som vill ha det bästa av det bästa är Bosch GKT 55 GCE ett utmärkt val.

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Lätt och smidig att använda, vilket gör den idealisk för både professionella och hemmabrukare.
 • Sågen har en försänkningsfunktion på 2 mm, vilket ger dig mer precision vid dina snitt.
 • Maskinen har en kraftfull motor som klarar av att såga genom både trä och metall med lätthet.
 • Kommer vanligtvis med en styrskena på 1,4 meter, vilket ger dig raka och jämna snitt.
 • Anti-kickback-funktionen ger dig ökad säkerhet vid användning av sågen.

Nackdelar:

 • Makita SP6000J är något dyrare än vissa andra sänksågar på marknaden, vilket kan avskräcka vissa användare.
 • Vibrationer kan uppstå vid användning av sågen, vilket kan påverka resultatet av dina snitt om du inte håller den stadigt.

Sammanfattningsvis är Makita SP6000J en utmärkt sänksåg som passar både professionella och hemmabrukare. Trots att den är något dyrare än vissa andra modeller på marknaden, är dess precision och kraftfulla motor definitivt värda priset. Vi ger denna sänksåg ett betyg på 4.5/5 och rekommenderar den till alla som söker en pålitlig och högkvalitativ sänksåg.

 
Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Effektivt splitterskydd som minimerar splitter på båda sidor av snittet
 • Lätt att hantera med tydliga markeringar
 • Klyvkniv medföljer för enklare ansättning i befintliga snittfogar
 • Justerbart varvtal för att kunna användas på olika material
 • Kompatibel med olika styrskenor för precisionssågning
 • Bra för tillskärning av skivmaterial, kapning av innerdörrar och tillverkning av fasade fogar och expansionsfogar i parkettgolv

Nackdelar:

 • Kan vara dyrare än andra sänksågar på marknaden
 • Styrskenan säljs ibland separat, vilket kan höja priset ytterligare
 • Effekten är något lägre än vissa andra sänksågar på marknaden

Sammanfattningsvis är Festool TS 55 en bra sänksåg som passar bra för precisionssågning av olika material. Trots att den kan vara dyrare än andra sänksågar på marknaden så levererar den bra prestanda och är lätt att hantera. Med sitt effektiva splitterskydd och möjlighet till justerbart varvtal passar den utmärkt för olika typer av projekt och är väl värd sitt höga betyg i vårt bäst-i-test.

 

Bra prislapp, stark motor, flera användare har utryckligen berättat om hur nöjda dem är med sågen.

Betyg: 3.5/5
3.5/5

Dewalt DWS520KT är en kraftfull sänksåg med en motor på 1300 watt och varvtal upp till 5500 rpm. Den är utrustad med en effektiv dammutsugning för att hålla arbetsområdet rent och snyggt. DWS520KT har också en enkel inställning för sågdjup och vinkel, vilket gör det enkelt att få precis rätt snitt varje gång.

Fördelar:

 • Stark motor på 1300 watt och högt varvtal på upp till 5500 rpm.
 • Lätt och enkel att använda, med enkel inställning för sågdjup och vinkel.
 • Effektiv dammutsugning som håller arbetsområdet rent och snyggt.
 • Stabil och säker att använda.

Nackdelar:

 • Styrskenan är lite kort, vilket kan göra det svårt att göra längre snitt.
 • Lite högre ljudnivå än vissa konkurrenter.
 • Något dyrare än vissa andra modeller på marknaden.

Sammanfattning: Dewalt DWS520KT är en kraftfull och pålitlig sänksåg som är idealisk för professionella användare som behöver en hög prestanda och precision. Trots några mindre nackdelar är det fortfarande en mycket bra sänksåg som är väl värd att överväga. Med ett betyg på 3.5/5 hamnar den på fjärde plats i vår bäst-i-test-lista över sänksågar.

 

Bra prislapp, stark motor, flera användare har utryckligen berättat om hur nöjda dem är med sågen.

Betyg: 3/5
3/5

Metabo KS 55 FS är en sänksåg som kommer med en 1200 watts motor och en maximal hastighet på 5600 varv per minut. Denna såg har en sågdjup på 55 mm i 90-graders vinkel och 39 mm i 45-graders vinkel. Det är en mångsidig såg som fungerar bra för kapning av trä, aluminium och andra material. Här är några av dess för- och nackdelar:

Fördelar:

 • Maskinen har ett bra grepp och känns stabil i handen.
 • Sågen kommer med en metallplatta som gör att den glider lätt över ytan.
 • Metabo KS 55 FS har en mjuk startfunktion som gör det enkelt att hantera sågen.
 • Maskinen har en dammutsugningsport som effektivt samlar upp damm och spån.
 • Sågen levereras med en styrskena som gör att du enkelt kan göra raka och exakta snitt.

Nackdelar:

 • Sågen är tung i jämförelse med andra modeller på marknaden.
 • Vinkelskalan är inte alltid exakt, vilket kan leda till felaktiga snitt.
 • När du byter blad kan det vara svårt att justera den korrekt.

Sammanfattningsvis är Metabo KS 55 FS en tillförlitlig sänksåg som fungerar bra för kapning av trä och andra material. Dess dammutsugningsport och mjuka startfunktion är två funktioner som sticker ut. Nackdelen är dess vikt och vinkelskala som kan orsaka felaktiga snitt.

 

Köpguide

 

Att köpa en sänksåg kan vara en utmaning för både nybörjare och erfarna hantverkare. För att underlätta processen har vi satt samman en köpguide med några viktiga faktorer att tänka på när du ska köpa en sänksåg.

 1. Användningsområde Fundera på vad du ska använda sänksågen till och välj sedan en modell som passar just dina behov. Behöver du såga i trä, aluminium eller annat material? Vilken storlek på sågdjup och sågklinga behöver du?

 2. Effekt och varvtal Sänksågens effekt och varvtal påverkar dess prestanda. Ju högre effekt och varvtal, desto bättre prestanda kommer du att få. Men samtidigt kommer en högre prestanda också med en högre prislapp. Fundera på dina behov och vad du är beredd att betala för.

 3. Dammutsug En sänksåg utan dammutsug kommer att generera mycket damm och spån i ditt arbetsområde. Så om du vill ha en ren och hälsosam arbetsmiljö, se till att välja en modell med dammutsug.

 4. Styrskena En styrskena kan hjälpa dig att få exakta och raka snitt. Fundera på om du vill ha en sänksåg med eller utan styrskena. Om du köper en modell utan styrskena, se till att du kan köpa en separat.

 5. Pris Priset på en sänksåg kan variera från några hundra till flera tusen kronor beroende på modell och prestanda. Fundera på vad du är beredd att betala och vilken prestanda du behöver.

 6. Märke Det finns många kända märken som erbjuder sänksågar av hög kvalitet. Bland de mest kända är Bosch, Makita, Festool, Dewalt och Metabo. Läs på om märket och dess rykte innan du bestämmer dig för en modell.

 7. Garanti och service Se till att välja en modell med en tillräcklig garanti och som har tillgång till service om du skulle behöva det.

Slutligen, ta dig tid att läsa recensioner och jämföra olika modeller innan du köper en sänksåg. Det är viktigt att hitta en modell som passar dina behov och ger dig den prestanda och kvalitet du behöver för att utföra ditt arbete på bästa sätt.

 

Frågor och svar

Skillnaden mellan en vanlig cirkelsåg och en sänksåg är att sänksågen har en klinga som är monterad under sågplattan, vilket gör det möjligt att göra precisa snitt rakt igenom materialet.

En sänksåg kan användas för att såga genom olika material, inklusive trä, plywood, gips, akryl och plast. För olika material kan olika sågklingor användas för att uppnå bästa resultat.

Säkerhetsfunktioner som kan vara viktiga att tänka på när man använder en sänksåg inkluderar skyddsglasögon, hörselskydd, och en välventilerad arbetsplats för att minska risken för damm och spån i luften. Det är också viktigt att följa tillverkarens instruktioner för korrekt användning av sågen.

När man väljer en sänksåg bör man tänka på faktorer som sågdjup, snitthastighet, precision, dammutsug, klingstorlek och vikt. Det är också viktigt att välja en sänksåg som passar ens behov och budget.

Några av de mest kända märkena som tillverkar högkvalitativa sänksågar är Bosch, Makita, Festool, DeWalt och Metabo. Det är viktigt att välja en sänksåg från en tillförlitlig och välrenommerad tillverkare för att få en högkvalitativ produkt.

Sammanfattning

I vår bäst i test-ranking kom Bosch GKT 55 GCE på första plats med betyget 5/5, tack vare dess höga effekt, exakta snitt och dammutsug. Makita SP6000J rankades på tredje plats med betyget 4.5/5, tack vare dess användarvänlighet och fina snitt. Festool TS 55 hamnade på andra plats med betyget 4/5, tack vare dess effektiva splitterskydd och höga precision. Dewalt DWS520KT och Metabo KS 55 FS rankades fyra respektive femma i testet.

Vid köp av sänksåg är det viktigt att överväga faktorer som kraft, precision, dammutsug och tillbehör som styrskenor. Det är också viktigt att välja en sänksåg som passar för den typ av material man tänker såga i, och som uppfyller ens behov och budget.

När det kommer till vanliga frågor om sänksågar så handlar det om att välja rätt klingstorlek, hur man underhåller sin sänksåg, vilka tillbehör som är nödvändiga, hur man använder en sänksåg säkert, och om det är bättre att köpa en batteridriven eller kabeldriven sänksåg.