Senast uppdaterad: juni, 2024

Skyddshjälm Bäst i Test

Bästa skyddshjälmen

Skyddshjälmar spelar en avgörande roll när det gäller att skydda användarna från potentiella huvudskador, särskilt inom industri, bygg och utomhusarbete. De skyddar inte bara mot fallande föremål och slag, utan också mot elektriska stötar, brand och till och med dåliga väderförhållanden. Det är därför av största vikt att välja den rätta skyddshjälmen för att garantera bästa möjliga säkerhet. I denna artikel kommer vi att utforska och jämföra fem toppmodeller av skyddshjälmar på marknaden och utvärdera dem baserat på olika parametrar, inklusive komfort, säkerhetsfunktioner, hållbarhet och pris, för att hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

3M SecureFit X5001VE toppar vår lista, vilket bekräftar dess rykte som den ledande skyddshjälmen på marknaden idag. Denna hjälm kombinerar innovativ teknik med enastående komfort och säkerhet, vilket gör den till ett idealiskt val för dem som behöver optimalt huvudskydd i krävande miljöer.

KASK PLASMA AQ är en pålitlig hjälm som kombinerar avancerade säkerhetsfunktioner med en stilren design. Det är ett populärt val bland yrkesverksamma tack vare sin robusta konstruktion och höga komfortnivå, vilket gör den idealisk för användning under långa tidsperioder.

STIHL Advance X-Vent är en skyddshjälm med flera funktioner som särskilt designats för skogshuggning och andra utomhusyrken. Den erbjuder ett överlägset skydd och bekvämlighet, vilket hjälper användare att bibehålla sin produktivitet och säkerhet under hela arbetsdagen.

#1 3M SecureFit X5001VE

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • Säkerhet: Hjälmen uppfyller alla relevanta säkerhetsstandarder och erbjuder enastående skydd mot fallande föremål och slag.
 • Komfort: Med 3M’s patenterade tryckfördelningsteknik minskar den klämmande känslan och ger en bekväm passform hela dagen.
 • Anpassningsbar: Den har justerbara remmar för en individuell passform, vilket ökar användarnas komfort och säkerhet.
 • Hållbarhet: Tillverkad med högkvalitativa material, garanterar denna hjälm lång livslängd även i de mest krävande arbetsmiljöerna.

Nackdelar:

 • Pris: Även om kvaliteten motiverar kostnaden, kan priset vara avskräckande för vissa användare.

3M SecureFit X5001VE erbjuder en oslagbar kombination av komfort, säkerhet och hållbarhet, vilket gör den till det bästa valet för huvudskydd. Trots det högre priset, är den investeringen värd med tanke på de överlägsna fördelarna den erbjuder. Detta är utan tvekan den bästa skyddshjälmen på marknaden idag.

#2 KASK PLASMA AQ

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Säkerhet: Med sin robusta konstruktion och kompatibilitet med ögon- och hörselskydd, är den här hjälmen designad för att skydda användaren från en mängd risker.
 • Komfort: Tack vare dess innovativa ventilationssystem, kan hjälmen bäras bekvämt under långa tidsperioder.
 • Anpassningsbarhet: Med sin justerbara storlek, kan KASK PLASMA AQ enkelt anpassas för att passa olika huvudstorlekar.
 • Stil: Dess slående design gör den till en av de mest attraktiva skyddshjälmarna på marknaden.

Nackdelar:

 • Vikt: Trots dess robusta konstruktion, kan vikten vara lite tung för vissa användare, speciellt vid längre användning.
 • Pris: Kostnaden för KASK PLASMA AQ är högre än genomsnittet, vilket kan vara en nackdel för budgetmedvetna användare.

Trots vissa mindre nackdelar, levererar KASK PLASMA AQ en stark prestanda när det gäller både säkerhet och komfort. Dess design och anpassningsbarhet gör den till ett idealiskt val för alla som vill kombinera stil med skydd. Dess högre prispunkt är motiverad av dess kvalitet och varaktighet, vilket gör det till ett smart val för dem som värdesätter långvarigt skydd.

#3 STIHL Advance X-Vent

Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Integrerade skyddsfunktioner: Hjälmen kommer med inbyggt visir och hörselskydd, vilket ger omfattande skydd mot flera arbetsrelaterade risker.
 • Ventilation: Med hjälp av sitt avancerade ventilationssystem, hjälper STIHL Advance X-Vent att hålla användaren sval och bekväm även under varma arbetsförhållanden.
 • Lättvikt: Trots sina omfattande skyddsegenskaper är denna hjälm överraskande lätt, vilket bidrar till användarkomforten.

Nackdelar:

 • Passform: Vissa användare har rapporterat att hjälmen kan vara svår att justera för att få en perfekt passform.
 • Pris: Priset kan vara lite högt jämfört med andra hjälmar med liknande funktioner.

STIHL Advance X-Vent erbjuder robust skydd och användarvänliga funktioner, vilket gör den idealisk för utomhusyrken som skogshuggning. Trots vissa utmaningar med passformen och ett något högt pris, kompenserar dess integrerade skyddsfunktioner, avancerade ventilation och lätta design för dessa små nackdelar. Denna hjälm är ett smart val för dem som söker efter allsidigt skydd och komfort i en enda produkt.

#4 3M SecureFit X5501V

Hög komfort och justeringsbar, flera användare har uttryckligen berättat om hur nöjda dem är med den här skyddshjälmen.

Betyg: 3.5/5
3.5/5

3M SecureFit X5501V är en innovativ skyddshjälm som är konstruerad med en stark betoning på både komfort och skydd. Denna hjälm är framtagen med 3M’s patenterade tryckfördelningsteknik och erbjuder en hög nivå av bekvämlighet, samtidigt som den upprätthåller stränga säkerhetsstandarder.

Fördelar:

 • Säkerhet: 3M SecureFit X5501V uppfyller alla relevanta säkerhetsstandarder och erbjuder pålitligt skydd mot fallande föremål och stötar.
 • Komfort: Med sin unika tryckfördelningsteknik erbjuder denna hjälm en bekväm passform, vilket gör den lämplig för långa användningsperioder.
 • Justering: Hjälmen har en lättanvänd justeringsmekanism som gör det möjligt att snabbt och enkelt anpassa passformen för olika huvudstorlekar.

Nackdelar:

 • Ventilation: Vissa användare har rapporterat att hjälmen kan bli varm under längre användningsperioder.
 • Pris: 3M SecureFit X5501V är något dyrare jämfört med andra jämförbara produkter på marknaden.

Medan 3M SecureFit X5501V erbjuder starka fördelar när det gäller säkerhet och justerbarhet, faller den något kort när det gäller ventilation. Dess högre pris kan vara en avskräckande för vissa, men dess kvalitet och komfort gör den till ett starkt alternativ för de som söker en tillförlitlig skyddshjälm. Övergripande, denna hjälm levererar solid prestanda, men kan dra nytta av några förbättringar för att öka användarkomforten.

#5 PETZL Vertex ST

Bra prislapp och hög säkerhet, kunder har uttryckligen berättat om hur nöjda dem är med den här skyddshjälmen.

Betyg: 3/5
3/5

PETZL Vertex ST är en mångsidig skyddshjälm som är särskilt utformad för att möta behoven hos yrkesverksamma inom byggindustrin. Den balanserar effektivt mellan säkerhet, komfort och hållbarhet och är idealisk för dem som söker ett pålitligt huvudskydd under utmanande arbetsförhållanden.

Fördelar:

 • Säkerhet: PETZL Vertex ST följer strikta säkerhetsstandarder och erbjuder ett robust skydd mot fallande föremål och slag.
 • Justering: Hjälmen har en justerbar mekanism som gör det möjligt att anpassa passformen för olika huvudstorlekar.
 • Tillbehörsanpassning: Hjälmen har flera fästpunkter för tillbehör som ögon- och hörselskydd, vilket gör den mycket anpassningsbar.

Nackdelar:

 • Komfort: Vissa användare har rapporterat att hjälmen kan bli obekväm vid långvarig användning.
 • Ventilation: Till skillnad från vissa andra hjälmar på marknaden, erbjuder PETZL Vertex ST inte avancerad ventilation, vilket kan leda till överhettning under varma arbetsförhållanden.

Trots sina starka säkerhetsfunktioner och justerbarhet, lider PETZL Vertex ST av bristande komfort och ventilation, särskilt vid långvarig användning. Dessa nackdelar kan dock vara rimliga givet dess övergripande säkerhetsegenskaper och förmågan att anpassa med olika tillbehör. Sammantaget är PETZL Vertex ST ett solitt, men inte spektakulärt, alternativ för skyddshjälm för yrkesverksamma inom byggsektorn.

Köpguide

Att välja en skyddshjälm kan vara en utmanande uppgift, men att förstå vad du ska leta efter kan hjälpa dig att göra ett klokt köp. Här är några steg för att hjälpa dig att välja rätt skyddshjälm:

1. Säkerhetscertifieringar: Det första du bör titta på är vilka säkerhetsstandarder hjälmen uppfyller. Det är viktigt att hjälmen har relevant certifiering som bevisar att den uppfyller eller överträffar specifika säkerhetsstandarder.

2. Komfort och passform: En hjälm som sitter bekvämt är mer sannolikt att bäras korrekt och konsekvent. Se till att välja en hjälm med justerbara remmar för att säkerställa en god passform, och om möjligt, prova hjälmen innan du köper den.

3. Ventilation: Om du kommer att bära hjälmen under långa perioder eller i varma förhållanden, är bra ventilation ett måste. En välventilerad hjälm kan hjälpa till att hålla dig sval och förhindra överhettning.

4. Hållbarhet och kvalitet på material: En skyddshjälm bör vara robust nog att stå emot de påfrestningar den kommer att utsättas för. Hjälmar av hög kvalitet är oftast gjorda av hållbara material som kan tåla slag och stötar.

5. Tillbehörsanpassning: Beroende på ditt arbete kanske du behöver tillbehör som ett visir, hörselskydd eller ljus. Vissa hjälmar kommer med inbyggda tillbehör, medan andra har fästpunkter för att lägga till dem separat.

6. Pris: Sist men inte minst, är priset också en viktig faktor. Kom ihåg att det billigaste alternativet inte alltid är det bästa när det gäller skyddshjälmar. Fokusera på att hitta en hjälm som erbjuder bästa möjliga balans mellan pris och kvalitet.

Kom ihåg att skyddshjälmar är personlig skyddsutrustning, och det är viktigt att varje användare har en egen. Att köpa rätt hjälm kan göra en enorm skillnad i din arbetsmiljö, så ta dig tid att göra rätt val.

Frågor och svar

Skyddshjälmar är utformade för att skydda användarens huvud mot potentiella skador orsakade av fallande föremål, stötar, elektriska stötar och andra arbetsrelaterade risker. De är en viktig del av personlig skyddsutrustning, särskilt i farliga arbetsmiljöer som byggarbetsplatser och industriella miljöer.

Det är allmänt rekommenderat att byta ut din skyddshjälm var femte år, även om detta kan variera beroende på tillverkarens specifikationer och hur mycket slitage hjälmen har utsatts för. Om hjälmen visar några tecken på skador, som sprickor eller deformiteter, bör den bytas ut omedelbart.

Nej, det är inte rekommenderat att bära något huvudplagg under en skyddshjälm, eftersom det kan påverka passformen och effektiviteten hos hjälmen. Om du behöver skydd mot solen, leta efter hjälmar med inbyggda solskydd.

När en skyddshjälm är ”typgodkänd” eller ”certifierad”, innebär det att den har testats och uppfyller specifika säkerhetsstandarder som fastställts av en oberoende certifieringsorganisation. Dessa standarder garanterar att hjälmen erbjuder en tillräcklig nivå av skydd mot de risker den är avsedd att skydda mot.

En skyddshjälm ska passa säkert men bekvämt på ditt huvud. Den ska vara justerbar för att säkerställa en bra passform, men den ska inte vara för tajt eller skapa punkter med onödigt tryck. Hjälmen ska sitta parallellt med marken när den är på huvudet och inte luta framåt, bakåt eller åt sidorna.

Sammanfattning

I vår omfattande jämförelse av skyddshjälmar tog vi fram fem toppalternativ och bedömde dem baserat på en rad faktorer inklusive säkerhet, komfort, justerbarhet, ventilation, och pris.

3M SecureFit X5001VE blev den klara vinnaren med ett betyg på 5 av 5. Denna hjälm, rankad som nummer ett, utmärker sig med sin komfort och avancerade säkerhetsegenskaper. Dess justerbara passform och överlägsna hållbarhet bidrog till dess höga betyg, trots en något högre prislapp.

Rankad på andra plats, hittar vi KASK PLASMA AQ med ett betyg på 4,5 av 5. Denna hjälm erbjuder också utmärkt säkerhet och justerbarhet, med ytterligare fördelar som effektiv ventilation och en lätt konstruktion. Några användare rapporterade dock obekvämligheter vid längre användning.

På tredje plats rankas STIHL Advance X-Vent med ett betyg på 4 av 5. Denna hjälm är uppskattad för sin robusthet och höga kvalitet, men vissa användare rapporterade att den kunde vara obekväm över tiden och att ventilationen kunde förbättras.

Den fjärde platsen går till 3M SecureFit X5501V med ett betyg på 3,5 av 5. Trots att den uppfyller alla relevanta säkerhetsstandarder och erbjuder pålitligt skydd, faller den något kort när det gäller ventilation, och dess högre pris kan avskräcka vissa köpare.

Slutligen, PETZL Vertex ST, rankad på femte plats med ett betyg på 3 av 5. Trots sina starka säkerhetsfunktioner och justerbarhet, lider den av bristande komfort och ventilation, särskilt vid långvarig användning. Dessa nackdelar kan dock vara rimliga givet dess övergripande säkerhetsegenskaper och förmågan att anpassa med olika tillbehör.

Sammanfattningsvis erbjuder alla dessa skyddshjälmar ett bra skydd, men det är viktigt att överväga andra faktorer som komfort, justerbarhet och pris vid valet av rätt hjälm för dina behov.