Senast uppdaterad: juni, 2024

Kodlås Till Ytterdörr Bäst i Test

Bästa kodlåset till ytterdörr

I en värld där teknik ständigt förbättras och effektiviserar vårt dagliga liv, är säkerhet en aspekt som aldrig kan kompromissas med. Att ha tillgång till pålitliga, säkra och samtidigt bekväma lösningar för att skydda våra hem har blivit en grundläggande förutsättning. Från tidlös nyckellåsning till toppmoderna, teknikdrivna låssystem, marknaden erbjuder nu en rad alternativ att välja mellan. Denna artikel djupdyker i några av de mest imponerande kodlåsen som finns på marknaden, belyser deras specifika funktioner och ger en omfattande jämförelse för att hjälpa dig att göra ett välgrundat val.

SvensktBygg.se är en av Sveriges största byggmagasin på nätet. Våra test är och kommer alltid att förbli en kostnadsfria att ta del av. Om du uppskattar vårt arbete kan du stödja vår sida genom att klicka på någon av de köplänkar vi tillhandahåller. När du gör en köp genom någon av dessa länkar får vi en liten provision från återförsäljaren, vilket hjälper oss att upprätthålla korrekt information på vår webbplats och genomföra fler tester. Tack för ditt stöd!

 • Sveriges bäst betygsatta kodlås
 • Certifierat av SBSC och är listad på Säkerhetsguiden som ges ut av Svenska Stöldskyddsföreningen.
 • Har du inte koden, kommer du inte in – Oavsett!

YALE DOORMAN är en pålitlig och användarvänlig lösning som förtjänar sin position som ett av de bästa kodlåsen på marknaden. Denna modell, med sin robusta konstruktion och intuitiva användargränssnitt, tillhandahåller en effektiv balans mellan hög prestanda och användarvänlighet.

EASYACCESS EasyFingerTouch är en produkt som erbjuder en unik kombination av bekvämlighet och säkerhet. Med en biometrisk fingeravtrycksscanner, låter detta kodlås dig låsa upp ditt hem med en enkel beröring, samtidigt som det ger robust säkerhet.

#1 YALE DOORMAN L3S

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • Avancerad teknik: L3S-modellen har en högteknologisk design och funktioner som gör det till ett av de mest avancerade kodlåsen på marknaden.

 • Användarvänlighet: Den intuitiva designen gör det enkelt att programmera och använda, vilket gör det till ett utmärkt val för alla hem.

 • Hög säkerhet: Den erbjuder ett högkvalitativt skydd för ditt hem med sin sofistikerade kryptering och andra säkerhetsfunktioner.

 • Tillförlitlighet: YALE är ett erkänt märke inom säkerhetsbranschen och har ett rykte om att producera pålitliga produkter.

 • Grym installationsvideo. Och skulle frågor uppstå har dem Svensk kundservice.

Nackdelar:

 • Pris: Denna modell kan vara dyrare än andra kodlås på marknaden, vilket kan vara en avskräckande faktor för vissa kunder.

 • Komplex installation: På grund av dess avancerade teknik kan installationen vara mer komplex än för mer grundläggande kodlås.

YALE DOORMAN L3S skapar en balans mellan avancerad teknik och användarvänlighet, vilket gör det till ett överlägset val för de som söker den bästa säkerheten för deras hem. Trots en något högre prislapp och en mer komplex installation, dess höga prestanda och tillförlitlighet gör det till det bästa kodlåset i vårt test. Om du vill ha ett kodlås som erbjuder både högteknologiska funktioner och enkel användning, är YALE DOORMAN L3S svaret.

#2 YALE DOORMAN

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Pålitlig säkerhet: Med sin robusta konstruktion och säkra kryptering, är YALE DOORMAN en pålitlig säkerhetslösning för alla hem.

 • Användarvänlighet: Med sitt intuitiva gränssnitt är det enkelt för användarna att programmera och använda låset.

 • Snygg design: Dess stilrena och moderna design kompletterar ett brett spektrum av dörrstilar, vilket gör den till ett estetiskt tilltalande val.

Nackdelar:

 • Begränsad teknologi: Även om det är en effektiv och pålitlig enhet, saknar YALE DOORMAN vissa av de avancerade teknologifunktioner som finns i nyare modeller som YALE DOORMAN L3S.

 • Batterilivslängd: Vissa användare har rapporterat att de behöver byta batterier oftare än förväntat, vilket kan lägga till ytterligare underhållskostnader.

Trots vissa begränsningar är YALE DOORMAN fortfarande en solid, pålitlig och användarvänlig säkerhetslösning. Dess robusta konstruktion och enkla gränssnitt gör det till ett attraktivt val för de som söker effektiv hemskydd utan behov av de mest avancerade teknologiska funktionerna. Med en stark andra plats i vårt test, fortsätter YALE DOORMAN att vara ett smart val för kodlås.

#3 EASYACCESS EasyFingerTouch

Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Biometrisk teknik: Med sin fingeravtrycksscanner erbjuder EasyFingerTouch en nivå av personlig säkerhet som är svår att matcha.

 • Användarvänlighet: Enkelhet är nyckeln till detta lås. Du behöver bara röra vid sensorn för att låsa upp dörren, vilket gör det till ett utmärkt val för de som söker enkel tillgänglighet.

 • Säkerhet: Trots sin bekvämlighet, kompromissar inte EasyFingerTouch med säkerheten. Den använder toppmoderna krypteringsmetoder för att hålla ditt hem säkert.

Nackdelar:

 • Prestanda i dåligt väder: En del användare har rapporterat att fingeravtrycksscannern kan vara mindre pålitlig i dåligt väder, till exempel vid kraftigt regn.

 • Pris: Denna modell är dyrare än vissa andra kodlås på marknaden, vilket kan vara en avskräckande faktor för vissa konsumenter.

EASYACCESS EasyFingerTouch ger en unik balans mellan bekvämlighet och säkerhet. Med sitt intuitiva gränssnitt och högkvalitativa konstruktion, erbjuder det en säker, användarvänlig lösning. Trots några mindre nackdelar, speciellt i dåligt väder, och en högre prislapp, är EasyFingerTouch en stark konkurrent på kodlåsmarknaden, särskilt för de som uppskattar bekvämligheten med biometrisk teknik.

#4 YALE LINUS

Kunder är extra nöjda med det här kodlåset på grund av dess smarta integration, lätta installation och tillhörande app.

Betyg: 3.5/5
3.5/5

YALE LINUS är ett smart kodlås som kombinerar minimalistisk design med pålitlig funktionalitet. Med sin enkla installation och lättanvända app, ger LINUS en sömlös, modern lösning för din hemsäkerhet.

Fördelar:

 • Smart hem integration: YALE LINUS kan smidigt integreras med de flesta smarta hemsystem, vilket gör det till ett utmärkt val för de som vill ha ett enhetligt säkerhetssystem.

 • Enkel installation: Till skillnad från vissa andra kodlås på marknaden, är YALE LINUS relativt enkel att installera, vilket sparar tid och ansträngning.

 • Appbaserad kontroll: Med den tillhörande appen kan du enkelt kontrollera och övervaka ditt lås var du än är.

Nackdelar:

 • Kräver konstant internetanslutning: För att dra nytta av alla dess funktioner kräver YALE LINUS en konstant internetanslutning, vilket kan vara en nackdel i områden med dålig internetuppkoppling.

 • Batterilivslängd: Som med andra smarta kodlås, kan batterilivslängden vara kortare, vilket innebär att batterierna måste bytas ut relativt ofta.

Trots några mindre nackdelar är YALE LINUS ett imponerande kodlås för dem som föredrar smarta hemlösningar. Dess enkla installation och smidiga integration med andra smarta enheter gör det till ett attraktivt val, trots att det kräver en konstant internetanslutning och kan ha en kortare batterilivslängd. Om du är på jakt efter en smidig, appbaserad lösning, kan YALE LINUS vara det rätta valet för dig.

#5 EASYACCESS EasyCodeTouch

Kunder är extra nöjda med det här kodlåset på grund av dess enkelhet, lätta installation och rimliga prislapp.

Betyg: 3/5
3/5

EASYACCESS EasyCodeTouch erbjuder en balans mellan grundläggande säkerhet och enkel användning. Detta kodlås ger dig fördelarna med kodlåsning, men med en enkel beröringsskärm för lätt inmatning.

Fördelar:

 • Enkel användning: Med sin touchskärm är det enkelt att mata in din kod och låsa upp dörren.

 • Lätt installation: Till skillnad från vissa mer tekniska kodlås, är EasyCodeTouch relativt enkelt att installera.

 • Ekonomiskt val: Med ett lägre pris än vissa konkurrerande produkter, är detta kodlås ett bra val för de som har en strikt budget att följa.

Nackdelar:

 • Begränsade funktioner: EasyCodeTouch har färre funktioner jämfört med några av de högre rankade kodlåsen i vår lista.

 • Mindre robust: Medan det fortfarande är ett säkert val, kan detta kodlås vara mindre robust än vissa andra alternativ på marknaden.

EASYACCESS EasyCodeTouch är ett grundläggande men tillförlitligt kodlås för de som söker enkelhet och värde. Medan det kan sakna några av de mer avancerade funktionerna i högre rankade modeller, erbjuder dess enkelhet och ekonomiska pris en solid lösning för de som behöver en grundläggande säkerhetslösning. För dem som vill ha ett enkelt och prisvärt kodlås, är EasyCodeTouch ett vettigt val.

Köpguide

 

Att installera ett kodlås på ytterdörren kan vara ett utmärkt sätt att öka säkerheten i ditt hem och förenkla din vardag. Här är en guide till vad du bör tänka på när du köper ett kodlås till din ytterdöRr.

 1. Typ av kodlås: Det finns huvudsakligen två typer av kodlås: mekaniska och elektroniska. Mekaniska kodlås drivs inte av ström och har fysiska knappar för att ange koden. Elektroniska kodlås är mer avancerade och kan ofta programmeras med flera koder, fjärrstyrs via en app och har till och med möjlighet för biometrisk åtkomst, som fingeravtryck.
 1. Säkerhet och certifiering: Det är viktigt att kodlåset du väljer är säkert. Se till att det är certifierat enligt nödvändiga säkerhetsstandarder. I Sverige och Europa brukar kodlås och andra lås vara certifierade enligt SS 3522 eller EN 1303 standarder.
 1. Användarvänlighet: Kodlåset ska vara enkelt att använda för alla i familjen. Knapparnas storlek, tydligheten i displayen (om det finns en), och hur lätt det är att programmera nya koder är alla faktorer att överväga.
 1. Installation: Är låset enkelt att installera på egen hand eller behöver du hjälp av en professionell? En del kodlås kan kräva att du förstår något om dörrkonstruktion och har viss hantverkserfarenhet, medan andra är mycket enkla att installera.
 1. Strömförsörjning: Om du väljer ett elektroniskt kodlås, kom ihåg att kolla hur det får sin ström. Många drivs av batterier. Kolla då hur länge batterierna varar och hur du vet när det är dags att byta dem.
 1. Backup-lösning: Vad händer om koden glöms bort eller batteriet i låset dör? Många kodlås kommer med en fysisk nyckel som kan användas i dessa situationer. Andra kan ha backup strömlösningar som en 9V-nödbatteriport.
 1. Pris: Priset för kodlås varierar mycket beroende på funktioner och varumärke. Sätt upp en budget och se till att jämföra olika modeller inom detta intervall för att få den bästa mixen av pris och funktioner.
 1. Garanti och support: Till sist, glöm inte att kolla in garantin och vilken typ av support tillverkaren erbjuder. Bra kundtjänst kan göra en stor skillnad om du stöter på några problem.

Att välja rätt kodlås kan ta lite tid och forskning, men att hitta rätt för ditt hem kan ge stor trygghet och bekvämlighet i det långa loppet.

 

Frågor och svar

Både elektroniska och mekaniska kodlås kan erbjuda hög säkerhet, men det beror mer på specifikationerna för det individuella låset än på om det är elektroniskt eller mekaniskt. Elektroniska lås har ofta fler funktioner, som att kunna ändra koder regelbundet, ha flera koder och även fjärrstyrningsalternativ, vilket kan öka säkerheten.

Hur ofta du behöver byta batterier varierar beroende på märke och modell, men i genomsnitt behöver de flesta batterier bytas ut ungefär varje år. De flesta elektroniska kodlås kommer att ge en varning när batterinivån blir låg.

Många kodlås kan installeras av husägaren med grundläggande verktyg och instruktionerna som följer med låset. Om du känner dig obekväm med att göra det själv eller om låset kräver mer komplicerade justeringar av dörren, kanske du vill anlita en professionell.

Ja, många elektroniska kodlås tillåter att du programmerar in flera unika koder. Detta kan vara särskilt användbart om du vill ge tillgång till ditt hem till familjemedlemmar, städpersonal eller hantverkare och sedan ta bort koden när de inte längre behöver tillgång.

De flesta kodlås kommer med en nödnyckel som du kan använda om du glömmer din kod. Om låset är elektroniskt och kan fjärrstyras, kan du kanske också återställa koden via appen. Det är alltid bäst att kontrollera med tillverkaren eller konsultera användarhandboken för specifika instruktioner.

Sammanfattning

YALE DOORMAN L3S (Betyg: 5/5) toppar listan med dess avancerade teknik och användarvänlighet. Trots en högre prislapp och något komplex installation, erbjuder det enastående prestanda och tillförlitlighet.

YALE DOORMAN (Betyg: 4.5/5) tar andraplatsen med sin robusta konstruktion och enkla gränssnitt. Även om den saknar vissa avancerade funktioner, fortsätter den att vara en solid och pålitlig säkerhetslösning.

EASYACCESS EasyFingerTouch (Betyg: 4/5) erbjuder en unik balans mellan bekvämlighet och säkerhet med sin biometriska teknik. Dess prestanda kan påverkas i dåligt väder, men dess övergripande funktioner och säkerhet gör det till ett starkt alternativ.

YALE LINUS (Betyg: 3.5/5) är ett smart kodlås som enkelt kan integreras med de flesta smarta hemsystem. Den har dock vissa begränsningar, som behovet av konstant internetanslutning och en kortare batterilivslängd.

EASYACCESS EasyCodeTouch (Betyg: 3/5) erbjuder en grundläggande, men tillförlitlig, säkerhetslösning för de som söker enkelhet och värde. Medan den kan sakna vissa avancerade funktioner, är den lätt att installera och använda.

I slutändan, oavsett vilket kodlås du väljer, kommer det att ge en förbättrad säkerhet och bekvämlighet för ditt hem. Det bästa valet beror på dina specifika behov och prioriteringar.