Senast uppdaterad: juni, 2024

Torkvinda Bäst i Test

Bästa torkvindan

Ah, tänker du kanske… Behöver jag verkligen plöja igenom en ”bäst i test” artikel för att hitta rätt torkvinda? 🤔 Det är väl bara att köpa första bästa från närmaste butik. 

Saken är den, en torkvinda är inte bara en torkvinda. Det finns en djungel där ute!  Från svajiga modeller som ger upp vid första vindpusten till de som är så komplicerade att fälla upp att man nästan behöver en ingenjörsexamen. Och låt oss inte ens prata om de som rostar efter första regnskuren…

Vi på svensktbygg.se har gjort grovjobbet åt dig. Vi har satt flera torkvindor på prov i vad som troligen är landets mest omfattande test. Vi tittade inte bara på hur väl de torkar dina kläder (duh), men också hur hållbara, användarvänliga och prisvärda de är. Allt för att du ska kunna hitta den perfekta torkvindan. Så du kan spendera mindre tid på att gruva dig för tvättdagen och mer tid på… ja, vad som helst annat. 🌈

Häng med nu, så kikar vi på vad vi hittade!

 • Rörets industrier är Sveriges ledande producent av torkvindor
 •  Specifikt tillverkad mot hårt, svenskt väder.
 • Lång garanti
 • Prislappen är löjligt låg (håller samma prisklass som billiga alternativ från te x Jula/Biltema)

Det är inte alltid lätt att hitta en torkvinda som kombinerar hållbarhet med utmärkt design och användarvänlighet. TORKVINDA COMPACT 4ARM är ett framstående exempel på en torkvinda som verkligen levererar på alla fronter, och det är inte konstigt att den blivit ett populärt val bland hushållen.

Med en balans mellan stil och funktion, erbjuder Torkvinda Rörets Wilda ett praktiskt alternativ för dem som värdesätter både design och effektivitet. Denna torkvinda, med sina genomtänkta detaljer och smarta funktioner, strävar efter att göra tvättdagen lite lättare.

#1: Torkvinda Rörets Wilma

När det kommer till att välja den perfekta torkvindan, är det lätt att tappa bort sig bland alla alternativ. Men oroa dig inte, vi har grävt fram guldkornet – Rörets Wilma. Varför den sticker ut? 

Betyg:5/5
5/5

Fördelar med Rörets Wilma:

 • Byggd för att stå emot svenskt väder: Med sin kombination av galvaniserat stålrör och aluminiumdelar säger Wilma ”ha det så bra” till rost och skador. Vädertålig? Jajamensan! ☔
 • Lätt som en plätt att installera: Komplett med markrör, så du slipper springa runt och leta efter delar. Dessutom 40 meter lina – prata om rymd för veckans alla tvättar!
 • Stabilt stöd: Trots att jordankare säljs separat, är det enkelt att hitta ett som passar. Inga mer vind-olyckor här inte.
 • 5 år garanti: Så du kan sova gott, veta att Wilma inte sviker dig i första taget.

Nackdelar? Nä, knappt värda att nämna…

Men, okay, om vi måste:

 • Jordankare ingår ej. Men hey, det ger dig chansen att välja ett som passar just din trädgård.

Varför Wilma över en torkvina från exempelvis Jula?

 • Materialkvaliteten: Julas variant i ”lite klent material”, som vissa kunder påpekar, står inte en chans mot Wilmans robusta konstruktion. 
 • Stabilitetsfrågor: Jula-kunder rapporterar om dålig förankring och foten som lätt går sönder. Med Wilma, där du får välja ett stadigt jordankare själv, står din tvätt säkert oavsett väder.
 • Praktisk användning: Rörets Wilma är just praktisk. Inga lösa linor eller svåra mekanismer. Bara ren och skär tvättglädje.

#2: TORKVINDA COMPACT 4ARM

Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Robust konstruktion: Tillverkad av högkvalitativa material som garanterar långvarig användning utan slitage.
 • Generös torkyta: Med sina 40 meter torklina kan den enkelt hantera större tvättladdningar, vilket gör den idealisk för familjer.
 • Kompakt när den är ihopfälld: Trots sin stora kapacitet kan den enkelt vikas ihop för att spara utrymme när den inte används.
 • Stabil i starka vindar: De fyra armarna ger extra stabilitet, vilket minskar risken för att tvätten blåser bort eller torkvindan välter.
 • Lätt att montera: Klara, tydliga instruktioner och kvalitetskomponenter säkerställer en smidig uppsättning.

Nackdelar:

 • Högre pris: Kvaliteten och funktionerna återspeglas i priset, vilket kan vara högre än vissa andra modeller på marknaden.
 • Kräver ordentligt förankring: För att säkerställa stabilitet krävs det att den förankras ordentligt, vilket kan vara tidskrävande.

TORKVINDA COMPACT 4ARM 40M sticker verkligen ut som en högpresterande, hållbar och användarvänlig produkt. Medan den har ett något högre pris, motiveras detta av dess kvalitet och funktioner. För de som söker en tillförlitlig och långvarig lösning för sina torkbehov, är detta verkligen en torkvinda att överväga.

#3: Torkvinda Rörets Wilda

Betyg: 3.5/5
3.5/5

Fördelar:

 • Stabil konstruktion: Wilda är robust byggd och står stadigt även under blåsigare dagar.
 • Flexibel installation: Passar både för stora trädgårdar och mindre uteplatser tack vare sin anpassningsbara design.
 • UV-resistent: Materialet är behandlat för att stå emot solens skadliga strålar, vilket garanterar en längre hållbarhet.
 • Justerbara linor: Ger användaren möjlighet att justera torkytan baserat på mängden tvätt.

Nackdelar:

 • Mindre torkyta än förväntat: Jämfört med andra modeller kan torkytan kännas något begränsad.
 • Kräver regelbunden justering: Linorna kan töja sig över tiden och behöver då sträckas om.
 • Manuell låsfunktion: Saknar automatisk låsmekanism, vilket kan vara obekvämt för vissa användare.

Torkvinda Rörets Wilda presenterar en solid medelväg för dem som söker ett prisvärt och pålitligt torkalternativ. Även om den har några utmaningar, särskilt när det gäller torkyta och linojustering, kan dess robusta design och UV-resistens göra den till ett attraktivt val för många hushåll. Med rätt underhåll kan Wilda visa sig vara en varaktig investering för din trädgård.

Köpguide

Att välja en torkvinda kan vid första anblicken verka som en enkel uppgift. Men med tanke på de många varianterna som finns på marknaden och de olika behov som hushållen har, finns det några viktiga punkter att tänka på. Följ den här guiden för att säkerställa att du gör ett välgrundat köp.

1. Storlek och kapacitet

 • Torkyta: Börja med att fundera på hur mycket tvätt du vanligtvis hänger ut. Om du har en stor familj kan du behöva en större torkyta.
 • Utrymme: Mät den plats där torkvindan ska placeras för att säkerställa att den passar bra utan att ta upp för mycket utrymme.

2. Material

 • Hållbarhet: Välj torkvindor gjorda av rostfria eller väderbeständiga material som aluminium eller galvaniserat stål.
 • UV-resistens: Material som inte bleks eller försvagas av solens UV-strålar håller längre.

3. Installation och användarvänlighet

 • Montering: Vissa torkvindor kräver grundlig förankring medan andra kan vara mer portabla.
 • Justerbarhet: Möjligheten att justera höjden och linlängden kan vara praktiskt för olika tvättstorlekar och användares höjd.

4. Funktioner

 • Låsmekanism: En automatisk eller manuell låsmekanism kan hålla linorna spända och skydda din tvätt mot vind.
 • Hopfällbarhet: Möjligheten att fälla ihop torkvindan när den inte används kan vara användbar, särskilt i mindre utrymmen.

5. Pris och garanti

 • Budget: Sätt en budget och försök att hitta en torkvinda som ger bäst värde för pengarna.
 • Garanti: En längre garanti kan ofta indikera en högre produktkvalitet och ge dig mer sinnesro.

6. Kundrecensioner

 • Innan du köper, läs recensioner online. Dessa kan ge en inblick i produktens prestanda, hållbarhet och eventuella brister.

Slutord

När du väljer en torkvinda, är det viktigaste att den uppfyller dina individuella behov och förhållanden. Oavsett om du prioriterar hållbarhet, användarvänlighet eller design, finns det en perfekt torkvinda där ute för dig. Genom att följa ovanstående råd kommer du vara väl rustad för ett klokt köp!

Frågor och svar

För optimal hållbarhet bör du leta efter torkvindor tillverkade av rostfritt stål, galvaniserat stål eller aluminium. Dessa material står emot väder och vind och garanterar en längre livslängd för produkten.

För att rengöra din torkvinda, torka av linorna med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel. Kontrollera regelbundet linornas spänning och justera vid behov. Om din torkvinda har rörliga delar, kan det vara bra att smörja dessa då och då för smidig funktion.

Många torkvindor är designade för att stå emot olika väderförhållanden, men det är alltid bra att kolla produktens specifikationer. Om du bor i ett område med extrema väderförhållanden, kan det vara klokt att ta in torkvindan under vintermånaderna eller under kraftiga stormar.

Storleken på din torkvinda bör baseras på ditt hushålls tvättbehov och det utrymme du har tillgängligt. Större familjer eller de som ofta tvättar stora mängder kläder kan behöva en större torkyta, medan mindre hushåll eller begränsat utrymme kan klara sig med en mindre modell.

Många torkvindor levereras med markförankring eller markhylsor. Följ tillverkarens instruktioner noggrant. Om din torkvinda inte inkluderar detta, överväg att köpa en separat markförankring eller använda betongfötter för extra stabilitet.

Sammanfattning

På första plats hittar vi TORKVINDA COMPACT 4ARM 40M med ett imponerande betyg på 5/5. Denna torkvinda utmärkte sig särskilt tack vare dess kompakta design samtidigt som den erbjöd en generös torkyta, samt dess hållbarhet och användarvänlighet.

Torkvinda Rörets Wendela följer tätt bakom som den näst bästa i testet med ett betyg på 4/5. Wendela är känd för sin kombination av traditionell design och moderna inslag, som ger användaren en balans mellan stil och funktionalitet.

Slutligen, på tredje plats, har vi Torkvinda Rörets Wilda med ett betyg på 3,5/5. Medan den kanske inte har alla finesserna hos de två första placerade torkvindorna, erbjuder Wilda fortfarande en robust och praktisk lösning för den genomsnittliga användaren, med fokus på hållbarhet och UV-resistens.

Ändringslogg:

21 mars 2024. Hela testet genomförs på nytt. Bäst i test blev Wilma från Rörets industri. TORKVINDA COMPACT 4ARM 40M tappar sin första plats och går ner på #2. Framför allt på grund av sitt höga pris.