Senast uppdaterad: juli, 2024

Luftavfuktare Bäst i test

Bästa luftavfuktaren

Att hantera överdriven fukt i inomhusmiljöer kan ofta vara en utmaning, och bieffekterna kan sträcka sig från enkla obehag till allvarliga hälsoproblem. Med en luftavfuktare kan du dock skapa en mer komfortabel och hälsosam miljö i ditt hem eller kontor. Oavsett om du brottas med fuktiga rum, allergier, mögelproblem eller bara vill förbättra luftkvaliteten för ditt välbefinnande, kan en väl vald luftavfuktare göra en betydande skillnad.

WOODS, känt för sina robusta och pålitliga hushållsmaskiner, har verkligen överträffat sig själva med SW42FW. Denna avancerade luftavfuktare kombinerar effektivitet, användarvänlighet och hög prestanda för att ge dig en förbättrad inomhusmiljö.

WOODS SW38FW är en luftavfuktare som verkligen levererar. Den här modellen från WOODS kombinerar kraftfull avfuktning med energieffektivitet och tyst drift. Medan den kan ha en något mindre kapacitet än vissa konkurrerande modeller, har den mycket att erbjuda när det gäller kvalitet och användarvänlighet.

MITSUBISHI ELECTRIC VL-100 är mer än bara en luftavfuktare – det är en integrerad del av ditt hem eller kontor, konstruerad för att förbättra din inomhusmiljö genom att effektivt kontrollera fuktighetsnivåerna. Denna användarvänliga modell är också utformad med användarkomfort i åtanke, och dess intuitiva kontroller och tydliga display gör den enkel att hantera för alla, oavsett teknisk skicklighet.

#1 WOODS SW42FW

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • Kraftfull avfuktning: WOODS SW42FW utmärker sig när det gäller att minska fuktnivåerna i ditt hem eller kontor, tack vare sin överlägsna avfuktningsteknik.
 • Energieffektivitet: Trots dess kraftfulla prestanda har denna modell en förvånansvärt låg energiförbrukning, vilket sparar på både dina räkningar och miljön.
 • Användarvänlig: WOODS SW42FW är otroligt lätt att använda med intuitiva kontroller och en lättläst digital display.
 • Tyst drift: Denna enhet är designad för att vara tyst, vilket gör den perfekt för användning på natten eller i arbetsmiljöer.
 • Kvalitet och pålitlighet: WOODS är känt för dess kvalitetsbyggnad och pålitlighet, och SW42FW är inget undantag.

Nackdelar:

 • Pris: Den höga kvaliteten och prestandan i WOODS SW42FW kommer till ett högre pris än vissa konkurrerande modeller.

Trots det högre priset är WOODS SW42FW en utmärkt investering för dem som letar efter en högpresterande, pålitlig och energieffektiv luftavfuktare. Dess kraftfulla avfuktning, tysta drift och användarvänlighet gör den till den överlägsna vinnaren i vårt test. Om du är ute efter det bästa när det gäller luftavfuktning, är WOODS SW42FW värd att överväga.

#2 WOODS SW38FW

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Stark avfuktning: Precis som SW42FW, är SW38FW också mycket effektiv när det kommer till att kontrollera inomhusfuktigheten.
 • Energieffektiv: SW38FW är känd för sin effektiva energianvändning, vilket gör den till ett bra val för miljömedvetna konsumenter.
 • Användarvänlighet: Användarvänlighet är en annan stark punkt för SW38FW, med enkla kontroller och en lättläst display.
 • Låg ljudnivå: Trots sin kraftfulla prestanda, har SW38FW en förhållandevis tyst drift.

Nackdelar:

 • Mindre kapacitet: SW38FW har en något mindre avfuktning kapacitet jämfört med SW42FW, vilket kan vara en nackdel för stora eller särskilt fuktiga utrymmen.
 • Pris: Även om det är lite billigare än sitt äldre syskon, är SW38FW fortfarande mer kostsam än vissa andra alternativ på marknaden.

WOODS SW38FW är en utmärkt luftavfuktare med många starka fördelar. Dess kraftfulla avfuktning, energieffektivitet, och tyst drift gör den till ett bra val för de flesta hushåll. Om du letar efter en pålitlig, högpresterande luftavfuktare till ett något mer överkomligt pris, bör WOODS SW38FW definitivt vara på din lista.

#3 MITSUBISHI ELECTRIC VL-100

Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Effektiv avfuktning: MITSUBISHI ELECTRIC VL-100 ger effektiv och pålitlig fuktkontroll, vilket bidrar till att förbättra luftkvaliteten i ditt hem eller arbetsplats.
 • Tyst drift: Trots sin starka avfuktande prestanda, är denna modell tystgående, vilket gör att du kan njuta av en behaglig atmosfär utan att störas av oväsen.
 • Lätt att använda: MITSUBISHI ELECTRIC VL-100 erbjuder enkel och intuitiv användning, med lättförståliga kontroller och en tydlig display.

Nackdelar:

 • Storlek: Denna modell är något större än några av de andra alternativen, vilket kan vara en nackdel för de med begränsat utrymme.
 • Pris: MITSUBISHI ELECTRIC VL-100 ligger i ett högre prissegment, vilket kan avskräcka vissa köpare.

MITSUBISHI ELECTRIC VL-100 är en effektiv och pålitlig luftavfuktare som erbjuder tyst drift och användarvänlighet. Trots sin större storlek och högre prislapp, levererar den pålitlig prestanda och förbättrar luftkvaliteten i ditt hem eller kontor. För dem som är villiga att investera lite extra för ett välrenommerat märke och beprövad prestanda, är MITSUBISHI ELECTRIC VL-100 ett starkt val.

#4 REMS 132011 R220

Robust konstruktion, kraftfull avfuktning, flera användare har uttryckligen berättat om hur nöjda dem är med den här luftavfuktaren.

Betyg: 3.5/5
3.5/5

Som en del av REMS omfattande sortiment av professionella verktyg och utrustning, sticker denna modell ut genom att kombinera praktisk funktionalitet med hållbarhet. Även om det inte når upp till de topprankade positionerna i detta test, levererar R220 ändå ett respektabelt resultat och visar att det har vad som krävs för att ta itu med de fuktiga utmaningar som kan dyka upp i ditt hem eller på arbetsplatsen.

Fördelar:

 • Robust konstruktion: REMS 132011 R220 är byggd för att vara hållbar och robust, vilket gör den idealisk för både hemmabruk och mer krävande miljöer.
 • Kraftfull avfuktning: Denna luftavfuktare klarar att ta itu med betydande fuktproblem, vilket gör den till ett bra val för dem som står inför mer svåra fuktförhållanden.
 • Lätt att underhålla: R220 är utformad för enkel underhåll, med lätta att byta filter och andra komponenter.

Nackdelar:

 • Storlek och vikt: På grund av sin robusta konstruktion är R220 ganska tung och omfångsrik, vilket kan begränsa dess portabilitet.
 • Pris: Som ett mer professionellt inriktat verktyg, ligger R220 i ett högre prissegment.

REMS 132011 R220 är en robust och effektiv luftavfuktare, trots att den inte når toppen av vår ranking. Dess starka byggnad och kraftfulla avfuktande kapacitet kompenserar för dess större storlek och vikt, och gör den till ett utmärkt val för mer krävande miljöer. För dem som söker en luftavfuktare som kan ta itu med allvarliga fuktproblem och varar under lång tid, är R220 definitivt värt att överväga, förutsatt att budgeten tillåter.

#5 FRICO SUN12

Bra prislapp, kompakt design, flera användare har uttryckligen berättat om hur nöjda dem är med den här luftavfuktaren.

Betyg: 3/5
3/5

FRICO SUN12 är en kompakt och budgetvänlig luftavfuktare som ger tillförlitlig prestanda för sin storlek och kostnad. FRICO är känd för att erbjuda prisvärda och effektiva lösningar för inomhusklimatkontroll, och SUN12-modellen visar att de också kan erbjuda kvalitet och användarvänlighet inom avfuktare-kategorin. Även om det kanske inte matchar prestandan hos de mer högpresterande modellerna i detta test, är SUN12 en utmärkt instegsmodell för dem som vill ta kontroll över sin inomhusfuktighet utan att spräcka budgeten.

Fördelar:

 • Prisvärd: Med sitt konkurrenskraftiga pris är FRICO SUN12 ett utmärkt val för budgetmedvetna konsumenter.
 • Kompakt design: Dess kompakta storlek gör det till ett utmärkt val för mindre utrymmen och för dem som behöver portabilitet.
 • Användarvänlighet: FRICO SUN12 är lätt att använda, med enkla kontroller och en okomplicerad design.

Nackdelar:

 • Begränsad kapacitet: Som en instegsmodell, har SUN12 en mindre avfuktning kapacitet, vilket kan vara otillräckligt för stora eller mycket fuktiga utrymmen.
 • Mindre robust konstruktion: SUN12 kanske inte håller lika bra i mer krävande miljöer eller vid intensiv användning på grund av sin mindre robusta konstruktion.

FRICO SUN12 är ett prisvärt och kompakt alternativ för dem som letar efter en grundläggande luftavfuktare. Även om dess kapacitet och hållbarhet inte matchar några av de mer högpresterande modellerna, erbjuder den fortfarande anständig prestanda för sitt pris. SUN12 är ett bra val för de med mindre utrymmen, mindre intensiva fuktproblem eller de som behöver en lätt, portabel lösning. Trots sin lägre ranking, ger den ändå ett respektabelt alternativ för dem som behöver ta kontroll över sin inomhusfuktighet på en budget.

Köpguide

Att köpa en luftavfuktare kan vara en utmaning, särskilt med det breda utbudet av modeller och märken som finns tillgängliga på marknaden. Denna köpguide syftar till att hjälpa dig att förstå de viktigaste aspekterna att överväga när du köper en luftavfuktare.

1. Bedöm dina behov: Innan du börjar handla, försök att bedöma dina behov. Hur stor är den yta du behöver avfukta? Har du ett specifikt fuktmål? Behöver du en portabel enhet, eller kommer den att stå på samma plats mestadels?

2. Kapacitet: Kapaciteten på en luftavfuktare mäts i antal pints den kan avlägsna från luften på 24 timmar. För mindre utrymmen kan en 30-pints avfuktare vara tillräcklig. Större utrymmen eller platser med mycket hög fuktighet kan kräva en avfuktare med en kapacitet på 50 pints eller mer.

3. Energiförbrukning: Energieffektivitet är en annan viktig faktor att överväga. Letar du efter en energisnål modell som hjälper till att hålla nere driftskostnaderna? Då bör du leta efter modeller med Energy Star-märkning.

4. Funktioner: Många luftavfuktare har extra funktioner, som automatisk avstängning när behållaren är full, inbyggda hygrometrar, timerfunktioner, flera fläkthastigheter och digitala skärmar. Bestäm vilka funktioner som är viktiga för dig och leta efter modeller som uppfyller dessa krav.

5. Bullernivå: Om du planerar att använda luftavfuktaren i ett sovrum eller arbetsrum, är bullernivån en viktig faktor att överväga. Vissa modeller har en ”tyst läge” eller liknande inställningar för att minimera störningar.

6. Pris: Slutligen, överväg din budget. Priset på luftavfuktare varierar kraftigt beroende på märke, kapacitet och funktioner. Kom ihåg att en billigare modell kanske inte alltid är det mest kostnadseffektiva alternativet i det långa loppet, särskilt om den har högre energiförbrukning eller kräver frekvent underhåll.

Frågor och svar

En luftavfuktare är en enhet som tar bort överflödig fukt från luften. Detta kan vara särskilt användbart i fuktiga klimat eller under vissa tider på året när fuktigheten naturligt stiger. Att ha för mycket fukt i ditt hem kan leda till problem som mögel och allergier, och det kan även skada ditt hem och dina ägodelar.

En luftavfuktare fungerar genom att dra in luft från rummet, kyla ner den för att kondensta fukten till vatten, och sedan återföra den torkade luften tillbaka till rummet. Vattnet som kondenseras samlas i en behållare som sedan måste tömmas manuellt, eller den kan pumpas ut via ett dräneringsrör om enheten är utrustad med ett sådant.

Storleken på luftavfuktaren du behöver beror på storleken på det utrymme du vill avfukta och hur fuktigt det är. Generellt sett kan en liten till mellanstor luftavfuktare som kan avlägsna mellan 10-20 liter vatten per dag räcka för de flesta hushåll. Om du har ett mycket stort utrymme eller ett utrymme med mycket hög fuktighet, kanske du behöver en större enhet.

Energiförbrukningen varierar mellan olika modeller av luftavfuktare, men generellt kan man förvänta sig att en standard luftavfuktare för hushåll kommer att använda mellan 300-800 watt per timme. Du kan minska energiförbrukningen genom att välja en modell med energisparlägen och genom att inte köra den mer än nödvändigt.

Hur ofta du behöver tömma din luftavfuktare beror på hur fuktigt ditt hem är och hur stor vattenbehållaren är på din enhet. I en mycket fuktig miljö med en mindre enhet, kan du behöva tömma den varje dag. I en mindre fuktig miljö med en större enhet, kanske du bara behöver tömma den en gång i veckan eller mindre. Många enheter har också en automatisk avstängningsfunktion när behållaren är full, så du behöver inte oroa dig för att den blir överfull.

Sammanfattning

I vår artikel har vi tittat närmare på en rad luftavfuktare för att hjälpa dig att hitta den bästa produkten för dina behov. Vi har granskat och jämfört fem modeller och resultatet är följande:

På första plats hittar vi WOODS SW42FW som imponerade oss med dess höga prestanda och avancerade funktioner. Det är en stark och pålitlig avfuktare som är utrustad med automatisk avfrostning och ett filterindikatorlampa. Trots dess högre pris är det ändå ett utmärkt val för stora utrymmen och utmanande förhållanden.

På andra plats kommer WOODS SW38FW, som är en mindre version av SW42FW. Den är lika pålitlig och har ett liknande funktionsutbud som sin större motsvarighet, men med en mindre vattentank och avfuktningskapacitet. Denna avfuktare är idealisk för mindre utrymmen och ger mycket bra värde för pengarna.

MITSUBISHI ELECTRIC VL-100 tar tredje plats med sin kraftfulla prestanda och effektiva energianvändning. Den är designad för att hålla låg ljudnivå, vilket gör den idealisk för sovrum och arbetsplatser. Dess unika väggmonterade design frigör golvutrymme, men installationen kan vara lite mer komplicerad än för de vanliga golvenheterna.

REMS 132011 R220, som kommer på fjärde plats, är en kraftfull men lättanvänd avfuktare. Den är robust och tillförlitlig och passar särskilt bra för kommersiellt bruk eller större bostäder. Men den har ett högre pris och är inte lika energieffektiv som vissa av de andra modellerna vi har granskat.

Slutligen har vi FRICO SUN12. Trots sin femteplatsranking är den här modellen en prisvärd och kompakt alternativ för dem som behöver en grundläggande luftavfuktare. Den är särskilt lämplig för mindre utrymmen eller för dem som behöver en portabel lösning.

När du köper en luftavfuktare är det viktigt att överväga dina specifika behov, såsom rummets storlek, den mängd fukt som behöver avlägsnas, och enhetens energiförbrukning. Var noga med att överväga dessa aspekter, samt vilka extra funktioner som är viktiga för dig, för att säkerställa att du väljer den bästa luftavfuktaren för ditt hem eller arbetsplats.