Senast uppdaterad: maj, 2024

Radonmätare Bäst i test

Bästa Radonmätare

I Sverige finns det en oroande hög halt av radon i vissa områden, vilket gör det viktigt att mäta nivåerna av detta radioaktiva ämne i hemmet. En radonmätare är ett enkelt och effektivt sätt att göra detta, men det kan vara svårt att veta vilken mätare som är bäst lämpad för dina behov. I den här artikeln kommer vi att presentera en lista över de bästa radonmätarna på marknaden, baserat på kvalitet, noggrannhet, användarvänlighet och pris.

 • Mycket exakt mätning
 • En av Sveriges bäst betygsatta radonmätare.
 • Kostar inte märkvärdigt mycket mer än ”engångspuckarna” från konkurrenter.
 • Lättanvänd produkt som ger snabbt resultat i linje med långtids”puckar”.

Airthings Wave radonmätare är en batteridriven modell som erbjuder en diskret lösning för att mäta radonhalten i ditt hem eller arbetsplats

Airthings Plus radonmätare är en högkvalitativ batteridriven mätare med en stor och tydlig digital display som visar kort- och långtidsmedelvärden. Det är enkel att använda och kräver inga inställningar eller knapptryckningar. Med kapacitet att lagra upp till 12 månaders data och möjlighet att exportera mätvärden till en PC, är Airthings Plus radonmätare idealisk för de som vill ha en mer omfattande analys av radonnivåerna i sitt hem eller arbetsplats.

Betyg:5/5
5/5

AIRTHINGS Home är en av de mest populära radonmätarna på marknaden och rankas högt bland konsumenter och experter. – Redaktionen

Fördelar:

 • Lättanvänd och kräver inga inställningar eller knapptryckningar.
 • Digital display som visar både kort- och långtidsmedelvärden, vilket ger en bättre bild av den totala radonhalten i byggnaden.
 • Kan lagra upp till 16 månaders data för långtidsmätning och är enkel att förflytta mellan rum för att få en god överblick över radonhalten i hela byggnaden.
 • Batteritiden är upp till 2 år vilket gör att du inte behöver oroa dig för att byta batterier allt för ofta.
 • Noggrannhet på 10% vilket är högre än många andra radonmätare på marknaden.

Nackdelar:

 • Home radonmätare ersätter inte radonpuckar och det kan vara nödvändigt att använda dem för att få en mer precis mätning.
 • Mätaren har ingen indikator som visar när det är dags att byta batterier vilket kan leda till avbrott i mätningen om batterierna tar slut.

Home radonmätare från Airthings är en pålitlig och användarvänlig mätare som ger en bra överblick över radonhalten i byggnaden. Den är enkel att använda och visar både kort- och långtidsmedelvärden på en digital display. Med en batteritid på upp till 2 år behöver du inte oroa dig för att byta batterier allt för ofta. Trots att den inte ersätter radonpuckar, rankas den högt bland experter och konsumenter på grund av dess noggrannhet och enkelhet att använda.

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Färgindikator: Radonmätaren ger en snabb indikation av radonhalten genom färgkodade indikatorer. Grönt betyder att nivån är inom gränsvärdet, gult betyder att det finns en viss risk och rött betyder att nivån är för hög.
 • Enkel att använda: Airthings Wave är lätt att använda och kräver inga inställningar eller knapptryckningar. Dessutom kan du på ett smidigt sätt vinka framför mätaren för att få en visuell indikation på hur radonnivåerna ser ut.
 • Koppling till smartphone: Genom Bluetooth kan du ansluta radonmätaren till din smartphone för att enkelt se nivåerna direkt i telefonen. Detta ger dig möjligheten att få en uppdaterad överblick över radonhalten när som helst och var som helst.
 • Diskret design: Airthings Wave är diskret i designen och smälter in bra i ditt hem eller arbetsplats.

Nackdelar:

 • Mindre noggrann: Airthings Wave är inte lika noggrann som andra modeller på marknaden, vilket kan påverka dess tillförlitlighet. Detta gör att den inte rekommenderas för användning där hög precision är avgörande.
 • Ingen långtidsmätning: Airthings Wave ger bara en indikation på radonhalten vid tidpunkten för mätning och ger ingen långtidsmätning, vilket kan vara viktigt för att få en heltäckande bild av radonhalten i ditt hem eller arbetsplats.

Sammanfattningsvis är Airthings Wave radonmätare en lättanvänd och praktisk modell med en diskret design som passar bra i hemmet eller på arbetsplatsen. Trots att den inte är lika noggrann som andra modeller på marknaden så erbjuder den en enkel och bekväm lösning för att mäta radonhalten i ditt hem eller arbetsplats.

 
Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Lättanvänd med stor och tydlig digital display som visar kort- och långtidsmedelvärden
 • Möjlighet att exportera mätvärden till en PC för att skriva ut grafer och analysera variationer
 • Kapacitet att lagra upp till 12 månaders data för att få en mer omfattande överblick av radonhalten
 • Enkel att förflytta mellan olika rum
 • Kräver inga inställningar eller knapptryckningar

Nackdelar:

 • Något dyrare än andra modeller på marknaden
 • Kan inte mäta andra luftparametrar, som temperatur eller luftfuktighet

Sammanfattningsvis är Airthings Plus radonmätare ett högkvalitativt verktyg med kapacitet att lagra upp till 12 månaders data och möjlighet att exportera mätvärden till en PC. Det är enkel att använda och kräver inga inställningar eller knapptryckningar. Även om den är något dyrare än andra modeller på marknaden, är Airthings Plus radonmätare en utmärkt investering för de som vill ha en mer omfattande analys av radonnivåerna i sitt hem eller arbetsplats.

 
 
 

Bra prislapp, stark motor, flera användare har utryckligen berättat om hur nöjda dem är med sågen.

Betyg: 4/5
4/5

Sarad Radon Scout Plus radonmätare är en avancerad och högkvalitativ batteridriven radonmätare som också har möjlighet att logga temperatur, luftfuktighet samt lufttryck. Mätaren kan användas både för kort- och långtidsmätningar av radon och den har en lång driftstid på cirka 3 månader. Den är lämplig för användning i både bostäder och andra byggnader och är ett utmärkt val för de som söker en komplett lösning för mätning av radon och luftkvalitet.

Fördelar:

 • Mäter inte bara radon, utan också temperatur, luftfuktighet samt lufttryck.
 • Möjlighet att föra över mätdata till en dator, även under pågående mätning.
 • Lång driftstid på cirka 3 månader.
 • Batteridriven vilket gör det enkelt att flytta runt och använda i olika rum.
 • Ger en noggrann mätning av radonhalten.

Nackdelar:

 • Något högre pris än vissa andra radonmätare på marknaden.
 • Ingen möjlighet till trådlös överföring av mätdata.

 Sarad Radon Scout Plus radonmätare är en pålitlig och högkvalitativ mätare som erbjuder mer än bara mätning av radon. Den är ett utmärkt val för de som söker en komplett lösning för mätning av radon och luftkvalitet. Trots ett något högre pris än vissa andra modeller på marknaden, är Sarad Radon Scout Plus ett utmärkt val för de som värdesätter hög precision och tillförlitlighet. Baserat på dessa faktorer får den betyget 4/5 i vårt bäst i test-ranking.

 

Bra prislapp, stark motor, flera användare har utryckligen berättat om hur nöjda dem är med sågen.

Betyg: 3.8/5
3.8/5

Airthings Pro radonmätare är en högpresterande batteridriven mätare som erbjuder möjligheten att föra över mätvärden till både smartphone och dator. Radonmätaren kan lagra både kort- och långtidsmedelvärden, och den är lämplig för stora offentliga byggnader, arbetsplatser, byggarbetare, konsulter och mer. Här är en lista med för- och nackdelar för Airthings Pro radonmätare:

Fördelar:

 • Möjligheten att föra över mätvärden till både smartphone och dator ger dig större flexibilitet i att hantera mätdata.
 • Mätaren kan lagra både kort- och långtidsmedelvärden, vilket gör den lämplig för att mäta radonnivåer under olika perioder.
 • Inställningen om när mätning skall ske ger mer korrekta mätvärden.
 • Den stora mängden analytisk information, inklusive dagliga, veckovisa och månadsvisa variationer, ger användarna en djupgående förståelse för radonnivåerna.

Nackdelar:

 • Airthings Pro radonmätare är dyrt, vilket gör den mindre tillgänglig för genomsnittskonsumenten.
 • Radonmätaren är inte så lätt att använda som andra modeller på marknaden, vilket kan vara en nackdel för dem som är nya på området.
 • Mätaren är utformad för att användas i stora byggnader och arbetsplatser och kan därför vara överdimensionerad för en vanlig bostad.

Sammanfattningsvis kan sägas att Airthings Pro radonmätare är en högpresterande mätare som är idealisk för användning i stora offentliga byggnader och arbetsplatser. Möjligheten att föra över mätvärden till både smartphone och dator ger användare större flexibilitet i att hantera mätdata. Trots att priset kan vara högt för genomsnittskonsumenten är det en pålitlig radonmätare för dem som behöver den högsta graden av noggrannhet och precision. Baserat på detta ger vi Airthings Pro radonmätare betyget 3.8/5.

 

Köpguide

 

Att köpa en radonmätare kan vara en viktig investering för att skydda dig själv och din familj från radon, som är en osynlig och luktfri gas som kan orsaka hälsoproblem. Här är några faktorer att tänka på när du köper en radonmätare:

 1. Mätnoggrannhet: Se till att radonmätaren du väljer är tillräckligt noggrann för dina behov. Mätningar bör ha en noggrannhet på minst 10%.

 2. Mätningstid: Tänk på hur länge mätaren kommer att behöva vara igång för att ge en tillförlitlig avläsning av radonhalten. Vissa modeller kräver korta mätningar medan andra kan behöva vara igång i flera månader.

 3. Display och avläsning: Välj en radonmätare som har en lättläst display och enkel avläsning av resultaten.

 4. Batteritid: Se till att du väljer en radonmätare med en tillräckligt lång batteritid för att undvika att behöva byta batteri för ofta.

 5. Tillförlitlighet: Välj en radonmätare från en välrenommerad tillverkare och se till att den uppfyller nationella standarder och krav.

 6. Mobilitet: Om du vill kunna flytta radonmätaren mellan olika rum, se till att du väljer en modell som är lätt att flytta och som inte kräver permanent installation.

 7. Pris: Priset på en radonmätare varierar beroende på dess funktioner och prestanda. Bestäm din budget och se till att du väljer en modell som uppfyller dina behov utan att spräcka din budget.

Genom att överväga dessa faktorer kan du göra en välgrundad köpbeslut och välja en radonmätare som passar dina behov och budget.

 

Frågor och svar

Radon är en radioaktiv gas som kan orsaka lungcancer vid höga koncentrationer. Genom att mäta radonhalten i inomhusmiljöer kan man vidta åtgärder för att minska risken för att utsättas för höga halter av gasen.

Det finns flera olika typer av radonmätare, inklusive aktiva mätare som använder elektroniska detektorer, passiva mätare som använder kolfilmer eller kärnspårsdetektorer, samt kontinuerliga mätare som ger en kontinuerlig avläsning av radonhalten.

Det beror på dina behov och budget. Aktiva mätare ger en snabb avläsning och är mer lämpliga för korttidsmätningar, medan passiva mätare är mer lämpliga för långtidsmätningar och ger en mer noggrann avläsning.

Radonmätaren bör placeras på en nivå som är typisk för din vistelse i hemmet och inte påverkas av luftflöden. Det är vanligt att placera radonmätaren på golvet i sovrum eller vardagsrum.

Det rekommenderas att man mäter radonhalten i inomhusmiljöer minst en gång vartannat år. Om du nyligen har genomfört åtgärder för att minska radonhalten eller om du misstänker att det kan finnas höga halter av radon i ditt hem, kan det vara lämpligt att mäta oftare.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis är en radonmätare en viktig investering för att säkerställa att din bostad eller arbetsplats är fri från höga halter av radon, en farlig radioaktiv gas. I denna bäst i test-artikel har vi tittat på fem olika radonmätare, inklusive Airthings Home, Airthings Wave, Airthings Plus, SARAD Radon Scout Plus och Airthings Pro.

Airthings Home rankade högst i vårt test med en 5/5 betyg, tack vare dess enkla användning och smidighet i att kunna mäta både kort- och långtidsmedelvärden.

Airthings Wave fick ett betyg på 4,5/5, på grund av dess diskreta design och möjligheten att ansluta till en smartphone via Bluetooth för snabb avläsning av radonnivåer.

Airthings Plus fick ett betyg på 4/5, tack vare dess kapacitet att visa kort- och långtidsmedelvärden och dess förmåga att exportera data till en dator för enklare analys.

SARAD Radon Scout Plus fick också ett betyg på 4/5, på grund av dess förmåga att mäta radonhalten, temperatur, luftfuktighet och lufttryck, vilket ger en mer komplett överblick av inomhusmiljön.

Airthings Pro fick det lägsta betyget på 3,8/5, men kan fortfarande vara ett bra val för större offentliga byggnader och arbetsplatser som behöver en högpresterande radonmätare.

När man köper en radonmätare bör man överväga dess noggrannhet, batterilivslängd, kapacitet att lagra data och möjlighet att visa kort- och långtidsmedelvärden. Priset kan också variera mellan olika modeller, så det är viktigt att göra en välgrundad investering baserat på dina specifika behov.