Markduk bäst i test

Oavsett om du behöver markduk för att få bort ogräs i rabatten eller om du ska anlägga en väg som kräver dräneringsegenskaper så har vi det som du söker. Vi har samlat markdukar från flera byggvaruhus från nätet på ett och samma ställe så att du slipper leta. Detta till kanonpriser!

En markduk är en syntetiskt sammanvävd duk som till exempel polypropylen. Vi har många olika fiberdukar och markdukar. Båda alternativen släpper igenom / dränerar vatten på ett riktigt bra sätt men håller samtidigt ogräs och andra oönskade material borta. I dagsläget finns det flera olika markdukar och dessa är indelade i fem stycken olika bärighetsklasser: N1, N2, N3, N4 och N5. I denna indelning är N5 den grövsta markduken. För att du lättare ska veta vilken av de olika markdukarna kommer vi nu skriva vilken som är lämplig för vilka användningsområden. Denna guide gäller för samtliga markdukar och fiberdukar, allt ifrån rabatten till nu uppfart:

N1: Om du ska lägga stenplattor i trädgården eller behöver en markduk för att preparera och fuktisolera källaren är det klass N1 som du ska köpa.
N2: Ska du anlägga parkeringsplats utanför bostaden så är det N2 som gäller. Där N2 läggs skyddas marken ovanför mot ogräs och gräs att komma in. Vis stenläggning tål denna markduk max 100 mm stenar. Fungerar även om ni ska anlägga en mindre väg.
N3: Har samma egenskaper som N2 men är aningen tjockare och klarar därmed mer belastning. Du kan lägga stenar upp till 200 mm stora. Funktionellt tar den även bort ogräs och dränerar trots sin tjocklek riktigt bra.
N4: Ännu grövre markduk än N3 och denna fungerar utmärkt till att lägga väldigt tunga stenar på. Ska du anlägga väg eller anlägga markmassor är detta alternativet för dig. Gräv ut, placera markduken, lägg fyllningsmassa med stenar större än 200 mm. Detta alternativ klarar det mesta, riktigt bra.
N5: Den absolut tyngsta, mest hållbara och tjockaste markduken av dom alla. När du behöver denna markduk är det bostäder och stora projekt som ska anläggas.

Andra fördelar som markdukar har är: dränerar på ett bra sätt, gör att massorna ovanför håller sig samlad och inte beblandas med annan jordmassa, markduken klarar av och anpassa sig efter årets alla årstider utan att skadas och att den är ofarligt för miljön. Lycka till med att lägga markduk, väl värt tiden och pengarna det kostar!