Växthus bäst i test

Funderar du på ett växthus? Vi har många olika växthus i olika dimensioner och storlekar från alla de mest välkända varumärkena. Ett växthus är en dröm för många människor. Drömmen om det vackra glashuset som står ute och glänser i trädgården fullpumpad med egenodlade, solmogna tomater och örter. Eller kanske är det så att du kommer från en semester i Grekland och vill ta med dig den naturfloran hem till Sverige. Ett växthus kan verkligen förverkliga dessa drömmar och förlänger absolut sommaren med att du kan sitta ute även när temperaturen kryper ner. Dock ska man veta att det är mycket arbete som ligger bakom den nyskördade gurkan, det kräver passning, planering och hårt arbete. Man kan uppgradera växthusen med automatisk bevattning, uppvärmning och ventilation system, smakar det så kostar det! En bra sak att tänka på innan du tar det slutgiltiga beslutet med växthuset är att taket ska vara sluttande så att det inte knäcks när snön ligger på. Du kommer få mycket glädje av ditt nya växthus!
För att du ska få ut det mesta av ditt blivande växthus har vi sammanställt några punkter som kan vara bra att tänka på innan man investerar i växthuset.

  • Användningsområde. Vad ska du använda växthuset till? Hur stor yta har du som du kan lägga på att anlägga växthuset? i har växthus i alla olika storlekar vilket gör att man kan anpassa växthuset exakt efter dina önskemål. Bor du inne i stan kan du ha ett mindre alternativ som kan stå på balkongen. Om du ska ha växthuset i trädgården och det fungerar att bygga upp ett större alternativ kan det vara läge att fundera på hur stort det ska bli. Om växthuset ska bli större än 15 kvadratmeter måste du ansöka om bygglov. Det kan dock vara värt att satsa på ett större växthus då man kan ställa in en soffgrupp, kanske ha en arbetsbänk där du fyller på med jord osv. Detta gäller även vad som du ska plantera och hur stora dessa växter eller plantor kommer att bli.  Det kan nästan aldrig bli för stort, man hittar alltid sätt att fylla upp växthuset på.
  • Grunden. Grundarbetet avgörs altefterson du bestämt dig för vad du ska ha växthuset till. Vi rekommenderar att du drar in både el och vatten på en gång. Ska du dessutom använda växthuset på vintern måste grundplattan vara isolerad så den inte fryser.
  • Placering av växthuset. Detta beror på vad ni ska plantera men oftast rekkomenderar vi att växthuset ska ha morgonsol som värmer upp alla plantor snabbt. Sen är det ingen nackdel om det ligger i anknytning till ett träd som kan ge en viss skugga under dagen så att växterna inte bränns.
  • Materialval och design av växthus. De vanligaste stommarna till växthus är aluminium, trä och tegel. Gällande väggar och tak kan man antingen välja mellan säkerhetsglas eller kanalplast. Alla alternativ har sina för och nackdelar men försök att bygga växthuset så att det är lätt att vädra samt att medeltemperaturen under dygnet är så jämn som möjligt.

Lycka til med ditt nya växthus!