Allt om tryckimpregnerat trä
Tryckimpregnerat virke
Tryckt virke är samma som tryckimpregnerat trä
Tryckt virke är den dagliga benämningen på tryckimpregnerat trä. Tryckimpregnering innebär att virket behandlats med bekämpningsmedel för att på så sätt motverka röta. Virke är i sin tur benämningen på ett, av sågverk bearbetat, trä och består endast av just materialet trä.
Tryckimpregneringen
Impregneringen går till så att det torra virket placeras liggande i ett tryckkärl som tillsluts. Luften sugs ut ur virket och kärlet och vakuum uppstår. I denna tryckkammare tillsätts sedan impregneringsvätskan. Impregneringen pressas då in i virket och ger sedan det skydd som krävs. Slipers och stolpar impregneras med kreosot men sågade trävaror impregneras med CCA (krom-koppar-arsenik). I enlighet med ett allt mer medvetet samhälle så håller dessa medel på att ersättas av mer miljövänliga alternativ som är baserade på linolja och koppar. Det är bara virke som är tryckt med godkända träskyddsmedel som ger ett fullgott och garanterat rötskydd för träkonstruktioner utomhus. *
ANVÄNDNING AV TRYCKT VIRKE
Tryckt virke används till utomhuskonstruktioner. Att bygga bryggor, altaner, tralldäck och verandor med tryckt virke är både vanligt och lämpligt! När det gäller just bryggor är det viktigt att tänka på att beroende på var i landet man befinner sig, behöver man olika sorters tryckt virke. Olika behandlingar skyddar nämligen mot olika saker. På Östersjökusten eller vid vattendrag med sötvatten kräver en sort, och en annan sort krävs för bryggor som ska placeras på den salta västkusten. Då krävs ett extra skydd mot skeppsmask och borrgråsugga!
Underhåll tryckimpregnerad trall / virke
Tryckt virke är av en sådan kvalitet att den går att använda i vatten och förankrat i marken. Självklart kan du måla det tryckta virket precis som du målar vanligt trä med såväl laserande som täckande färg. I övrigt ska ett korrekt impregnerat virke vara underhållsfritt. Om man vill behålla det ”nya” utseendet kan man bestryka ett tryckt virket med en träolja. En inoljning av tryckt virke kan även hjälpa virket att motstå sprickbildning och andra formförändringar. Inoljning av tryckt virke rekommenderas därför när det används i utsatta lägen, såsom altaner och bryggor.
ALTERNATIV
Om man vill använda miljövänliga alternativ är lärkträ ett bra alternativ och även ekens kärna är naturligt rötbeständig. Om man bortser från frakten som miljöbov, så är teak, ett hårt träslag från tropikerna, ett av de mest exklusiva obehandlade alternativen, till tryckt virke.
KURIOSA
Många stora uppfinningar kommer från svenskar, och så även tryckt virke. Tryckimpregnering är en svensk uppfinning av ingenjören Bror Häger. Bror Häger (1907-2001) var inte bara uppfinnare utan även företagsledare. Han hann under sin livstid få patent på drygt 60 uppfinningar – och den mest kända av dessa är tryckimpregneringen av trä.
Bygga med impregnerat virke
Ska du bygga något som kräver impregnerat virke? Vi har varan som du behöver för ditt utomhusprojekt. Byggjätten har samlat allt impregnerat virke från de största byggvaruhuset på marknaden. Du spar både tid då du slipper leta och pengar då du kan köpa virket till riktigt bra priser!
När virke är impregnerat innebär det att man har ytbehandlat träet för att virket ska kunna stå emot yttre angrepp i form av väta (fukt) och svampangrepp. I tillverkningsprocessen hyvlar man först upp virket och kapar det i önskad längd. Sen efter kapningen hos sågverket skickas det till en avdelning som ska impregnera träet. Blandningen av impregneringen är olika för olika tillverkare men oftast består den av kopparföreningar och krom. Utvecklingen av impregneringsvätska har varit stor då den förr bestod till stor del av arsenik. Detta görs fortfarande men håller på att försvinna av naturliga skäl. Då det obehandlade träet impregneras ”suger” virkets porer in impregneringen och vips så är virket behandlat.
Gällande vilka träslag som fungerar bäst att impregnera är furu och lärk de vanligaste träslagen. Även björk, asp och ask förekommer en hel del som impregnerat virke, dock är gran ovanligare. Det är inte bara så att träet står emot väta längre och inte bryts ner lika snabbt som obehandlat trä (sett för utomhusbruk) utan det förhindrar även att träet spricker vilket är en fördel då man ofta använder metoden till trall för verandor. Impregnerat trä går även alldeles utmärkt att måla, lackera osv.
I Sverige har vi fyra stycken olika klasser för hur bra det impregnerade virket är och detta kan du anpassa efter vad du ska bygga:
- Träskyddsklass NTR/M: Om virket ska stå under vatten.
- Träskyddsklass NTR/A: Nästan lika skyddande som föregående skyddsklass. Går även den att ha då virket ska stå permanent under vatten eller på land.
- Träskyddsklass NTR/AB:Träet ska monteras på land med klarar av alla väderlekar.
- Träskyddsklass NTR/B: Används på själva byggnaden kring fönster och dörrar.
Stort lycka till med ditt byggprojekt utomhus, impregnerat virke håller år efter år. Fantastiskt att arbeta med!