Senast uppdaterad: maj, 2024

Svets bäst i test

Bästa svetsen

I vår omfattande guide ”Svetsar bäst i test” granskar vi några av de mest populära och tillförlitliga svetsmaskinerna på marknaden. Från tunga industriella lösningar som ESAB och TELWIN, till mer budgetvänliga alternativ som PELA, vi tar en djupdykning för att hjälpa dig hitta rätt svets för dina behov. Oavsett om du är professionell svetsare eller en hängiven hemmafixare, finns det något här för alla. Så låt oss börja denna genomgång och upptäcka vilken svets som står högst på prispallen.

ESAB CADDY TIG 2200IW AC/DC TA34 Kit är en verklig GAMECHANGER i svetsvärlden. 

Denna högpresterande svetsmaskin kombinerar kraft och flexibilitet med användarvänlighet, vilket gör den till ett måste för alla som behöver en robust och pålitlig enhet för TIG-svetsning. Dessutom är detta verktyg utrustat med innovativa funktioner som ger enastående svetskvalitet och effektivitet.

TELWIN Mastermig 400 svetsmaskin är ett kraftpaket inom MIG/MAG svetsning, byggd för att erbjuda superb prestanda i en mängd olika applikationer. Denna maskin kombinerar modern teknik med hög effektivitet, och gör den till en favorit bland både professionella svetsare och erfarna DIY-entusiaster.

ESAB REBEL EMP 215IC Kit är en toppmodern, multiverktygs svetsmaskin som är utformad för att leverera professionell nivå på svetsningskvalitet och prestanda. Trots dess lilla storlek och portabilitet erbjuder den funktionalitet och effektivitet som passar både nybörjare och erfarna svetsare.

#1 ESAB CADDY TIG 2200IW AC/DC TA34 Kit

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • Kraftfull och pålitlig: ESAB CADDY TIG 2200IW har en robust design och en kraftfull utrustning som kan hantera även de mest krävande svetsuppgifterna.
 • Användarvänlighet: Med en enkel att använda gränssnitt, gör denna enhet svetsning till en bris, även för nybörjare.
 • Flexibilitet: Tack vare dess AC/DC kapabiliteter kan denna svets användas med en mängd olika material, inklusive rostfritt stål och aluminium.
 • Kvalitetsresultat: Denna svets ger konsekvent högkvalitativa svetsfogar, vilket gör den perfekt för både professionella och hobbyanvändare.

Nackdelar:

 • Pris: Med tanke på dess högkvalitativa funktioner och robusta design, kommer ESAB CADDY TIG 2200IW till ett högre pris än vissa konkurrerande modeller.
 • Vikt: Med en relativt hög vikt kan transporten vara en utmaning, särskilt för enskilda användare.

ESAB CADDY TIG 2200IW AC/DC TA34 Kit visar att kvalitet och prestanda går hand i hand. Trots att den kommer med ett högre pris och en högre vikt, kompenserar dess kraft, flexibilitet och enastående svetsresultat mer än nog för dessa nackdelar. Detta gör den till en utmärkt investering för både professionella svetsare och hängivna hobbyanvändare.

#2 TELWIN Mastermig 400

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Styrka och Pålitlighet: Mastermig 400 är en robust svetsmaskin som enkelt klarar av krävande svetsuppgifter.
 • Flera svetsmetoder: Tack vare MIG/MAG, MMA och TIG Lift funktioner, erbjuder denna svets stor flexibilitet för olika svetsbehov.
 • Bekväm användning: Med en elektronisk styrning av trådmatning är denna maskin enkel och behaglig att använda, vilket minskar ansträngningen och förbättrar produktiviteten.
 • Tekniska innovationer: Mastermig 400 innehåller tekniska funktioner som Synergic Mode och digitala displayer, vilket förenklar inställningar och förbättrar svetskvaliteten.

Nackdelar:

 • Pris: Med tanke på dess prestanda och funktionalitet kan priset på Mastermig 400 vara avskräckande för vissa.
 • Storlek: Med sin stora design kan den vara otymplig att flytta, vilket gör den mindre idealisk för mobila arbeten.

Trots sin höga prislapp och storlek utmärker sig TELWIN Mastermig 400 som en kraftfull och mångsidig svetsmaskin. Dess många användbara funktioner resulterar i förbättrad användarupplevelse och högkvalitativa svetsar. För de som behöver en svetsmaskin som kan hantera en mängd olika uppgifter är Mastermig 400 ett starkt alternativ.

#3 ESAB REBEL EMP 215IC Kit

Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Multiverktygsfunktion: Rebel EMP 215IC erbjuder MIG/MAG, MMA och TIG svetsningsfunktioner, vilket ger stora möjligheter att arbeta med olika material och uppgifter.
 • Portabilitet: Liten, lätt och utrustad med en stark handtag, denna svets är perfekt för jobb som kräver rörlighet.
 • Användarvänlighet: Tack vare dess smarta teknologi, ställer Rebel in parametrar automatiskt, vilket gör det enklare för nybörjare att komma igång.
 • Tillförlitlighet: Trots sin lilla storlek är Rebel EMP 215IC byggd för att klara av krävande jobb och leverera konsekvent högkvalitativa svetsfogar.

Nackdelar:

 • Strömförbrukning: Rebel EMP 215IC kan dra mycket ström, vilket kan begränsa dess användning i vissa situationer.
 • Pris: Med tanke på dess funktionalitet och prestanda, ligger priset för Rebel EMP 215IC i den högre änden av spektrumet, vilket kan vara en barriär för vissa användare.

ESAB REBEL EMP 215IC Kit är en liten men kraftfull svetsmaskin som erbjuder stor flexibilitet och användarvänlighet. Trots sin höga strömförbrukning och kostnad, överträffar dess prestanda, portabilitet och multiverktygsfunktioner dessa nackdelar. För de som söker en pålitlig, portabel och mångsidig svetsmaskin är Rebel EMP 215IC ett utmärkt val.

#4 ESAB ORIGO MIG C250

Användarvänlig och pålitlig, flera användare har uttryckligen berättat om hur nöjda dem är med denna svets.

Betyg: 4/5
4/5

ESAB ORIGO MIG C250 är en pålitlig och robust MIG/MAG svetsmaskin som är känd för sin enkla men effektiva prestanda. Trots dess något grundläggande utseende och funktionalitet, levererar denna maskin konsekvent högkvalitativa svetsfogar, vilket gör den till ett bra val för både nybörjare och erfarna svetsare.

Fördelar:

 • Pålitlighet: Origo MIG C250 är en mycket pålitlig maskin, känd för att konsekvent producera högkvalitativa svetsar.
 • Robust konstruktion: Byggd för att vara hållbar, kan denna maskin stå emot krävande arbetsmiljöer och erbjuder lång livslängd.
 • Användarvänlighet: Med enkel drift och inställningar, är denna svets maskin lätt att använda, vilket gör den till ett bra val för nybörjare.
 • Värde för pengarna: Med tanke på dess robusthet och pålitlighet, ger Origo MIG C250 bra värde för pengarna.

Nackdelar:

 • Begränsad funktionalitet: Till skillnad från multiverktygssvetsar, erbjuder Origo MIG C250 endast MIG/MAG-svetsning, vilket begränsar dess mångsidighet.
 • Saknar avancerade funktioner: Denna maskin saknar några av de mer avancerade funktioner som finns i mer dyra modeller, vilket kan vara en nackdel för mer erfarna svetsare.

ESAB ORIGO MIG C250 är en robust och tillförlitlig svetsmaskin som erbjuder god värde för pengarna. Trots att den saknar några av de avancerade funktionerna i dyrare modeller och dess begränsade funktionalitet, överträffar dess pålitlighet och användarvänlighet dessa nackdelar. För de som söker en enkel, pålitlig och prisvärd svetsmaskin är Origo MIG C250 ett starkt val.

#5 PELA 513876

Portabel och prisvärd, flera användare har uttryckligen berättat om hur nöjda dem är med denna svets.

Betyg: 3.5/5
3.5/5

PELA 513876 är en bärbar svetsmaskin designad för att erbjuda grundläggande svetsningsfunktioner till ett mycket överkomligt pris. Dess lätta och kompakta design gör det till ett bra val för hemmasvetsare och hantverkare som behöver en praktisk och lättanvänd svetsmaskin för mindre uppgifter.

Fördelar:

 • Portabilitet: Med sin lätta och kompakta design är PELA 513876 perfekt för bärbara svetsjobb.
 • Prisvärd: Denna maskin är mycket prisvärd, vilket gör den till ett utmärkt val för hemmasvetsare och hobbyister på en budget.
 • Användarvänlighet: PELA 513876 är enkel att använda, även för dem som är nya till svetsning.
 • Flexibilitet: Maskinen har förmågan att svetsa en mängd olika material, vilket ger användaren flexibilitet.

Nackdelar:

 • Begränsad prestanda: PELA 513876 kanske inte klarar av mer krävande svetsuppgifter, vilket gör den mindre lämplig för professionellt bruk.
 • Livslängd: På grund av dess låga pris kan denna maskin sakna den robusthet och hållbarhet som finns i dyrare modeller.

Trots dess begränsningar i prestanda och hållbarhet, erbjuder PELA 513876 anständig svetsningskapacitet till ett mycket överkomligt pris. Dess portabilitet och användarvänlighet gör den till ett bra val för mindre svetsuppgifter och hantverksprojekt. För hemmasvetsare och hobbyister som behöver en billig och bärbar svetsmaskin är PELA 513876 ett övervägande värt alternativ.

Köpguide

Att köpa en svets kan verka komplicerat, särskilt för de som inte är bekanta med svetsningsprocessen. Men med rätt information och överväganden kan du hitta en svetsmaskin som bäst uppfyller dina behov. Här är en kort guide för att hjälpa dig att köpa en svets.

Identifiera dina behov: Innan du köper en svets, identifiera vilken typ av svetsning du kommer att utföra mest. Är du en hemmasvetsare som arbetar med mindre hantverk eller en professionell svetsare som behöver en maskin för tunga industriella uppgifter? Att förstå dina behov hjälper dig att välja rätt typ av svets (MIG, TIG, Stick, etc.) och effektnivå.

Förstå kraftkraven: Svetsmaskiner kommer med olika kraftkrav. Vissa modeller kan fungera effektivt med vanliga hushållsuttag, medan andra kan kräva särskilda strömkällor. Se till att du förstår kraftkraven för svetsmaskinen och om din arbetsplats kan tillgodose dessa behov.

Kolla på svetsens cykelklassning: Svetsmaskinens cykelklassning indikerar hur länge den kan svetsa effektivt inom en viss tidsperiod utan att överhettas. Ju högre cykelklassning, desto längre kan maskinen svetsa utan paus. Om du planerar att svetsa tungt material eller under längre perioder, leta efter en maskin med en hög cykelklassning.

Pris och värde: Svetsmaskiner varierar i pris beroende på deras funktioner, prestanda och varumärke. När du jämför priser, överväg även maskinens livslängd, kvalitet och kostnaderna för eventuella reparationer eller underhåll.

Säkerhetsfunktioner: Välj en svetsmaskin som har viktiga säkerhetsfunktioner, såsom termisk överbelastningskydd och ventilation för att förhindra överhettning.

Tillgängliga funktioner och tillbehör: Olika svetsmaskiner erbjuder olika funktioner, såsom trådmatning, pulsreglering, och multiverktygsfunktioner (MIG, TIG, Stick). Dessutom, se till att undersöka vilka tillbehör som ingår med maskinen, såsom svetstråd, elektroder och skyddsutrustning.

Recensioner och garantier: Innan du köper, läs recensioner från andra köpare och kontrollera produktens garanti. En bra garanti kan ge dig lugn i sinnet om kvaliteten och tillförlitligheten hos svetsmaskinen.

Kom ihåg att den bästa svetsmaskinen för dig är den som bäst uppfyller dina specifika svetsbehov och budget. Genom att överväga dessa faktorer kan du göra ett välgrundat val och få en svetsmaskin som tjänar dig väl under lång tid framöver.

Frågor och svar

MIG (Metal Inert Gas) svetsning är en process som använder en kontinuerlig trådmatning som både elektrod och fyllmedel, med en inert gas (ofta argon, helium, eller en blandning) som skyddar smältbadet från atmosfären. Det är enkelt, snabbt och kan användas på de flesta metaller.

TIG (Tungsten Inert Gas) svetsning, å andra sidan, använder en wolframelektrod och en separat fylltråd. Den använder också en inert gas för att skydda smältbadet. TIG kräver mer skicklighet men ger en mycket ren och precisions svetsfog.

MMA (Manual Metal Arc), även känd som ”Stick” svetsning, använder en elektrod belagd med fluss som smälter för att ge skyddsgas och fyllmedel. Det är den äldsta och mest flexibla metoden, som kan användas på nästan alla metaller och under svåra förhållanden.

Några grundläggande säkerhetsåtgärder vid svetsning inkluderar användning av lämplig skyddsutrustning (t.ex. svetshjälm, skyddsglasögon, handskar, och flamresistent klädsel), god ventilation, och att undvika brandfarliga material i närheten av svetsområdet. Du bör också vara medveten om risken för elektriska stötar och vidta försiktighetsåtgärder för att undvika dem.

Plasmacykeln för en svetsmaskin refererar till hur länge den kan svetsa utan att överhettas. Detta anges vanligtvis som en procentandel av en 10-minutersperiod. Till exempel, en maskin med en 60% plasmacykel kan svetsa i 6 minuter av en 10-minutersperiod utan att överhettas.

De flesta metaller kan svetsas, men de vanligaste är stål, rostfritt stål, och aluminium. Andra svetsbara metaller inkluderar koppar, brons, mässing, och titan. Vissa metaller, som zink och bly, kan vara skadliga att svetsa på grund av giftiga rökgaser.

Ja, svetsning av tunn metall kräver en svetsmaskin med en lägre amperinställning för att förhindra att metallen bränns igenom. TIG-svetsning är ofta det bästa valet för svetsning av tunnmetall på grund av dess precision och kontroll.

Sammanfattning

På första plats, med högsta betyg på 5/5, hittar vi ESAB CADDY TIG 2200IW AC/DC TA34 Kit. Denna modell utmärker sig med sin överlägsna kvalitet, multifunktionalitet och användarvänlighet. Dess kapacitet att arbeta med både AC och DC gör den idealisk för både TIG- och MMA-svetsning. Dess nackdelar är dock det höga priset och att den kan vara komplicerad för nybörjare att hantera.

Rankad som nummer två med betyget 4.5/5, är TELWIN Mastermig 400. Detta verktyg är idealiskt för de som letar efter en kraftfull MIG/MAG-svets med robust konstruktion och hög prestanda. Den har dock en hög strömförbrukning och är inte lika portabel som vissa andra modeller på marknaden.

På tredje plats, med ett betyg på 4/5, har vi ESAB REBEL EMP 215IC Kit. Denna kompakta och mångsidiga svetsmaskin är känd för sin enkla användning och flexibilitet. Den erbjuder både MIG, TIG och MMA-svetsning, men den är på den dyrare sidan och kan vara överväldigande för nybörjare med alla sina funktioner.

ESAB ORIGO MIG C250, på fjärde plats med ett betyg på 4/5, är ett solitt val för de som behöver en robust och tillförlitlig MIG-svetsmaskin. Den är användarvänlig och erbjuder bra prestanda för priset. Nackdelar inkluderar dock att den är tung och saknar vissa avancerade funktioner.

Slutligen, rankad femma med ett betyg på 3.5/5, hittar vi PELA 513876. Detta är en prisvärd och pålitlig svetsmaskin som är idealisk för hemmabruk och mindre jobb. Trots att den saknar några av de mer avancerade funktionerna som de dyrare modellerna erbjuder, får den jobbet gjort och är ett bra val för budgetmedvetna köpare.

Oavsett vilken typ av svetsning du planerar att utföra, finns det en svetsmaskin där ute för dig. Och med rätt kunskap och övervägande kan du hitta den svetsmaskin som bäst uppfyller dina behov och budget.