Vad är en spånskiva?

Spånskiva är ett pappersbaserat material som är tillverkat av en mängd olika råvaror, såsom papper, träflis och sågspån. Den används för att backa olika typer av förpackningar.

Spånskiva är ett pappersbaserat material som ger en yta att montera andra material på. Inom förpackningsindustrin kommer spånskivan ofta att beläggas med plast eller annan typ av beläggning för att göra den fuktbeständig och hållbar för hantering av grov användning i distributionscentra och butiker. Ibland kommer spånskivan att ”förstärkas” genom att lägga till andra material som wellpapp, mattskiva eller fiberskiva för att ge extra styrka till underlagets yta.

Spånskiva är en typ av tungt papper som tillverkas av återvunnet papper och små träbitar eller andra material. Det uppfanns i början av 1900-talet och används fortfarande i stor utsträckning idag.

Spånskiva har många användningsområden, inklusive stöd för tryck och affischer, förpackningar och andra produkter. Spånskiva kan färgas med vattenlösliga kritor eller pennor för att göra den lämplig för barnpyssel.

Spånskiva uppfanns i början av 1900-talet av en man vid namn William Rockwell Kent som var son till en av grundarna av Rockford Files Company. Företaget grundades 1910 och dess huvudprodukt var spånskivor – kraftigt papper tillverkat av återvunnet papper och små träbitar eller andra material. Kent ville skapa ett substitut för korkskivor som kunde vara det

En spånskiva är ett billigt material som kan användas för att göra en mängd olika DIY-projekt. Den används ofta för hantverksprojekt eftersom den är robust och lättillgänglig.

Läs mer om: Spånsug