Senast uppdaterad: maj, 2024

Röjsåg Bäst i test

Bästa röjsågen

Att hitta den rätta verktyget för ditt trädgårdsarbete kan vara en utmaning, särskilt när det gäller röjsågar. Vår genomgående guide tar dig genom toppvalen, baserat på expertrecensioner och användarfeedback. Från robusta modeller för tungt arbete till mer användarvänliga alternativ, vi granskar de mest populära och effektiva röjsågarna på marknaden, för att hjälpa dig att göra det bästa köpbeslutet.

Stihl FS 411 C-EM är en röjsåg som verkligen sätter standarden för vad man kan förvänta sig av ett trädgårdsverktyg. Den kombinerar högpresterande kapacitet med användarvänlighet och ergonomi, vilket gör den till ett tilltalande val för både professionella trädgårdsmästare och hemmafixare.

Husqvarna 336FR är ett kraftfullt och pålitligt verktyg, designat för att hantera både lätta och tunga röjningsuppgifter. Detta är en röjsåg som balanserar effektivitet och användarvänlighet, vilket gör den till ett populärt val bland både professionella och hobbyskötare av trädgårdar och skogsmarker.

Stiga BC 535 B är en röjsåg som erbjuder en solid balans mellan prestanda och användarvänlighet. Perfekt för både lätta och medeltunga uppgifter, är detta verktyg känt för sin hållbarhet och effektivitet.

#1 Stihl FS 411 C-EM

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • Hög prestanda: Stihl FS 411 C-EM imponerar med sin otroliga kraft, kapabel att hantera de mest krävande röjningsuppgifterna.
 • Ergonomisk design: Den är utformad för att minimera belastningen på användaren, vilket gör långvarig användning mer bekväm.
 • Användarvänlig: Utrustad med en enkel startmekanism och intuitiva kontroller, är den lätt att hantera och använda.
 • Hållbar: Denna röjsåg är robust och välbyggd, vilket garanterar att den kan tåla tuffa arbetsförhållanden och kommer att hålla länge.
 • Miljövänlig: Dess effektiva motor bidrar till att minska utsläppen och bränsleförbrukningen.

Nackdelar:

 • Priset: Som en högpresterande modell kan kostnaden för Stihl FS 411 C-EM vara högre än för andra röjsågar på marknaden.
 • Vikt: Trots sin ergonomiska design kan den vara något tyngre än andra modeller.

Trots några mindre nackdelar, såsom priset och vikten, är Stihl FS 411 C-EM en utmärkt röjsåg. Dess höga prestanda, hållbarhet och användarvänlighet gör den till ett pålitligt val för allt från krävande professionella uppgifter till regelbundet underhåll i hemmet.

#2 Husqvarna 336FR

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Effektiv och kraftfull: Husqvarna 336FR drivs av en pålitlig motor som ger utmärkt kraft för effektiv röjning.
 • Bekväm att använda: Med sin välbalanserade vikt och ergonomiska design, är den både bekväm och enkel att hantera.
 • Mångsidig: Den levereras med både grästrimmerhuvud och sågblad, vilket gör den lämplig för en mängd olika uppgifter.
 • Lättstartad: Den är utrustad med en smart startfunktion som minskar dragmotståndet i startsnöret med upp till 40%, vilket gör startprocessen mindre ansträngande.
 • Låg bullernivå: Till skillnad från många andra modeller på marknaden, producerar Husqvarna 336FR mindre buller, vilket gör arbetet mer bekvämt.

Nackdelar:

 • Kostnad: Husqvarna 336FR är en premiumröjsåg, vilket återspeglas i dess pris. Den kan vara dyrare än andra modeller på marknaden.
 • Kräver regelbundet underhåll: För att säkerställa sin prestanda och livslängd, kräver den regelbundet underhåll.

Trots dess högre pris och behovet av regelbundet underhåll, står Husqvarna 336FR ut som ett pålitligt och kraftfullt verktyg. Dess effektivitet, mångsidighet och låga ljudnivå gör den till ett utmärkt val för alla som behöver ett pålitligt verktyg för regelbunden röjning.

#3 Stiga BC 535 B

Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Kraftfull motor: Stiga BC 535 B är utrustad med en stark 2-taktsmotor som levererar konsekvent och pålitlig prestanda.
 • Användarvänlig: Denna röjsåg har ett intuitivt gränssnitt och en bekväm handtagsdesign, vilket gör den lätt att hantera och använda.
 • Lätt och balanserad: Trots sin kraft är den relativt lätt och har en välbalanserad design, vilket minskar trötthet vid långvarig användning.
 • Tålig: Den är byggd för att tåla tuffa arbetsförhållanden och har en lång livslängd, vilket ger en bra avkastning på investeringen.

Nackdelar:

 • Mindre lämpad för tunga uppgifter: Även om den är kraftfull nog för de flesta uppgifter, kanske den inte är den bästa för särskilt tunga röjningsarbeten.
 • Bränsleförbrukning: Vissa användare har rapporterat att den kan ha en högre bränsleförbrukning jämfört med andra modeller.

Stiga BC 535 B är ett pålitligt och användarvänligt val som erbjuder robust prestanda för de flesta röjningsbehov. Medan den kanske inte är bäst för extremt tunga uppgifter och kan ha en något högre bränsleförbrukning, är dess hållbarhet, kraft och användarvänlighet tillräckliga för att göra den till ett attraktivt alternativ för många användare.

#4 AL-KO BC 223 B Easy

Bra prislapp och mycket effektiv, flera kunder har uttryckligen berättat om hur nöjda dem är med den här röjsågen.

Betyg: 4/5
4/5

AL-KO BC 223 B Easy är en röjsåg som erbjuder kvalitet och pålitlighet till ett överkomligt pris. Den är idealisk för mindre till medelstora röjningsarbeten och är särskilt populär för dess enkelhet och lätthanterlighet.

Fördelar:

 • Prisvärd: AL-KO BC 223 B Easy erbjuder robust prestanda till ett överkomligt pris, vilket gör den till ett utmärkt val för budgetmedvetna köpare.
 • Användarvänlig: Dess enkla gränssnitt och lättanvända funktioner gör den lätt att använda, även för nybörjare.
 • Lättvikt: Med sin lätta design är denna röjsåg mindre tröttande att använda under längre perioder.
 • Effektiv: Trots sitt låga pris, levererar denna röjsåg effektiv och tillförlitlig prestanda för de flesta vardagliga röjningsarbeten.

Nackdelar:

 • Inte lämplig för tunga uppgifter: AL-KO BC 223 B Easy kanske inte har tillräcklig kraft för särskilt krävande eller tunga röjningsuppgifter.
 • Låg kvalitet på vissa komponenter: En del användare har rapporterat att vissa plastdelar kan kännas lite bräckliga och kanske inte håller lika länge som resten av enheten.

AL-KO BC 223 B Easy är ett prisvärt och användarvänligt alternativ för de som behöver en pålitlig röjsåg för lättare till medelstora uppgifter. Trots vissa nackdelar, som en möjlig brist på kraft för tunga uppgifter och potentiell bräcklighet hos vissa komponenter, erbjuder dess prisvärdhet och enkelhet stort värde för de flesta användare.

#5 Stihl FS 89

Kompakt och mycket användarvänlig, flera kunder har uttryckligen berättat om hur nöjda dem är med den här röjsågen.

Betyg: 3.5/5
3.5/5

Stihl FS 89 är en kompakt och mångsidig röjsåg som är perfekt för mindre trädgårdsarbete. Trots sin mindre storlek, levererar denna modell ett anmärkningsvärt kraftfullt resultat för sin kategori.

Fördelar:

 • Lätt och kompakt: Stihl FS 89 är mindre och lättare än många andra röjsågar, vilket gör den enkel att hantera och mindre tröttande att använda under långa perioder.
 • Pålitlig prestanda: Trots sin kompakta storlek levererar denna röjsåg imponerande kraft, vilket gör den kapabel att hantera ett brett spektrum av mindre till medelstora uppgifter.
 • Användarvänlig: Med sitt enkla gränssnitt och bekväma handtag är Stihl FS 89 lätt att använda, även för dem som inte är vana vid att använda röjsågar.
 • God bränsleeffektivitet: Denna modell har utmärkt bränsleeffektivitet, vilket minskar driftskostnaderna och minimerar dess miljöpåverkan.

Nackdelar:

 • Inte lämplig för stora uppgifter: Stihl FS 89 kanske inte har tillräcklig kraft för stora eller särskilt krävande röjningsuppgifter.
 • Kvalitet på vissa delar: Vissa användare har rapporterat att vissa delar, som trimmerhuvudet och skyddet, kan kännas lite bräckliga.

Stihl FS 89 är en kompakt och pålitlig röjsåg som är utmärkt för mindre till medelstora uppgifter. Medan den kanske inte är bäst för stora eller tunga arbeten, och vissa delar kan upplevas som lite bräckliga, är dess lätthet, användarvänlighet och bränsleeffektivitet nog för att göra den till ett bra val för många användare.

Köpguide

Att köpa en röjsåg kan verka överväldigande med tanke på det stora utbudet av modeller och märken på marknaden. Men med rätt vägledning kan du lätt hitta en som passar dina behov och budget. Här är några tips för att hjälpa dig att välja rätt röjsåg:

 1. Identifiera dina behov: Det första steget i att välja rätt röjsåg är att identifiera vad du behöver den till. Behöver du den för lätta uppgifter som gräsklippning och mindre röjning, eller för tyngre uppgifter som att fälla små träd eller röja större ytor? Olika röjsågar har olika kraftnivåer och är lämpliga för olika uppgifter.

 2. Typ av motor: Röjsågar kommer med antingen 2-taktsmotorer eller 4-taktsmotorer. 2-taktsmotorer är oftast lättare och billigare, men 4-taktsmotorer brukar vara mer kraftfulla och effektiva. Tänk på vad som passar dina behov bäst.

 3. Vikt och ergonomi: En lättare röjsåg kommer att vara lättare att bära och använda, särskilt under längre perioder. Ergonomiskt utformade modeller minskar belastningen på din kropp och ökar komforten.

 4. Pris: Bestäm din budget innan du börjar shoppa. Tänk på att de dyraste modellerna inte alltid är de bästa för dina specifika behov. Jämför priser och funktioner för att hitta en röjsåg som erbjuder bäst värde för pengarna.

 5. Tillbehör: Vissa röjsågar levereras med extra tillbehör, såsom olika typer av sågblad eller trimmertråd. Dessa kan vara värdefulla, men kan också öka priset. Fundera på vilka tillbehör du verkligen behöver.

 6. Märke och recensioner: Varumärket kan ge en indikation på kvalitet. Också, läs recensioner från andra kunder för att få en uppfattning om röjsågens prestanda och hållbarhet.

 7. Underhåll och service: Se till att välja en modell från en tillverkare med bra kundservice och tillgång till reservdelar. En röjsåg är en investering och du vill kunna få service och underhåll när det behövs.

Genom att följa dessa tips kan du hitta en röjsåg som bäst passar dina behov och din budget.

Frågor och svar

En röjsåg är ett kraftfullt trädgårdsverktyg som används för att klippa igenom tät vegetation och mindre träd. De är oftast bensindrivna och kommer med antingen ett trimmerhuvud för mindre jobb eller ett sågblad för tyngre uppgifter.

En grästrimmer är oftast lättare, mindre kraftfull och designad för att klippa gräs och lätt vegetation, medan en röjsåg är kraftfullare och kan hantera tätare vegetation och mindre träd. Röjsågar har också oftast möjlighet att använda olika typer av blad, vilket gör dem mer mångsidiga.

Båda typerna har sina fördelar. 2-taktsmotorer är oftast lättare och billigare, men kan vara mer bullriga och ha större utsläpp. 4-taktsmotorer brukar vara mer kraftfulla, mer bränsleeffektiva och mindre bullriga, men de är också oftast tyngre och dyrare.

Det beror på hur ofta du använder den. Generellt sett bör du rengöra röjsågen efter varje användning och kontrollera den regelbundet för slitage. Tänk på att smörja rörliga delar och skärpa bladen när det behövs. Du bör också byta ut bränslet och oljan enligt tillverkarens rekommendationer.

När du använder en röjsåg bör du alltid bära lämplig skyddsutrustning. Detta inkluderar skyddsglasögon eller ett ansiktsskydd för att skydda ögonen från flygande föremål, hörselskydd för att skydda hörseln från höga ljudnivåer, hållbara handskar för att skydda händerna och stabila skor. Det kan också vara en bra idé att bära långärmad tröja och långa byxor för att skydda huden.

Sammanfattning

Vi har djupdykt in i röjsågarnas värld och granskat de bästa modellerna på marknaden. 

Först på listan hittar vi Stihl FS 411 C-EM som tar hem topplatsen med sin robusta konstruktion och effektiva motor. Trots att den är något tyngre än andra modeller på listan, imponerar den med överlägsen prestanda och hållbarhet, vilket gör den till det bästa valet för allvarliga röjningsuppgifter.

Inte långt efter kommer Husqvarna 336FR på andra platsen. Denna röjsåg är en underbar balans mellan kraft och komfort, med en effektiv motor och en ergonomisk design som gör tuffa uppgifter lätta att hantera. Dessutom ökar tillägget av flera tillbehör dess värde ytterligare, vilket gör den till en mångsidig lösning för en mängd olika trädgårdsuppgifter.

Stiga BC 535 B tar den tredje platsen i vårt test. Denna röjsåg erbjuder en stark motor och hållbar konstruktion till ett överkomligt pris, vilket gör den till ett utmärkt val för de som söker prisvärd prestanda. Dess komfort och användarvänlighet, även under längre perioder, förbättrar dess övergripande attraktionskraft.

AL-KO BC 223 B Easy landar på fjärde plats. Trots att den kanske inte har samma råstyrka som andra modeller på listan, imponerar den fortfarande med sin prestanda och kapabilitet att hantera en mängd olika uppgifter. Dess lätta och ergonomiska design underlättar användningen och gör den perfekt för långvarig användning.

Slutligen, på femte plats, hittar vi Stihl FS 89. Även om den är den minsta och lättaste röjsågen på listan, klarar den av att leverera en stark prestanda som matchar dess större motsvarigheter. Dess kompakthet och användarvänlighet, tillsammans med dess bränsleeffektivitet, gör den till ett utmärkt val för mindre röjningsuppgifter och för de som söker en mer ekonomisk lösning.