Luft värmepump bäst i test

Att investera i en värmepump kan vara ett av de bästa besluten man kan göra för sin bostad, miljövänligt och bra för plånboken.. Vi på SvensktBygg har olika slags värmepumpar i alla prisklasser för att du ska kunna hitta just det som du söker. Visst, själva inköpet av de olika värmepumparna kan svida i plånboken men ju mer du räknar på det, hur mycket mindre elkostnaderna blir per år jämfört om du inte skulle ha haft en kommer du snabbt se värdet i investeringen.

Innan vi går in på vilka sorter det finns så vill vi förklara vad en värmepump är. En värmepump är en maskin som omvandlar och skickar vidare energi och värme från en kall plats till en varm. Det finns olika sorters värmepumpar för att det ska passa just dig och de är följande:

  1. Bergvärmepump: Här borrar man ett hål ner i berggrunden tills man stöter på grundvattnet som finns längst nere. Detta vatten är cirka 4 grader och omvandlas till värme. Borrhålsdjupet kan variera beroende på vad som finns under bostaden. Dyrt att installera bergvärmepumpen med driftkostnaderna är obefintliga och livslängden mycket lång.
  2. Uteluftvärmepump: Det finns två typer av alternativ av uteluftvärmepump: luft-luft värmepump och luft vattenvärmepump. I båda alternativen installerar man en anordning som man sätter utanför huset. Denna bullrar ganska mycket och då det är kallt minskar effekten. Fördelarna är att dessa är hyfsat billiga att köpa in och man kan ställa om värmepumpen så att den fungerar som en AC.
  3. Frånluftvärmepump: Den absolut billigaste av de olika värmepumparna att köpa in. Man tar den värme som har sipprat ut ur huset och för in den på nytt igen.
  4. Sjövattenvärmepump: Fungerar enbart på sjöar som inte fryser. Man tar energi från ytvattnet och omvandlar det till värme in i bostaden. Väldigt bra och effektiv om man har ett hus som förbrukar mycket värme. Man får ner kostnaderna enormt med denna metod.
  5. Ytjordvärmepump: Med denna teknik gräver man ner en anordning / slang över en yta på mer är 300-600 kvadratmeter. Slangen måste grävas ner mer än en halv meter och max en och en halv meter. Om din jord är blandad med ganska mycket vatten är detta en mycket bra kombination. Perfekt för hus med hög energiförbrukning.

Det finns självklart fler varianter men det vanligaste elementen att utvinna värme ur är vatten, luft och berg. Kontakta en fackman som kan se vilken lösning du behöver till din bostad. Lycka till med inköpet av den kommande värmepumpen!