Senast uppdaterad: maj, 2024

Köksfläkt Bäst i Test

Bästa köksfläkten

Letar du efter den bästa köksfläkten som kommer att revolutionera ditt köksluftsystem? I vår omfattande artikel upptäcker vi de mest imponerande och högst rankade köksfläktarna på marknaden. Genom att kombinera noggranna utvärderingar, expertinsikter och användarrecensioner har vi sammanställt en lista över de ultimata köksfläktarna som levererar både stil och funktion i en perfekt harmoni. Oavsett om du söker maximal avluftningskapacitet, tystgående drift eller en elegant design, så har vi den rätta lösningen för dig.

FRANKE F392-10 är en lysande stjärna på köksfläktsmarknaden och sticker ut som ett av de mest imponerande alternativen. Med en imponerande prestanda och en mängd användarvänliga funktioner tar denna köksfläkt matlagningen och luftkvaliteten till en helt ny nivå.

Electrolux LFG426W är en imponerande köksfläkt som kombinerar effektivitet och elegant design för att förbättra luftkvaliteten i ditt kök. Med avancerade funktioner och en pålitlig prestanda är denna köksfläkt ett utmärkt val för dem som söker en balans mellan funktionalitet och stil.

Thermex Central 787 är en imponerande köksfläkt som imponerar med sin kraft och pålitlighet när det gäller att avlägsna matos och ångor från köket. Med avancerade funktioner och robust prestanda är denna köksfläkt ett utmärkt val för dem som söker effektiv avluftning och en pålitlig kökskomponent.

#1 FRANKE F392-10

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • Utmärkt avluftningskapacitet: FRANKE F392-10 erbjuder en kraftfull avluftning som snabbt och effektivt tar bort matos, ångor och lukt från köket. Med flera hastighetslägen kan du anpassa fläktens effekt efter behov.
 • Låg ljudnivå: Trots sin imponerande kraft är FRANKE F392-10 förvånansvärt tystgående. Den avancerade ljudisoleringstekniken gör det möjligt att njuta av ett tystare kök utan att kompromissa med prestandan.
 • Stilren design: Denna köksfläkt från FRANKE har en elegant och stilren design som kompletterar kökets estetik. Den är tillgänglig i olika utföranden och kan anpassas till olika köksinredningar.
 • Enkel rengöring: FRANKE F392-10 har en avtagbar fettfilterenhet som är lätt att ta bort och rengöra. Detta underlättar underhållet och bidrar till att fläkten behåller sin optimala prestanda över tid.

Nackdelar:

 • Kostnad: FRANKE F392-10 ligger i en högre prisklass jämfört med vissa konkurrenter på marknaden. Det kan vara en investering som inte passar alla budgetar.
 • Montering: Vissa användare har rapporterat att monteringen av FRANKE F392-10 kan vara något utmanande och kräva professionell hjälp för att säkerställa korrekt installation.

Sammanfattningsvis kan FRANKE F392-10 stoltsera med enastående avluftningskapacitet, låg ljudnivå, stilren design och enkel rengöring. Trots en högre prisklass och eventuellt behov av professionell montering, erbjuder denna köksfläkt en överlägsen användarupplevelse och är en stark kandidat för den bästa köksfläkten på marknaden.

#2 Electrolux LFG426W

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Kraftfull avluftning: Electrolux LFG426W erbjuder en kraftfull avluftningskapacitet som snabbt och effektivt eliminerar matos och ångor från köket. Den är utrustad med flera hastighetslägen för att anpassa avluftningen efter dina behov.
 • Stilren design: Med sin eleganta och moderna design kompletterar Electrolux LFG426W kökets estetik på ett sofistikerat sätt. Den rena och slimmade designen gör att den smälter in smidigt i olika köksinredningar.
 • Belysning: Köksfläkten har inbyggda ljus som ger en utmärkt belysning över matlagningen. Detta gör det enklare att se maten och skapa en trevlig atmosfär i köket.
 • Användarvänliga funktioner: Electrolux LFG426W är utrustad med intuitiva kontroller och enkel användning. Med en knapptryckning kan du justera fläktens hastighet eller belysning.

Nackdelar:

 • Ljudnivå: Vissa användare har rapporterat att Electrolux LFG426W kan vara något bullrig vid högre hastighetslägen. Detta kan vara något att överväga för dem som värdesätter en tystare köksmiljö.
 • Rengöring av fettfilter: En del användare har funnit att rengöringen av fettfiltret kan vara något besvärlig och kräva regelbunden underhåll för att behålla optimal prestanda.

Sammanfattningsvis erbjuder Electrolux LFG426W en kraftfull avluftning, stilren design och användarvänliga funktioner för att förbättra luftkvaliteten i ditt kök. Medan ljudnivån vid högre hastigheter kan vara en nackdel för vissa och rengöringen av fettfiltret kan vara en mindre utmaning, är Electrolux LFG426W ändå en stark kandidat som ger en imponerande köksupplevelse. Med dess balans mellan funktionalitet och elegans är denna köksfläkt ett pålitligt val för att skapa en fräsch och välventilerad miljö i ditt kök.

#3 Thermex Central 787

Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Kraftfull avluftning: Thermex Central 787 erbjuder en kraftfull avluftningskapacitet som snabbt och effektivt eliminerar matos och ångor från köket. Den är utrustad med flera hastighetslägen för att anpassa avluftningen efter dina behov.
 • Bra belysning: Köksfläkten har en stark belysning som ger optimal sikt över matlagningen. Detta hjälper till att skapa en ljus och trivsam atmosfär i köket.
 • Enkel rengöring: Thermex Central 787 har en avtagbar fettfilterenhet som är enkel att ta bort och rengöra. Detta underlättar underhållet och bidrar till att fläkten behåller sin optimala prestanda över tid.
 • Flexibel installation: Denna köksfläkt kan installeras på olika sätt för att passa olika kök och ventilationssystem. Det ger flexibilitet och möjlighet att anpassa installationen efter dina specifika behov.

Nackdelar:

 • Ljudnivå: Vissa användare har rapporterat att Thermex Central 787 kan vara något bullrig vid högre hastigheter. Detta kan vara något att överväga för dem som värdesätter en tystare köksmiljö.
 • Design: Vissa kan tycka att designen på Thermex Central 787 är något enkel eller inte lika estetiskt tilltalande som vissa andra modeller på marknaden.

Sammanfattningsvis erbjuder Thermex Central 787 en kraftfull avluftning, bra belysning och enkel rengöring för att förbättra luftkvaliteten i ditt kök. Trots att ljudnivån vid högre hastigheter kan vara en nackdel för vissa och designen kan vara en personlig preferens, är Thermex Central 787 fortfarande en pålitlig köksfläkt som levererar på avluftningsfronten. Med dess robusta prestanda och flexibla installation är detta ett bra val för dem som prioriterar effektivitet och funktionalitet i sitt kök.

#4 Siemens LI64MA531

Kunder uppskattar denna köksfläkt på grund av dess låga ljudnivå, stilrena design och effektiva avluftning.

Betyg: 4/5
4/5

Siemens LI64MA531 är en imponerande köksfläkt som kombinerar stil och prestanda för att skapa en fräsch och välventilerad köksmiljö. Med sin eleganta design och avancerade funktioner är denna köksfläkt ett utmärkt val för dem som söker både visuell estetik och effektiv avluftning.

Fördelar:

 • Stilren design: Siemens LI64MA531 har en modern och stilren design som tillför elegans till ditt kök. Den passar smidigt in i olika köksinredningar och ger en sofistikerad atmosfär.
 • Effektiv avluftning: Köksfläkten erbjuder en effektiv avluftningskapacitet för att snabbt och effektivt avlägsna matos och ångor från köket. Med flera hastighetslägen kan du enkelt anpassa avluftningen efter dina behov.
 • Ljudnivå: Siemens LI64MA531 är känd för sin tystgående drift, vilket skapar en lugn och fridfull köksmiljö utan att kompromissa med avluftningsprestandan.
 • Belysning: Köksfläkten är utrustad med inbyggda ljus som ger optimal belysning över matlagningen. Detta gör det enklare att se maten och skapa en trivsam atmosfär i köket.

Nackdelar:

 • Prisklass: Siemens LI64MA531 ligger i en högre prisklass jämfört med vissa konkurrenter på marknaden. Detta kan vara en faktor att beakta för dem med en stramare budget.
 • Installation: Vissa användare har funnit att installationen av Siemens LI64MA531 kan vara något utmanande och kräva professionell hjälp för att säkerställa korrekt montering.

Sammanfattningsvis erbjuder Siemens LI64MA531 en stilren design, effektiv avluftning, tystgående drift och bra belysning för att förbättra luftkvaliteten i ditt kök. Även om priset kan vara en faktor att överväga för vissa och installationen kan vara utmanande, är Siemens LI64MA531 fortfarande en pålitlig köksfläkt som kombinerar både visuell estetik och prestanda. Med dess förmåga att skapa en fräsch och välventilerad köksmiljö är detta ett bra val för dem som prioriterar stil och funktion i sitt kök.

#5 Cylinda POPULAR SF270C

Kunder uppskattar denna köksfläkt på grund av dess tillförlitliga avluftning, prisvärdhet och enkla användning.

Betyg: 3.5/5
3.5/5

Cylinda POPULAR SF270C är en pålitlig och prisvärd köksfläkt som erbjuder grundläggande funktioner för att avlägsna matos och ångor från köket. Med sitt överkomliga pris och pålitliga prestanda är denna köksfläkt ett populärt val för dem som söker en pålitlig lösning utan att behöva göra avkall på budgeten.

Fördelar:

 • Prisvärdhet: Cylinda POPULAR SF270C är känd för sitt överkomliga pris och erbjuder bra värde för pengarna. Det är ett bra alternativ för dem som vill ha en pålitlig köksfläkt utan att behöva investera i mer avancerade funktioner.
 • Tillförlitlig avluftning: Trots sin grundläggande design och prestanda, levererar Cylinda POPULAR SF270C tillräcklig avluftning för att effektivt ta bort matos och ångor från köket.
 • Enkel användning: Denna köksfläkt är enkel att använda med sina intuitiva kontroller och smidiga drift. Det ger en bekymmersfri upplevelse för köksventilation.

Nackdelar:

 • Begränsade funktioner: Cylinda POPULAR SF270C saknar vissa av de mer avancerade funktionerna som finns i premiummodeller på marknaden. Det kan vara en nackdel för dem som söker extra funktioner och anpassningsmöjligheter.
 • Ljudnivå: Vissa användare har rapporterat att Cylinda POPULAR SF270C kan vara något bullrig vid högre hastigheter. Detta kan vara något att överväga för dem som prioriterar en tystare köksmiljö.

Sammanfattningsvis erbjuder Cylinda POPULAR SF270C en pålitlig och prisvärd köksfläkt för dem som söker grundläggande avluftningsfunktioner. Med sin prisvänlighet och tillförlitliga prestanda är den ett bra alternativ för dem med en stramare budget. Även om den saknar vissa av de mer avancerade funktionerna och kan vara något bullrig vid högre hastigheter, erbjuder Cylinda POPULAR SF270C tillräcklig avluftning och enkel användning för att skapa en bättre köksmiljö.

Köpguide

Att köpa en köksfläkt är en viktig investering för att förbättra luftkvaliteten och ventilationen i ditt kök. Här är en köpguide som hjälper dig att fatta ett informerat beslut när du väljer en köksfläkt:

 1. Bestäm din ventilationstyp: Innan du väljer en köksfläkt är det viktigt att förstå vilken typ av ventilationssystem du har i ditt kök. Det finns två huvudtyper: avloppssystem och recirkulationssystem. Avloppssystemet ventilerar ut matos och ångor genom en kanal ut ur ditt hem, medan recirkulationssystemet renar luften och släpper ut den tillbaka i köket.

 2. Välj rätt storlek: Mät din köksspis eller kokplatta för att bestämma rätt storlek på köksfläkten. En köksfläkt bör vara något bredare än spisen eller kokplattan för att kunna fånga upp matos effektivt.

 3. Avgör vilken typ av fläkt du vill ha: Det finns olika typer av köksfläktar att välja mellan, inklusive väggmonterade fläktar, köksöfläktar och inbyggda fläktar. Välj den typ som passar bäst för din kökslayout och dina behov.

 4. Bekanta dig med fläktens avluftningskapacitet: Avluftningskapaciteten mäts i kubikmeter per timme (m³/h) och indikerar hur effektivt fläkten kan avlägsna matos och ångor från köket. Välj en köksfläkt med tillräcklig avluftningskapacitet för att passa storleken på ditt kök och dina matlagningsvanor.

 5. Överväg ljudnivå: Ljudnivån är viktig om du värdesätter en tystare köksmiljö. Kontrollera ljudnivån i decibel (dB) för att se till att fläkten inte kommer att vara störande under användning.

 6. Fundera över design och stil: Köksfläkten kommer att vara en synlig del av ditt kök, så välj en design och stil som passar din köksinredning och personliga smak. Det finns ett brett utbud av stilar att välja mellan, inklusive moderna, klassiska och minimalistiska.

 7. Ta hänsyn till energieffektivitet: Välj en köksfläkt med hög energieffektivitet för att minska energiförbrukningen och därmed kostnaderna på sikt. Let efter energiklassificeringar som visar hur effektivt fläkten använder energi.

 8. Läs recensioner och jämför alternativ: Innan du köper en köksfläkt, ta dig tid att läsa recensioner från andra köpare och jämföra olika modeller och märken. Detta ger dig insikt i användarnas erfarenheter och hjälper dig att hitta den bästa köksfläkten för dina behov.

Genom att följa denna köpguide kan du göra ett välinformerat beslut när det gäller att köpa en köksfläkt. Tänk på ditt köks behov, din budget och dina preferenser för att hitta en köksfläkt som kommer att förbättra luftkvaliteten och ventilationen i ditt kök på bästa möjliga sätt.

Frågor och svar

Det beror på din kökslayout och dina behov. Väggmonterade fläktar är vanliga och passar bra för de flesta kök. Om du har en köksö kan en köksöfläkt vara ett bra alternativ. Inbyggda fläktar kan vara diskreta och passar bra för kök där designen är viktig.

Avloppssystemet avleder matos och ångor genom en kanal ut ur ditt hem, vilket är mer effektivt för att ta bort luftföroreningar. Recirkulationssystemet renar luften och släpper ut den tillbaka i köket, vilket gör det enklare att installera men mindre effektivt för att ta bort lukt och fukt.

En generell riktlinje är att köksfläkten bör vara något bredare än spisen eller kokplattan för att fånga upp matos effektivt. Mät din spis eller kokplatta och välj en köksfläkt som passar dess bredd.

Avluftningskapaciteten mäts i kubikmeter per timme (m³/h) och indikerar hur effektivt fläkten kan avlägsna matos och ångor från köket. Ju högre avluftningskapacitet, desto snabbare och mer effektivt kommer fläkten att rensa luften i ditt kök.

För att minska ljudnivån kan du välja en fläkt med låg ljudnivå eller söka efter modeller med ljudisoleringsteknik. Du kan också installera fläkten med tillräckligt avstånd från tak och väggar för att minska vibrationer och buller.

Sammanfattning

I vår undersökning av köksfläktar har vi utvärderat och jämfört flera framstående modeller för att hjälpa dig att göra det bästa valet för ditt kök. Baserat på prestanda, funktioner och användarrecensioner har vi rankat följande köksfläktar:

På första plats hittar vi FRANKE F392-10 med ett imponerande betyg på 5/5. Denna köksfläkt imponerar med sin kraftfulla avluftningskapacitet och låga ljudnivå. Dess stilrena design gör den till en attraktiv tillskott i köket.

På andra plats har vi Electrolux LFG426W med betyget 4.5/5. Denna köksfläkt kombinerar effektiv avluftning med stilren design. Med sin användarvänlighet och bra belysning erbjuder den en positiv matlagningsupplevelse.

På tredje plats hittar vi Thermex Central 787 med betyget 4/5. Denna köksfläkt erbjuder kraftfull avluftning och enkel rengöring. Dess flexibla installationsalternativ gör den lämplig för olika kökslayouter.

På fjärde plats rankas Siemens LI64MA531 med betyget 4/5. Denna köksfläkt imponerar med sin stilrena design och effektiva avluftning. Trots vissa rapporter om ljudnivå och installation utmärker den sig med pålitlig prestanda.

Slutligen, på femte plats, hittar vi Cylinda POPULAR SF270C med betyget 3.5/5. Denna prisvärda köksfläkt erbjuder tillförlitlig avluftning till ett överkomligt pris. Trots att den saknar vissa av de avancerade funktionerna, levererar den tillräcklig prestanda för att förbättra luftkvaliteten i köket.