Kamin bäst i test

Är du lite frusen av dig och vill värma upp dig med hjälp av en kamin eller vill du på ett snabbt och billigt sätt värma upp din bostad? Då har du hamnat rätt! Vi på Byggjätten har många olika kaminer till riktigt bra priser!

En kamin är en behållare/anordning som är gjord antingen av gjutjärn eller svetsad plåt. Det finns olika typer utav kaminer som alla har olika funktionalitet: braskamin, plåtkamin, kassettinsats och gjutjärnskamin. Alla kaminer har något som är gemensamt för dom och det är att det går väldigt snabbt att få upp värme i ett rum om du använder dig av en kamin. Men tyvärr försvinner den lika snabbt när elden har slocknat. För att förenkla ditt köp så finns det lite småtips som du kan använda dig av i ditt val:

  1. Sätt ut ett maxpris för vad kaminen får kosta sammanlagt för inköp och installation.
  2. Bestäm vilken sort du vill ha. Braskamin/plåtkamin har ett glas vilket är fantastiskt att sitta och titta in i. Gjutjärnskaminen ger väldigt bra med värme och du kan ha tillagningsplattor ovanför till exempel om du ska koka vatten. En kassettinsats ger bättre uppvärmning än öppen brasa.
  3. Vilken värmekälla vill du använda dig av? Trä (ved) eller gasol?
  4. Se hur tung kaminen är, över 300 kilo räknas den som en tung kamin och behöver en hållbarare plats att stå på.
  5. Det krävs att man skickar in antingen bygglov eller bygganmälan innan du installerar den. Gäller även om du byter ut en befintlig. Tala även med en sotare så ger dom bra tips.
  6. Kring kaminen/eldstaden ska det finnas ett golvskydd som förhindrar eld att sprida sig. Det kan uppstå gnistor från elden och det ska man vara försiktig med. Finns även vackra gnistskydd i nät att köpa.

Ett sista knep som kan vara bra är att om du bygger in kaminen med tegel så har du material som bevarar värmen även när du har släckt elden. Då kan du förlänga uppvärmningen lite längre men det kostar mer och är ett betydligt större jobb. Oavsett vilket är en kamin en bra investering som kan sänka energikostnaderna vid rätt  användning. Stort lycka till i ditt köp av din nya kamin!