Här får du korta tips och handfasta råd om hur du gör för att bygga en egen altan.

RENGÖRING OCH FÖRBEREDELSE

Oavsett vad det är du ska måla med inomhusfärg så måste du göra rent ytan som ska målas. Fyll i eventuella ojämnheter med en för materialet lämplig fyllnadsmassa. Skrapa bort eventuella färgflagor eller annat som sitter löst och tvätta sedan med målartvätt. Skydda golv och andra ytor som inte ska målas med skyddspapper och eller målartejp.

VÄGGAR OCH TAK

Börja alltid med att måla med en grundfärg. Den hjälper till att täcka färgen eller tapeten under, den minimerar genomsläpp och hjälper även din inomhusfärg att fästa så bra som möjligt på underlaget. Efter det målar man med den färg man valt. Matt eller blankt beror på vad man själv vill ha. Vill du skapa ett mjukare intryck rekommenderas matta färger då de absorberar mer ljus som i sin tur ger ett mer harmoniskt intryck. Blanka väggar har högre ytglans och ger ett hårdare intryck, som kan vara effektfullt på många ställen. Vill man ha en mer avtorkningsbar yta, i ett kök till exempel, väljer man en inomhusfärg med högre ytglans.

LISTER OCH SNICKERIER

Även lister och snickerier bör grundmålas och här är det bra att kvistlacka så inga kvistar lyser igenom färgen. Lister och snickerier målas med fördel med en högglansig lackfärg.

GOLV

Det finns speciellt anpassad inomhusfärg för golv. Färgen måste tåla den påfrestning och det extra slitaget som golv utsätts för. Till såväl betong- som trägolvfinns särskilt anpassad färg.

VÅTRUM

Till våtrum används särskilda färgsystem som motverkar läckage och mögelbildning. Inomhusfärg anpassad för våtrum används ofta i kombination med våtrumsanpassad vävtapet.  

OLIKA TYPER AV INOMHUSFÄRG

Grundfärg – Grundfärg används för att täcka undervarande lager och även för att få bra vidhäftning.

Kvistlack – Isolera kvistarna med två lager kvistlack för att undvika att kådan i kvistarna med åren tränger igenom färgen.
Lasyr – En inomhusfärg som ger en icke täckande effekt. Kan med fördel användas på trä där strukturen ska synas.
Lackfärg – Lackfärg är en inomhusfärg som ger en blank och hård yta till lister och snickerier. Löslig antingen med vatten eller med lacknafta.
Akrylatfärg eller latexfärg – Akrylatfärg är en vattenlöslig färg som torkar relativt snabbt. Färgen används på trä som till exempel snickerier och panel. Bindemedlet är små plastkulor som finfördelas i vatten.
Alkydoljefärg eller alkydfärg – Är en modern variant av linoljefärg. Den här färgen kan lösas antingen med vatten eller med lacknafta. Tar ungefär ett dygn på sig för att torka. Används till snickerier och panel och fungerar även till avställningsytor.
Linoljefärg – En linoljebaserad, traditionell typ av målarfärg som påstryks i många tunna lager. Linoljefärg torkar väldigt långsamt. Linoljefärg är löslig med lacknafta. Gulnar lite med åren.
Silikatfärg – En vattenlöslig färg som passar bra på putsade ytor.
Elementfärg – Är en värmetålig specialfärg för anpassad för radiatorer.

KUL TIPS!

STRUKTUR Det finns tillsatser som kan användas för att få en reliefliknande yta i väggfärgen. Varför inte blanda i, av fackmän framtagna tillsatser, i färgen – och få en känsla av sand på väggen?
MAGNETVÄGG Det finns magnetisk grundfärg som målar på väggen som vanlig grundfärg. Måla sen över med valfri kulör och du har enkelt och lätt gjort din egen magnetvägg där du kan anslå saker precis som på kylskåpet.
SVARTA TAVLAN Måla med den speciella grafitgrå färgen som du kan skriva med krita på – så har du en egen skoltavelvägg. Kombinera gärna med magnetfärg under så fyller väggen två funktioner – en magnetisk svarta tavlan!