Senast uppdaterad: april, 2024

Häcksax Bäst i test

Bästa häcksaxen

I en värld där marknaden svämmar över av olika märken, modeller och funktioner, kan det vara svårt att bestämma vilken häcksax som är den bästa. Vi har gjort det tunga lyftet för dig genom att testa flera produkter och sammanställa en detaljerad jämförelse. Vi har granskat prestanda, användarvänlighet, prisvärdhet och mycket mer. Läs vidare för att upptäcka vilka häcksaxar som klarade våra krav. 

Dewalt DCM563PB är ett batteridrivet mästerverk inom trädgårdsverktyg. Känd för sin kompakta design och låg vikt, erbjuder den utmärkt hantering och kraft nog för de flesta trädgårdsuppdrag. Dewalt DCM563PB sticker ut som det överlägset bästa valet för din trädgård.

HIKOKI CH3656DA levererar enastående prestanda och hållbarhet, vilket resulterar i att det är ett mycket uppskattat verktyg hos kunder. Den är känd för sin robusta kvalitet, batteridrivna användarvänlighet och precisionsskärning, vilket gör den till ett attraktivt val för alla trädgårdsmästare.

Känd för sin prisvärdhet och pålitlighet, slår sig Makita DUH523Z in på topplistan som nummer tre. Med dess batteridrivna bekvämlighet och miljövänliga design, är det ett utmärkt val för hemmabruk och mer måttlig användning i trädgården.

#1 Dewalt DCM563PB

Betyg:5/5
5/5

Fördelar:

 • Kompakt och lättviktigt: En av de största fördelarna med Dewalt DCM563PB är dess lätta och kompakta design, vilket gör den enkel att manövrera.
 • XR-systemet: Batteriet kan användas med andra Dewalt verktyg inom samma serie, vilket är en stor fördel för dem som redan har Dewalt verktyg.
 • Optimal användarkomfort: Dess kompakta storlek och lätta design bidrar till ökad användarkomfort, speciellt vid längre användning.
 • Utmärkt prestanda: Denna häcksax skär effektivt genom de flesta häckar, vilket gör den perfekt för regelbunden trimning.

Nackdelar:

 • Begränsad batterilivslängd: För större häckar kan du behöva ta en paus för att ladda batteriet. Däremot kan extra batterier köpas för att lösa detta problem.
 • Säkerhetsbrytaren: Säkerhetsbrytaren kan vara obehaglig att använda vid klippning i sidoställning, den verkar mest avsedd för klippning i upprätt tillstånd.

Dewalt DCM563PB häcksax, som är lätt att hantera och har en stark och effektiv skärkapacitet, är utsedd som den bästa i testet. Dess nackdelar är små i jämförelse med fördelarna, och med rätt tillbehör, som extra batterier, kan dessa enkelt övervinnas. För den seriösa trädgårdsmästaren eller den måttligt entusiastiska hemmafixaren, är Dewalt DCM563PB ett utmärkt val. 

#2 HIKOKI CH3656DA

Betyg: 4.5/5
4.5/5

Fördelar:

 • Robust och hållbar: HIKOKI CH3656DA är känt för sin robusta och hållbara design, vilket innebär att den kan tåla krävande användning över tid.
 • Batteridriven användarvänlighet: Med sitt batteridriva system, är den lätt att använda och du slipper besväret med kablar eller bensindriven drift.
 • Precisionsskärning: Den här modellen har utmärkt skärförmåga och klarar av att skära genom de flesta typer av häckar med precision och lätthet.

Nackdelar:

 • Begränsad batterilivslängd: Precis som med de flesta batteridrivna verktyg, kan batteriets livslängd vara en begränsning, särskilt vid större arbeten.
 • Högre pris: I jämförelse med andra häcksaxar på marknaden, är HIKOKI CH3656DA prissatt lite högre, vilket kan vara en nackdel för vissa användare.

HIKOKI CH3656DA häcksax är ett utmärkt verktyg för dem som söker kvalitet och prestanda. Trots sitt något högre pris, erbjuder det god valuta för pengarna med tanke på dess robusta byggkvalitet och utmärkta skärförmåga. Sammantaget är HIKOKI CH3656DA ett utmärkt val för den mer krävande trädgårdsmästaren.

#3 Makita DUH523Z

Betyg: 4/5
4/5

Fördelar:

 • Prisvärd: Makita DUH523Z sticker ut som en mycket kostnadseffektiv lösning för trädgårdsskötsel, vilket gör den till ett utmärkt val för budgetmedvetna kunder.
 • Batteridriven: Det här verktyget drivs av ett batteri vilket minskar krånglet med sladdar och förlänger användningstiden.
 • Tyst och miljövänlig: Den här modellen är känd för sin tysta drift och miljövänliga design, vilket är idealiskt för de som är medvetna om ljudnivåer och miljöpåverkan.
 • Ergonomisk design: Den ergonomiska designen av Makita DUH523Z minskar påfrestningen på användarens händer, vilket möjliggör längre användningstid.

Nackdelar:

 • Mindre kraftfull: I jämförelse med några av de mer kraftfulla alternativen, kan Makita DUH523Z ha begränsad kraft, vilket gör det mindre lämpligt för tunga uppgifter.
 • Batteri och laddare ingår inte: Du behöver köpa till batteri och laddare separat, vilket kan öka de totala kostnaderna.

Makita DUH523Z är ett prisvärt, batteridrivet alternativ som passar perfekt för hemmabruk och mindre trädgårdar. Trots sin något mindre kraft jämfört med tungviktare på marknaden, levererar den fortfarande tillfredsställande resultat för de flesta användare. Dess tysta, miljövänliga drift och ergonomiska design gör det till ett utmärkt val för dem som värderar komfort och hållbarhet.

#4 MILWAUKEE M18 CHT-0

Kunder är väldigt nöjda med denna häcksax och uppskattar dess kraftfulla motor och prestanda.

Betyg: 3.5/5
3.5/5

MILWAUKEE M18 CHT-0 är ett batteridrivet verktyg som balanserar funktionalitet med robusthet, vilket gör den idealisk för mer krävande hemmabruk.

Fördelar:

 • Kraftfull motor: MILWAUKEE M18 CHT-0 erbjuder en robust motor som gör det möjligt att klara av mer krävande klippjobb, vilket ger den en fördel gentemot mindre kraftfulla modeller.
 • Batteridriven: Liksom andra toppval, är denna häcksax batteridriven för att erbjuda större rörlighet och bekvämlighet under användning.
 • Kompatibilitet med batteri: Den här modellen är kompatibel med Milwaukee’s M18 batteri sortiment, vilket ger användare möjligheten att använda befintliga batterier från samma märke.

Nackdelar:

 • Vikt: Denna modell kan vara något tyngre jämfört med andra modeller, vilket kan leda till en större belastning under längre arbetspass.
 • Högre pris: I jämförelse med andra alternativ kan MILWAUKEE M18 CHT-0 ha en högre initial kostnad, vilket kan avskräcka vissa köpare.

MILWAUKEE M18 CHT-0 är ett solitt val för den som behöver en kraftfull, batteridriven häcksax som kan hantera mer krävande jobb. Trots något högre vikt och kostnad, kompenserar denna modell med imponerande prestanda och användbarhet, särskilt för de som redan äger andra Milwaukee-verktyg och kan utnyttja kompatibiliteten med M18 batterierna.

#5 Gardena Powercut 700/66

Kunder är väldigt nöjda med denna häcksax och uppskattar dess ergonomiska handtag och precisionsblad.

Betyg: 3/5
3/5

Gardena Powercut 700/66, en nätdriven häcksax som levererar med sin tillförlitlighet och effektivitet. Denna häcksax är ett utmärkt alternativ för hemmabruk.

Fördelar:

 • ErgoLine-handtag: Gardena Powercut 700/66 har ett ErgoLine-handtag som ger en optimal och bekväm användning, vilket minskar belastningen på armar och axlar.
 • Laserskurna precisionsblad: Den här häcksaxen är utrustad med precisionsblad som är laserskurna för att säkerställa rena och effektiva snitt vid varje användning.
 • Prozone: Funktionen Prozone gör att man kan skära igenom tjockare kvistar och grenar vilket kan vara praktiskt i vissa trädgårdar.

Nackdelar:

 • Begränsad rörlighet: Eftersom den är nätansluten är rörligheten begränsad jämfört med batteridrivna alternativ. Användaren kan behöva förlängningssladd för att nå vissa delar av trädgården.
 • Hantering av sladden: Sladden kan ibland vara otymplig att hantera och det finns risk för att den kommer i vägen när man klipper.

Gardena Powercut 700/66 erbjuder solid prestanda och tillförlitlighet för hemmabruk, med specialfunktioner som laserskurna precisionsblad och Prozone för att skära igenom tjockare kvistar. Trots vissa begränsningar med sladdens rörlighet, är denna häcksax ett pålitligt val för dem som prioriterar kraft och effektivitet över maximal rörlighet.

Köpguide

Att köpa rätt häcksax för dina behov kan vara en utmaning, men med rätt information och vägledning kan du hitta en modell som passar perfekt för dig. Här är en enkel köpguide för att hjälpa dig att välja rätt häcksax.

1. Förstå dina behov: Innan du ens börjar leta efter en häcksax, behöver du förstå vad du vill ha ut av den. Hur ofta kommer du att använda den? Hur stora och tuffa är de häckar eller buskar du ska klippa? Har du några speciella behov, som lägre vikt för enklare manövrering?

2. Strömtyper: Det finns tre huvudtyper av häcksaxar baserade på deras strömkälla: manuella, elektriska och bensindrivna. Manuella häcksaxar är bra för mindre jobb, men de kan vara jobbiga för större projekt. Elektriska häcksaxar (nätanslutna och batteridrivna) är generellt sett lättare och tystare än bensindrivna, men de kan sakna kraften som bensindrivna saxar har. Bensindrivna häcksaxar är ofta starkare och kan klara av tjockare grenar, men de är tyngre och bullrigare.

3. Svärdets längd: Svärdets längd kan påverka hur du använder din häcksax. Längre svärd kan klippa mer i en enda rörelse, men kan vara svårare att hantera. Mindre svärd kan vara lättare att hantera, särskilt i trånga utrymmen, men kan ta längre tid att klippa igenom stora häckar.

4. Vikt: Vikten av häcksaxen är också en viktig faktor att tänka på. Tyngre häcksaxar kan vara svårare att hantera över lång tid, särskilt om du klipper stora häckar.

5. Tandavstånd: Tandavståndet påverkar vilken typ av grenar häcksaxen kan klippa. Större tandavstånd innebär att häcksaxen kan hantera tjockare grenar, medan mindre tandavstånd är bra för tunnare grenar.

6. Märke och modell: Sist men inte minst, märke och modell kan också vara viktiga att överväga. Vissa märken är kända för sin kvalitet och hållbarhet, medan andra kanske erbjuder mer kostnadseffektiva modeller.

Frågor och svar

Om du har en mindre trädgård med mindre häckar och buskar, kan en elektrisk eller batteridriven häcksax vara ett bra alternativ. De är generellt sett lättare att hantera och tystare än bensindrivna häcksaxar.

För stora och tuffa häckar kan en bensindriven häcksax vara det bästa alternativet. Dessa modeller är ofta kraftigare och kan klippa tjockare grenar.

Tandavståndet på en häcksax avgör vilken storlek på grenar den kan klippa. Ett större tandavstånd innebär att häcksaxen kan hantera tjockare grenar, medan ett mindre tandavstånd är mer lämpat för tunnare grenar.

Det beror på hur ofta du använder den, men generellt bör du rengöra häcksaxen efter varje användning för att ta bort eventuella rester och förhindra rost. Skärbladen bör också slipas regelbundet för att hålla dem vassa och effektiva.

Häcksaxar kan vara mycket säkra att använda så länge du följer tillverkarens anvisningar och använder dem på ett säkert sätt. Det innebär att bära skyddsutrustning, som skyddsglasögon och arbetshandskar, och att vara medveten om din omgivning när du använder häcksaxen.

Sammanfattning

I detta test har vi granskat häcksaxar och jämfört några av marknadens bästa modeller, för att hjälpa dig hitta den rätta häcksaxen för dina behov.

Vi inleder med Dewalt DCM563PB som rankas som nummer ett med betyget 5/5. Detta verktyg erbjuder optimal användarkomfort och kompakt design. Dess nackdel är att man för större jobb kan behöva pausa för att ladda batteriet, men i stort sett är detta en stabil, batteridriven häcksax som erbjuder utmärkt prestanda till ett bra pris.

På andra plats hittar vi HIKOKI CH3656DA, en stark konkurrent med betyget 4.5/5. Den är kraftfull och hållbar, med en bra balans mellan pris och prestanda. Dess enda nackdel är att batteri och laddare måste köpas separat, men det är en liten kompromiss för den övergripande kvaliteten på denna modell.

Makita DUH523Z kommer på tredje plats med betyget 4/5 och erbjuder exceptionellt värde för pengarna. Dess ergonomiska design och tysta drift gör den idealisk för mindre trädgårdar och den sköter även tjocka grenar effektivt. Att batteri och laddare måste köpas separat kan anses vara en nackdel, men det är en liten investering för denna prisvärda häcksax.

MILWAUKEE M18 CHT-0 rankas som nummer fyra med betyget 3.5/5. Den kombinerar prestanda och hållbarhet, men dess högre vikt kan göra den lite svårare att manövrera för vissa användare. Trots detta är den ett bra val för de som behöver en robust, pålitlig häcksax för mer krävande uppgifter.

Slutligen, på femte plats, hittar vi Gardena Powercut 700/66 med betyget 3/5. Trots att den är nätansluten, så erbjuder den bra prestanda och ErgoLine-handtag för bekväm användning. Dess nackdel är viss otymplighet med sladden i vissa situationer, men övergripande är den ett starkt alternativ för den som inte vill hantera laddning eller bränsle.

När du köper en häcksax, tänk på vilken typ som passar din trädgård bäst och om den är batteri-, el- eller bensindriven. Hänsyn till tandavståndet kan också vara viktigt baserat på grenarnas tjocklek du ska klippa. Och glöm inte att underhålla din häcksax ordentligt för att förlänga dess livslängd.