Fukt är ett problem som finns i många hem. Det kan sippra in i din krypgrund och orsaka skador på ditt hem. Det finns några sätt som du kan komma i kontakt med fukt i din krypgrund, som vi går igenom nedan.

Fukt i en krypgrund kan orsakas av en mängd olika faktorer. Nedan tar vi en titt på de vanligaste orsakerna och när du ska oroa dig för det.

Fukt i krypgrunden är inte alltid anledning till oro, men det finns vissa fall där det bör tas mer på allvar än andra. Vi kommer att ta en titt på dessa fall nedan och utforska det bästa sättet att hantera dem om de inträffar.

Hur vanligt är detta problem?

Våt krypgrund är ett problem som drabbar många hushåll i Sverige.

Vattnet som sipprar ner i marken är det som orsakar det blöta krypandet. När jorden blir mättad börjar den sakta röra sig över markytan. Vattnet kan stiga under din grund och orsaka problem med den strukturella integriteten.

Våt krypgrund påverkar vanligtvis äldre hus eftersom de är byggda på lerjordar. Lerjordar är mycket absorberande och kommer inte att sluta sippra förrän de är helt torra.

Vilka är farorna med för mycket fukt i ett krypgrund?

Fukt i krypgrunden kan vara en farlig fara för din hälsa. Det kan orsaka att skadlig mögel utvecklas, vilket utsätter dig och din familj för risk för andningsproblem och allergiska reaktioner.

För mycket fukt i ett krypgrund kan leda till:

– Mögel: Fukt skapar den perfekta miljön för mögelsporer och andra organismer att växa och frodas. Dessa sporer kommer att släppa ut farliga mykotoxiner i luften, vilket ökar risken för att utveckla astma, allergier och andra hälsoproblem.

– Risk för våt krypgrund: Detta är när vatten sipprar genom golv eller väggar i byggnader (eller till och med betong), vilket gör att marken under den blir mättad med fukt. Detta leder till jorderosion, hydrostatiska trycksprickor i betongplattor, buckling av plåtpannor, rörkorrosion p.g.a.

Att komma till roten av problemet

Fuktig luft i ditt hem är resultatet av fuktig luft utanför ditt hem som sipprar in genom sprickor eller andra små öppningar in i ditt hem. Denna fuktiga luft innehåller vattenånga, som frigörs när den kommer i kontakt med kallare ytor inne i hemmet. Om du bor i ett fuktigt klimat kan detta vara ett problem året runt.

En av de vanligaste orsakerna till problem med fuktig luft beror på läckor runt VVS-armaturer som handfat och toaletter eller gasledningar som ugnar och gasspisar. Läckor kan vara svåra att upptäcka eftersom de ofta droppar långsamt med tiden. Om du märker kondens på fönsterbrädor eller väggar, våta fläckar på golv eller tak, mögel som växer i tak eller väggar, eller missfärgade trälister nära fönster och dörrar, kan du ha en läcka som behöver

Mögel är en svamp som växer i fuktiga, mörka områden. Ofta finns det nära fönster och dörrar eller i tak och väggar, mögel kan peka på en vattenläcka som behöver repareras.

Hur man åtgärdar vanliga orsaker till fukt i krypgrunden

Fukt är ett vanligt problem i en krypgrund. Följande är några av orsakerna till fukt i krypgrunden och hur man fixar dem. 

Följande är några av de vanligaste orsakerna till fukt i en krypgrund: läckor från VVS-rör, VVS-ventiler eller andra källor som leder till att vatten sipprar in i krypgrunden; kondens från fuktig luft; och fundamentläckage. Det finns många sätt att lösa dessa problem, men det är bäst att rådgöra med en expert för att säkerställa att du inte gör några misstag och förvärrar situationen.

Vad ska du hålla utkik efter när du köper ett hem med krypgrund?

Krypgrunder glöms ofta bort när folk ska köpa bostad. Det finns dock några saker som du bör tänka på innan du köper ett hem med krypgrund.

Det första du bör göra är att kontrollera husets grund. Du vill vara säker på att den är stabil och stark nog att hålla uppe ditt hem. För det andra vill du veta hur djup krypgrunden är så att du kan vara säker på att inte bygga något för nära den. Om det finns några rör eller kanaler i krypgrunden, se till att de inte läcker eller spiller något giftigt in i det. Slutligen, undvik hus med isolering under ditt golv eftersom detta sannolikt kommer att leda till mögeltillväxt som kan orsaka alla möjliga hälsoproblem för din familj.

Om du misstänker fukt i krypgrund är det bra att få det bekräftat. Anlita en fukttekniker eller köp en fuktmätare och kontrollera fukthalt.

Läs mer: Fukt i källare