Vi på Svensktbygg.se rekommenderar olika tjänster.

På denna sidan vill vi rekommendera Comviq kontakt

Bygga baststuga / bastu

BRÄDOR

Det som avgör vad som kan kallas för brädor är brädans egna dimensioner. En bräda är enligt Wikipedia ett sågat trästycke som är mindre än 38 mm tjockt, men mer än 63 mm brett. Om bredden är mindre än 63 mm är träbiten en läkt och om den är tjockare än 38 mm kallas den för en planka. Om bredden på träet är för smal blir det alltså inga brädor utan en läkt, och är tjockleken grövre, ja, då kan det vara en regel, planka eller kanske en bjälke!

KÖPA BRÄDOR

Dina brädor köper du lättast på en brädgård. En brädgård är det ställe du kan köpa i stort sett allt slags virke. Det är alltså inte bara brädor som finns på en brädgård, utan trästycken i olika dimensioner. Brädgården är oftast en del av en större bygghandel, som saluför material, verktyg och produkter som behövs för byggnation.

OLIKA BRÄDOR

Brädor definineras ju av måttet på trästycket. En bräda kan vidareförädlas på olika sätt och därmed bli allt från tryckimpregnerat virke till råspont. På en brädgård kan du hitta trävaror så som tryckt virke, råspont, planhyvlat, råplan, reglar och olika former av paneler och träbaserade skivor. Behöver du olika byggskivor, lister eller annat trä, så ska du till samma ställe!
 

BRÄDOR FÖR INOMHUSBRUK

Till brädor för inomhusbruk, som används för att bygga till exempel tak och väggar, så används ofta träslaget furu. För att framställa brädorna bearbetas brädorna främst genom profilhyvling, till exempel falsning, spontning, falsas, rundning eller fasning.

BRÄDOR FÖR UTOMHUBRUK

Till brädor som ska sitta utomhus används oftast träslaget gran. Brädorna finns med både hyvlad och ohyvlad utsida. Det är viktigt att välja rätt sorts brädor. De ohyvlade brädorna kan övermålas med nästan vilken utomhusfärg som helst, medan man måste komma ihåg att hyvlade brädor inte lämpar sig att målas med slamfärg, då den färgen fäster mindre bra på hyvlade brädor.

Brädor som ska sitta ute måste hålla för de påfrestningar de utsätts för. För att minimera risken att brädorna spricker tas därför dessa brädor fram genom så kallad torrklyvning, vilket innebär att klyvningen görs efter det att virket torkats. Brädor till ytterpanel tillverkas i många olika typer av utföranden. Råhyvlat virke, även kallat råspont, används ofta till stående panel med lockläkt eller lockbrädor. Utöver det tillverkas olika typer av panelbrädor med fals eller not och spont. Panelbrädorna kan monteras stående, liggande och diagonalt om så önskas.

VILL DU VETA MER?

Kontakta din närmsta BOLISThandlare om du vill ha mer information om byggnadsvirke i allmänhet eller brädor i synnerhet!