Småbarnsföräldrar behöver tänka på en hel del saker när de köper byxor till barnen i hemmet. De ska vara snygga, hållbara och möjligheten ska finnas att växa i dem. Många köper till exempel lite större byxor och viker upp byxbenen för att de sedan kan vikas ner när barnen vuxit sig lite större.

Snickarbyxor Barn är sidan som enbart kommer att presentera en av de mest hållbara och funktionella byxorna som finns till barnen – snickarbyxan. Fördelarna med just dessa är flera:

För det första har alltid snickarbyxor (oavsett om de är till barn eller vuxna) hängslen. När barnen kryper och hoppar framåt mer än bara gå vanligt är det ett perfekt sätt att hålla byxorna på plats. De behöver aldrig glida ner utan sitter verkligen där de ska.

För det andra har de generellt mycket hög kvalité. Ett par äkta snickarbyxor är av mycket slitstarkt material vilket krävs för att snickarna ska kunna göra sitt jobb. För barnen handlar det om att kunna hasa omkring på golv och mark utan att för den skull få hål på sina knän efter några minuter.

För det tredje sitter byxorna löst och ledigt. Ett perfekt plagg att bära för de är sköna och ett lika perfekt plagg för att växa i. Att vika upp benen är bara extra snyggt vilket gör att många köper extra långa bara av estetiska skäl.

Det är detaljerna som avgör

Snickarbyxor är ett plagg som kombinerar estetik, funktion och historia. Förr var det betydligt vanligare att just snickare och andra hantverkare hade dem och det är därifrån namnet kommer. Idag är gränsen mellan hängselbyxor och snickarbyxor för barn ganska hårfin. Men för de barn som verkligen har ett stort snickeriintresse är det detaljerna som styr. Då är det stor skillnad att gå till den stora multinationella klädföretaget (Börjar på H och slutar på M) och köpa modeplagg mot att gå till butik med arbetskläder och verkligen få riktiga rejäla och hållbara snickarbyxor.

Det är precis samma sak som när vi vuxna ska köpa snickeridetaljer. Vi har två vägar att välja mellan. Vi kan välja att gå till ett stort multinationellt företag (Börjar på IK och slutar på EA) och köpa samma möbler som grannen har. Men vi kan lika gärna välja att gå till ett lokalt snickeri och skapa det personliga och unika. Det är företag som många inte kanske tänker på men som finns i både små och stora städer. 

För det handlar mycket om detaljer. För barnen är byxorna ett första steg men glöm inte att en hantverkare utan verktyg är som kärlek utan kyssar. Hammare, spik, verktygslåda och såg är något som definitivt måste finnas där. Leksaker som främjar kreativiteten och inspirerar. Även här är det samma sak som med de detaljrika och unika snickeriprodukterna. De främjar kreativiteten och inspirerar vidare gällande inredning och design.

Så välj väg själv men låt hjärtat och styra.

 

Snickarbyxornas historia

För inte så väldigt länge sedan kom någon på att om man satte ett par snören eller hängslen på ett par jeans, så skulle de sitta uppe mycket bättre- vips var snickarbyxan uppfunnen. Den är av många både älskad och hatad, men många tycker också att den är flexibel och bekväm. Sanningen är ändå den att snickarbyxan troligen aldrig skulle ha blivit uppfunnen om det inte varit för att någon redan hade kommit på idén med jeans. Därför ska du få följa med på en resa i både jeansens och snickarbyxornas historia. 

Sjömans byxorna

Redan på 1500-talet fanns det slitstarka arbetsbyxor i den italienska statstaten Genua som  sjömännen där använde, men de var troligtvis inte blå och såg inte ut som jeans gör idag. Samtidigt  tillverkades ett hållbart bomullstyg  till säckar i staden Nîmes i Frankrike, det är oklart om de försökte kopiera italienarnas tyg eller om de helt enkelt bara tillverkade det i alla fall. Fransmännen i Nîmes lyckades i alla fall tillverka ett ylletyg, som troligen har givit namn åt det populära tyg som både snickarbyxor och jeans är tillverkade av. Tyget kom att kallas för ”serge de Nîmes” vilket ordagrant betyder ”sars från Nîmes.” Senare kom tyget lite förändrat till USA för jeanstillverkning och då förenklades namnet helt enkelt till Denim. Hur kommer då ordet jeans in i bilden? Det var så att sjömännen i Genua kallades för Jeans på amerikansk slang och det kan ha varit därför som byxorna kom att kallas det. Deras byxor var ju föregångarna till våra jeans och därför kan sjömännen ha varit lite av förebilder för jeansuppfinnarna.

Levi Strauss och Jacob Davis i USA

De jeans som vi känner till idag skapades inte under 1500-eller 1600-talet utan uppstod faktiskt genom ett slumpartat sammanträffande på 1800-talet.

Då kom det många immigranter från Europa till USA, framgångens land. Hit kom också en tysk jude vid namn Loeb Strauss och en Lett vid namn Jacob Davis. Loeb Strauss startade ett grossistföretag i Kalifornien, då han märkte att det behövdes bra arbetsbyxor till gruvorna. Gruvarbetarna arbetade under både slitiga och stränga förhållanden, vilket gjorde att det fanns behov av varma och tåliga byxor. Det fanns varma byxor av flanell och ylle, men de nöttes ut alldeles för fort. De byxor som höll var istället alldeles för kalla. Loeb Strauss förstod att man kunde tjäna mycket pengar på ett par bra byxor, men han hade ingen idé på hur de skulle kunna se ut.

Jacob Davis var en skräddare, som slog sig ned i Nevada och sydde hästtäcken. En dag kom det in en kund som ville ha ett par extra slitstarka byxor. Jacob tänkte testa något nytt och gjorde kraftigare sömmar än vanligt, samt förstärkte fickorna med metallnitar. De visades sig vara en god idé, men Jacob hade inte råd att ta patent på den. Då frågade han grossisten Loeb, som nu bytt namn till Levi om hjälp. Jacob hade tidigare köpt tyger till sitt skrädderi av Levi och därför valde han att kontakta just Levi för att ha råd med patentet.

Jeans- och snickarbyxor i Sverige och Europa

De slitstarka byxorna blev väldigt populära i USA, men det var inte förrän efter andra världskriget som de spred sig till Europa. Levis var under andra världskriget tvungen att dra ned på jeanstillverkningen, eftersom det var restriktioner på råvarorna. Jeansen ökade i värde och soldaterna vågade inte lämna sina jeans hemma av rädsla för att de skulle bli stulna. Européer som såg de amerikanska soldaternas jeans blev intresserade av dem och många skrev till Levis och frågade hur man skulle kunna få ett eget par, andra bytte till sig soldaternas byxor mot exempelvis skinnjackor.

Trots att jeans och snickarbyxor inte blev riktigt populära i väst förrän efter andra världskriget, så startades faktiskt den första fabriken för arbetskläder i Sverige redan år 1925. Den sålde och säljer fortfarande både hängselbyxor, midjebyxor och olika jackor. Produktionen startades när det inte fanns så många bra arbetskläder i Sverige och har förmodligen påverkat till att göra både snickarbyxor och andra arbetskläder populärare i Sverige.

Den första jeansfabriken i Europa startades först 1948, och tillverkade då endast byxor till män. Kvinnorna fick vänta ända till 1956 innan det dök upp en fabrik i Sverige som faktiskt gjorde jeans åt kvinnor också.

Snickarbyxor till barn dök upp redan under början av 1900-talet, gjorda av bomullstyg och med  hängslen.

Snickarbyxor och jeans som mode

Under förra seklet kom snickarbyxor och jeans att börja användas på ett annat sätt än tidigare. Nu gick det från att vara ett praktiskt och slitstarkt plagg till att bli ett modeplagg. Det började göras byxor av många olika modeller och varianter. Modet förändras ständigt och vad som är populärt och trendigt skiftar hela tiden, därför har också jeansbyxor och snickarbyxor sett väldigt olika ut vid olika tider. Det har bland annat varit populärt med smala byxben, vida byxben, stora byxor, tajta byxor, bleka, mörka, trasiga och svarta jeans.

 

I början av 1900-talet användes snickarbyxor mest av småpojkar, men mot andra hälften av 1900-talet blev det mer populärt. Särskilt under 90-talet var det inne, till och med hos vuxna. Snickarbyxorna har både haft långa och korta byxben, men gemensamt för alla är de praktiska hängslena. Hängselbyxor har även varit populärt för gravida kvinnor. De finns i många olika modeller och färger och inte alltid i denim.

Avslutning

Det här är bara lite grann om vårt intressanta plagg med en historia ända bak till 1500-talet.Snickarbyxan har utvecklats i hundratals år och kommer kanske fortsätta att utvecklas i framtiden. Den kommer ändå att behålla sin härliga karaktär från 1500-talet.